Kommentar: Pas på, OB – ligegyldigheden er lige om hjørnet

Af Martin Davidsen
18. september 2023

SFÅ-redaktør Martin Davidsen. Foto: Ludvig Brüchmann

Det var i august sidste år, at den højt agtede fodboldkommentator Morten Bruun gik til tasterne og forfattede et indlæg på tv2.dk, som fik pænt meget opmærksomhed. “Ligegyldige OB,” lød overskriften på indlægget, hvor Morten Bruun gik hårdt til den fynske selvforståelse:

“Der er sket det, at jeg er blevet træt af at vente. Træt af at vente på, at tingene vender. Træt af at vente på en topplacering. Træt af at vente på, at OB igen spiller i Europa. Træt af at vente på, at OB igen bliver OB. Undskyld. Men jeg gider ikke vente mere. Jeg orker det ikke,” skrev Morten Bruun nede i teksten, hvor han også sukkede over det grundlæggende problem: “det store, forstemmende billede af OB som en stivnet topklub.”

Hvorfor bringer jeg nu Bruuns bredside til torvs her et år senere? Jo, fordi OB igen er på vej mod en sæson i ligegyldighedens mellemlag. Det er måske tidligt at melde ud, for OB har kun spillet syv kampe indtil videre, men vinder OB ikke mod Silkeborg mandag aften, er det meget vanskeligt at finde argumenter for, at det bliver i denne sæson, at OB kommer ud ad dødvandet og bliver en del af toppen af dansk fodbold igen.

Det er symptomatisk, at OB gik ind til landsholds-perioden på Superligaens ottendeplads. Har OB overhovedet været andet end nummer otte de sidste 12 år? Det føles ikke sådan.

Den store trafik

I OB’s strategi 2026 taler man om at være en fast del af Top 6. Det er egentlig en ret uambitiøs målsætning at ville være nummer seks, når man tænker på, at fodbold i OB fra 1977 til 2011 egentlig handlede om pokaler, medaljer og europæiske eventyr. Alligevel har Top 6 vist sig at være svært at nå for OB. Måske fordi man hvert eneste år har taget afsked med sine bedste spillere via salg eller kontraktudløb og derfor har forsøgt at bygge noget nyt op.

Denne sommer er ingen undtagelse, og kigger man på det seneste år, har OB sagt farvel til Jeppe Tverskov, Yankuba Minteh, Emmanuel Sabbi, Mads Frøkjær, Issam Jebali og Armin Gigovic. Det er vel de seks bedste og mest afgørende spillere i 2022/23-sæsonen. Der er kommet mange penge ind, men kun en lille del af dem er blevet geninvesteret i truppen. Som jeg hører det, har OB skaffet sig selv midler i størrelsesordenen 100 millioner kroner, men kun brugt maksimalt 15 millioner på truppen denne sommer. Dette regnestykke omfatter lønninger, signonfeeds, transfers og så videre og er et kvalificeret bud baseret på dryp fra diverse vandrør og samtaler med folk tæt på klubben.

I mandagens udgave af Fyens Stiftstidende taler cheftræner Andreas Alm om den store udskiftning i spillertruppen som en årsag til de svingende resultater her i sæsonindledningen, men samme Alm har jo vidst, hvad han gik ind til? Det er et vilkår i OB med stor spillertrafik, for det er den transferstrategi, som OB har med Björn Wesström og Niels Thorborg ved roret. OB skal være økonomisk bæredygtig, og det handler om at sælge dyrt og købe billigt – helst gratis. Det betyder oversat, at OB i hvert transfervindue vil sige farvel til veletablerede profiler og erstattet dem med talentfulde opkomlinge eller uslebne diamanter. Med sådan en spillerkarussel bliver det svært at rykke sig fremad.

Det er sat på spidsen, og jeg ved godt, at OB i spillere som Leeroy Owusu, Filip Helander og Buya Turay har hentet erfarne navne denne sommer, men disse erfarne navne kommer som regel også med et “men”. Buya Turay og Helander kommer med langvarige forløb uden fodbold og skader, så det vil være overraskende, hvis de er profiler fra dag 1. Buya Turay har i hvert fald ikke været det.

De tre K’er

Så det kan være svært at få øje på, hvordan OB kommer ud af ligegyldighedens mellemlag i dansk fodbold. Tipsbladet vurderede for nyligt, at OB har det klart sjettestørste budget i Superligaen med et pænt stykke ned til Randers på syvendepladsen. Til gengæld er der også langt til AGF på femtepladsen. Men bruger OB sine økonomiske muskler rigtigt, når man skifter så meget ud i truppen?

I bogen ‘Hvor svært kan det være’ skriver de erfarne fodboldledere Mads Davidsen og Dan Hammer om de tre K’er som gode pejlemærker for succes: Kapital+Kontinuitet+Kompetence. Hvordan ser det ud i OB:

Kapital: Man kan sige, at OB har fået kapital denne sommer, men har undladt at bruge den.

Kontinuitet: Det er en by i det østlige Rusland, når man kigger på OB; Andreas Alm har snart givet spilletid til 60 forskellige spillere på to år, og på et mere overordnet plan har OB haft tre forskellige sportsdirektører og tre forskellige trænere siden 2019.

Kompetence: Her må vi sige, at OB umiddelbart står stærkt med en pænt stor organisation med mange pro-licens-uddannede trænere og en erfaren sportsdirektør. Der er stadig et stykke vej til stabsbesætningen i Herning, København, Farum, Brøndby og Aarhus, men her må vi dog vurdere, at OB er i Top 6.

Hertil kommer komponenter som faciliteter, hvor OB halter, men i det store billede ser det stadig ud til, at OB er et stykke fra at kunne være sikker på Top 6 – hvilket tabellen jo også viser.

Hvad er meningen med OB?

Hvis OB vinder mandag aften, vil OB faktisk spille sig ind i Superligaens Top 6 og have AGF og Silkeborg på de foranliggende placeringer inden for rækkevidde. Men det vil stadig være et øjebliksbillede. Der skal en serie på flere sejre i træk eller et pointsnit på omkring 2 point pr. kamp over en længere periode til, før vi kan tale om at OB er på rette vej mod en status som et stabilt og seriøst bud på en klub, der er med i den sjove del af Superligaen, når vi rammer april næste år.

Indtil videre ligner det endnu en sæson i ligegyldighedens mellemlag og en placering mellem ottende- og tiendepladsen, og taber man til Silkeborg mandag aften, bliver det snarere et spørgsmål om at orientere sig mod nedrykningsstregen.

Så selvom Andreas Alm i mandagens udgave af Fyens Stiftstidende opfordrer ledere og spillere til at spare på frustrationerne, vil jeg i stedet opfordre publikum og fans til at tænde for blusset, hvis OB ikke leverer varen mandag aften.

Der må lægges pres på både den sportslige ledelse og især den øverste ledelse med bannere og buh-råb. Hvad er ambitionen og meningnen med OB? Er det en status som seriøs topklub i dansk fodbold? Eller handler det bare om at være med?

Måske får vi et svar mandag aften i Odense.

Martin Davidsen er redaktør på Stemmer Fra Ådalen. Han har arbejdet som fodboldjournalist og forfatter gennem mere end 15 år og dækket OB og Superligaen for medier som Tipsbladet, Jyllands-Posten og tyske Kicker. Han har desuden skrevet fire bøger om fodbold – heriblandt Miraklet i Madrid om OB’s sejr over Real Madrid samt Mirakelmageren om Richard Møller Nielsen.

Skriv en kommentar

Vil du være samarbejdspartner eller annoncør hos
Stemmer fra Ådalen?