Samtaleblog: Hvad kan vi forvente hvis vi kun kigger på Alms statistik som træner?

Af Thomas Dahlslykke
18. juli 2022

Alm flyttede BK Häcken lidt tættere på toppen i sin tid i klubben, nu skal han gøre det samme i OB, men hvordan så Alms tid i Allsvenskan ud, når det kommer til offensiven, defensiven og pointene.

Daniel Lerke Ramming har været en tur i Andreas Alms stats fra Sverige og BK Häcken og sammenlignet dem med stats fra den første sæson i OB. Hvilke styrker havde Alms BK Häcken? Hvem og hvordan scorede de deres mål? Og hvad med defensiven?

Thomas Dahlslykke forsøger at kontekstualisere, de elementer som Daniel finder i Alms statistikker.

Det er nogle af de ting som denne blog vil komme ind på. Vi ser ikke på de underliggende tal i denne blog, men kun på outputtet.

Tredje sæson er bedste sæson resultatsmæssigt:

Daniel: Jeg kigget en del på Alm’s bedste sæson målt på placering i AS – en tredjeplads. Det var faktisk hans tredje sæson, og det stod mest af alt på skuldrene af at være holdet med færrest inkasseret mål – Altså BK Häcken. Han spillede med samme formation, som nu i OB.

Thomas: Det er egentlig ikke så underligt. Jeg lavede en blog tidligere i år, hvor jeg undersøgte hvor længe Thomas Thomasberg og Kent Nielsen havde været om at forløse henholdsvis Randers FC og Silkeborg IF. Her var det også først i tredje sæson de for alvor rykkede sig.

Min påstand er stadig, at den forandring man har sat i gang i Ådalen er så voldsom, at det kommer til at tage lang tid før holdet, når sit egentlige topniveau.

Den trup og spillestil som Jakob Michelsen overtog efter Kent Nielsen var faktisk tæt på forløsning, man tilførte Janus Drachmann og Bashkim Kadrii og pludselig kunne man lege med om medaljer.

Til gengæld efterlod Michelsen ikke OB et godt sted, faktisk var mange af de fundamentale ting i spillet ikke på plads. Det betød, at Alm startede fra nul sidste år.

Daniel: Når det kommer til Alms bedste sæson, så skal man huske, at Alm – modsat i OB – i BK Häcken overtog et hold, som spillede 4-2-3-1 under Mikael Stahre hele året før.

Thomas: Det har uden tvivl gjort tingene lettere for Alm i BK Häcken, at systemet var kendt af spillerne, så bliver detaljer hurtigere aktualiseret og udviklet. Lad os prøve at kigge nærmere på tallene omkring Alms offensiv i BK Häcken.

Offensiven:

Daniel: Fælles for alle tre sæsoner er, at holdets topscorer i AS har været holdets venstre kant, og kun i 2020 bliver den delt med holdets 9’er og det var med 8 mål. I 2020-sæsonen, blev 24% af målene scoret af en 9’er, ellers bliver 56% af målene scoret af dem på de tre positioner bag 9’eren.

Fordelingen af mål blandt de 4 forreste positioner er nærmest identisk for OB for den netop overstået sæson. 9’eren: 22% af målene. De tre positioner bagved: 60%

I OB er der så en lille ulighed i hvor målene kommer fra, da der er kommet 12 mål fra spillere startende på venstre kant. Kun 3 fra højre. Der er det mere fordelt i Häcken. Tror det er det vi kalder Sabbi-effekten, altså det manglende output hos Sabbi.

OB rokerede en del i foråret på de tre positioner bag 9’eren. Så Breum starter f.eks. godt nok på venstrekanten mod FCN, men skifter ret hurtigt med Frøkjær som starter på højre.

Thomas: Jeg tror faktisk ikke Alm bryder sig om alle disse rokeringer. Han har til træning og egentlig også til kamp haft en meget klar plan for, hvem der skulle spille specifikke positioner. På den måde er han lidt traditionel i sin tilgang til spillet. Hvilket ikke helt dumt i OB. Man skal kunne spille sin plads og den plads kan man ikke lære at spille, hvis man rokeres rundt hele tiden.

Derfor tror jeg også, at han ikke er helt tilfreds med de mange nødvendige rokeringer han har måtte ty til i sin første sæson. Skader og manglende kvalitet var ofte grunden til disse forsøg på rokeringer.

En anden ting jeg falder over i dine tal, er, hvor spredt ud målene er mellem de fire forreste, og at 9’eren sjældent er topscorer hos Alm. Ikke at 9’eren skal være topscorer, men husker bl.a. Alm udtalte, at 9’eren hos ham gerne skulle score 10-15 mål. Der er lidt langt hvis man kigger i tallene. Men scorede BK Häcken flere mål pr. sæson end OB?

Daniel: Det passer knap så godt ind i narrativet, for BK Häcken bedste sæson målt på antallet af mål og point er Alm’s første sæson hvor man scorer 58 mål, de to sidste hele sæsoner scorer man 44 og 45 mål. Det skyldtes især, at man i første sæson havde ligaens topscorer spillende på venstre kant, Paulinho, som laver 20 mål i Allsvenskan, og har fire kampe hvor man scorer minimum fem mål. Altså tilsvarende vores Vejle kamp – hvor OB vandt 6-0.

Thomas: Det pudsige er vel egentlig, hvor konsistent Alm er i, hvor mange point BK Häcken laver. Sæsonen 20 49 point, sæsonen 19 49 point, sæsonen 18 53 point. Han laver flest point og mål i sin første sæson, men ender kun som nummer fem, sæsonerne efter færre mål og point, i 2019 betød det en sjetteplads, men i 2020 gav det en tredjeplads.

Reelt set scorer OB lige så mange mål, som BK Häcken gjorde under Alm, men der er noget forskel på den svenske og danske turnering, både i udformning og i tendenser i spillet, OB henter et højere snit i de sidste ti runder end de havde haft de første 22.

Det er jo interessant, at Issam Jebali kun laver halvdelen af, hvad Paulinho gjorde for BK Häcken. En topscorer kan gøre en forskel for en midterklub, se blot Helenius’ indflydelse på Silkeborgs placering og præstationer.

Daniel: Fuldstændig enig, når jeg tog udgangspunkt i den tredje sæson, så var det for at se tendenserne i angrebet, overfor OB. Det interessante er også, at der lukkes mærkbart færre mål ind end i OB’s første sæson under Alm.

Thomas: Så lad os kigge nærmere på den defensiv.

Defensiven:

Daniel: Vi kan begynde med Alms dårligste sæson defensivt i AS overfor sin første sæson med OB. Der er 30 kampe i AS, og 32 i SL. BK Häcken lukker 29 mål ind i AS, og OB lukker 46 ind i SL. Så med det forbehold at måden at spille fodbold på i SL måske ikke passer Alms spillestil, så er der noget som tyder på, at deres analyse er korrekt – det er kvaliteten af defensiven som er problemet og ikke spillestilen.

Thomas: Jeg kan godt lide at få gjort tallene mindre. 0,96 mål gik der ind pr kamp i Alms dårligste defensive sæson i BK Häcken, hvor der i OB gik 1,43 ind pr kamp. Det er næsten et halvt mål mere pr. kamp.

Fjerner vi det halve mål pr kamp, så ville OB være væsentlig tættere på en sikker plads i top seks. Reelt