Mellemrummet: Her er en opskrift på mulig succes for OB

Af Thomas Dahlslykke
9. maj 2024

Hver uge i sæsonen skriver Thomas Dahlslykke klummer om OB’s udvikling med fokus på taktik, spillestil eller noget helt trejde. Vi kalder det Mellemrummet. Alle artikler er gratis for læsere, men du kan støtte vores medie gennem Klub SFÅ. Bliv medlem af Klub SFÅ via dette link

Du kan få artiklen læst op i vores podcast-kanal eller via denne afspiller:

Thomas Dahlslykke er underviser, tidl. fodboldtræner for serieklubben Utopia og OB-sympatisør. Han har siden sommeren 2020 medvirket i Stemmer Fra Ådalens podcasts som en del af vores ekspertkorps. Foto: Frederik Hestbjerg.

Båndoptageren var knap nok slukket, da Martin vender sig mod mig og siger, ”Jeg kunne godt tænke mig at ugens mellemrummet handler om hvad du ville gøre, hvordan du ville stille op”. Jeg smiler og smågriner lidt, for selvfølgelig vil jeg det, men indignationen hos SFÅ’s ankermand var sigende. Nogen må gøre noget og nogen var mig.

Ikke fordi mit syn på spillet ændrer spillet. Ikke fordi jeg har en særlig telepatisk adgang til Søren Krogh og trænerteamet. Ikke fordi jeg har mine licenser og erfaringer i samme klasse som dem, der sidder med rettet. Jeg har noget andet, jeg har muligheden for at drømme om et bedre OB, og ja, der er brug for drømme i en tid, hvor drømmendes teater mere ligner mareridtets slagtehus.

Dette mellemrum bliver et metafysisk mellemrum, for det jeg skriver her, bliver ikke til en virkelighed fredag aften. Det tror jeg simpelthen ikke på. Dertil virker Wesström, Krogh og Co. trængt for langt ud ad planken til at gøre. Jeg skriver det dog med en tro på, at det ville være det rigtige at gøre. At det ville ændre momentumet i OB.

Systemer findes

Først ville jeg skrotte den udslidte udgave af en Fiat Panda, som 3-4-3 er blevet for Krogh og Co. Det fungerer ikke, der er ingen progression i spillet. Krogh kan da have ret i, at der var flere dybdeløb end mod Hvidovre (måske fordi Max Fenger startede mod Vejle…)

Jeg ville i stedet stille op i en 4-1-2-1-2 eller for kendere, en 442 med diamant på midten, som Viggo Jensen brugte i bronzesæsonen i 1996 og som Lars Olsen brugte i sølvsæsonerne i slut-nullerne. Det system brugte Hemmingsen og Hermansen faktisk også tilbage i foråret 21, hvor OB også balancerede på kanten af et sammenbrud.

Systemet er offensivt og kompakt, man overfylder alle centrale rum og skaber derved plads i siderummene. Derudover vil man altid have mindst en spiller i feltet, ofte tre eller fire, fordi de er centralt placeret. Fx ved lange pasninger direkte frem vil en af 9’erne eller 10’eren kunne gå i duel og to ville kunne søge den andenbold, som ofte kommer i kølvandet på en duel.

Lad os lige vende, hvordan faserne med bold skal håndteres. I 1. fase som foregår tæt på eget mål, kan man sagtens spille den kort ud, evt. ved at skubbe 6’eren ned sammen med Myhra og lade de to stoppere glide ud bredt. Derved kan backerne gå højt i banen. Den resterende del samler sig centralt i tre kæder, to 8’ere midt på egen banehalvdel, 10’eren lige foran dem og så de to 9’ere helt fremme.

På den måde tvinger man modstanderne til at orientere sig mod den centrale del, fordi OB har fem spillere samlet omkring midten af banen. Samtidig har man to spillere i hvert siderum, hvilket tvinger modstanderen bredt i det høje pres. 6’eren og Myhra skal tage bestik af situationen, de skal have fokus på tredjemanden for deres pasninger.

Scenarie 1: 6’eren får den af Myhra i eget felt, han har to spilmuligheder; enten centerbackerne som står i side-/halvrum eller den ene 8’er, som laver et modløb fra midt på egen banehalvdel. Formålet er at få en midtbanespiller retvendt med bold. Spiller 6’eren 8’eren skal 6’eren på forhånd have vurderet, hvilken spilmulighed 8’eren har. Lukker modstanderne bredt, så skal 6’eren selv være en spilmulighed, lukker de omvendt det centrale område, skal 8’eren kunne spille en af centerbackerne.

Herfra skal enten 6’eren eller den fremskudt back have bolden. Får backen den, skal han søge aflevering mod 6’eren som skubber frem i det rum, som 8’erne nu forlader. Nøglen er dynamiske løb hele tiden. Når man har afleveret bolden, skal man repositionere sig.

Det skal dog ikke kompliceres med indadvendte backs og alle mulige moderne tendenser, rotationer behøver man ikke, til gengæld skal man hele tiden søge nyt rum efter boldens position. Det mest oplagte scenarie er dog ikke, at vi spiller den ud. Det er til gengæld scenarie 2; et langt målspark til duel for den trekant de to 9’ere og 10’eren udgør. De suppleres af 8’erne hvis der skal genvindes bolde i det centrale område. Man kan sagtens begynde med scenarie 1, men ved den mindste uafklarethed, så sparkes bolden mod 9’er-10’er trekanten.

I 2. fase (som ofte vil komme efter en andenboldsituation) handler det igen om at få bolden fremad. Det direkte spil er nøglen til at skabe momentum. Systemisk positionerer man sig med et central restforsvar med to centerbacks og en 6’er lige foran. Backerne står bredt, men ikke på forreste linje. 8’erne er halvrumsspillere, som løber op og ned i halvrummene på modstanderens banehalvdel, på sidste tredjedel kan de løbe bredt.

9’erne står på modstanderens bagkæde og låser dem, 10’eren skal søge bolden, hvis modstanderen lukker backerne. Intentionen er dog først og fremmest at slå tidlige indlæg og have 10’eren i opsamlingen. Får backen muligheden skal bolden slås i feltet.

  1. fase handler kun om afslutningsspil. Man skal søge afslutningen og har man muligheden skal der skydes på mål. Spillerne skal søge det direkte spil. Backerne skal slå boldene i feltet, 8’erne skal løbe dybt, 9’erne skal søge feltet igen og igen.

I spillet uden bold skal man gå i højt pres. 9’erne skal gå i pres uden vinkel, dvs. at de ikke skal lukke en vinkel, men i stedet går lige på den boldbesiddende med hensigt at erobre bolden. Den anden 9’er, 10’eren og den nærmeste 8’er går med lukker områderne omkring, og får de spillet bolden videre, så går den nærmest i pres på boldholderen. Det kræver ekstremt mange højintense løb, men det burde de kunne håndtere.

Bagkæden er altid blokorienteret i forhold til bolden, med 6’eren i forrum så man undgår at blive sårbare i mellemrumsspillet. Der må gerne være afstand mellem det høje pres og bagkæden, fordi man har en ekstra 8’er som balancespiller, som kan støtte 6’eren, hvis mellemrummet søges. I dybtstående forsvar vil man systemisk positioner sig i en 4-1-3-2, hvor 8’erne søge bredt for at lukke siderum i deres side, mens den modsatte søger ind central for at være sikringspiller. 6’eren er en slags forstopper, som sikrer balance, hvis sideforskydningerne fejler.

Det er mange flere taktiske elementer, men jeg vil stoppe nørderiet for nu.

Hvem skal spille?

Nu er det fredag aften vi taler om, så jeg må tage højde for, hvem der er fit og hvem der ikke er. På mål går jeg med Myhra, hvilket jo er indlysende nok. Bagkæden vil hedde Owusu, Paulsen, Helander, Adelgaard. Ville jeg hellere vælge Slotsager og Gomez, måske, men begge er skadet i større eller mindre grad og det vil jeg aldrig gamble med. Hvorfor Adelgaard ville nogen spørge? Det synes jeg faktisk Andreas Bech svarer rigtig fint på i den seneste SFÅ Debatten, hvor han argumenterer for hjerte for klubben.

Det har Adelgaard og så er han slet ikke så upålidelig som Krogh har gjort ham til. På 6’eren vil jeg bruge Trybull, det er hans position, det er der han har sine stærkeste evner. 8’erne skal være Ejdum og Köhler, for den tyske slider kan sagtens spille, især hvis tingene ikke bliver for kompliceret. OG Ejdums form er opadgående.

På 10’eren vælger jeg selvfølgelig Al Hajj, som er bedst på denne position. Helt fremme går jeg med Kjerrumgaard og Fenger, som begge er gode med hovedet, fysisk stærke og, især Fenger, er dygtige presspillere, når presset handler om at presse og ikke vinkle modstanderens spilmuligheder.

Så Myhra – Owusu, Paulsen, Helander, Adelgaard – Trybull – Køhler, Ejdum – Al Hajj – Fenger, Kjerrumgaard. Det er de 11 jeg vil gå med. Masser af fysik, masser af power og rigeligt fynsk blod. Skulle det blive nødvendigt at skifte, så vil Kadrii selvfølgelig være oplagt, det samme ville Mickelson, hvilket kunne betyde, at jeg skubber Owusu op som 8’er. Markus Jensen ville også være i betragtning til at blive skiftet ind.

Motivationen

Taktik er vigtigt, og faktisk så ligger denne spillestil meget tæt på øvelser som alverdens fodboldhold laver, nogle kalder det Barcalona-øvelsen, men den har mange navne. Konceptet er et dynamisk spil, hvor man kæmper om boldbesiddelsen med tre jokere, to jokere i hver ende og en som må søge frit rundt centralt. Derudover spiller man to mod to i hver af de to sammensatte firkanter. Øvelsen har både boldbesiddelse og genpres i fokus. Den mimer det spil, jeg ønsker på banen. Hvor man søger det direkte spil frem i banen.

Motivation og mentalitet er vigtigere!

”Så drenge, så er det nu! Det – der – ude – er – vores – bane! Derude står vores fans og synger sange om os! DET ER VORES BANE, VORES FANS. Vi skal kæmpe for hvert et græsstrå derude, det skal være vores! De må ikke føler sig et sekund i balance. Vi skal presse dem alle steder – for gør vi det; så kommer energien fra vores fans! Jo mere vi kæmper jo mere får vi!

Der er ingen der regner med os, medierne dømmer os ude, oddset dømmer os ude, vores fans savner os, de kan ikke mærke os, jeg har ikke kunnet mærke jer, men det kan jeg nu, lige nu! NU viser vi dem at det skal være løgn! NU skal VI fandme vise, at vi vil dø med støvlerne på. Jeg vil se jer kaste op af udmattelse, når dommeren fløjter for sidste gang, vi skal give alt, alt hvad vi overhovedet har. Jeg vil have jer til at vise verden, at de tager FUCKING fejl, når de dømmer os ude.

DET ER VORES BANE, DET ER OS DER BESTEMMER HVAD DER SKAL SKE! VI SKAL VISE JOURNALISTER OG EKSPERTER AT DE TAGER FEJL! VI SKAL VISE VORES FANS, AT VI VIL DET HER LIGE SÅ MEGET SOM DEM! ALT VI ER FÆLLES OM AT KÆMPE FOR KLUBBEN, FOR OVERLEVELSE, FOR SEJR!”

Drømmen om muligheden lever, dette er mit bud på en formel, der ville kunne flytte OB. Min drøm kan man kalde det.

Thomas Dahlslykke er underviser, tidl. fodboldtræner for serieklubben Utopia og OB-sympatisør. Han har siden sommeren 2020 medvirket i Stemmer Fra Ådalens podcasts som en del af vores ekspertkorps. Hver uge skriver Thomas Dahlslykke i Mellemrummet om taktik, statistik eller noget helt tredje.

Som medlem af Klub SFÅ kan du kommentere alle artikler på obstemmer.dk. Login via Min Konto og smid en kommentar herunder. Bliv medlem af Klub SFÅ via dette link.  

Foto: Nicolai Berthelsen/OB Fra Sidelinjen

Skriv en kommentar

Vil du være samarbejdspartner eller annoncør hos
Stemmer fra Ådalen?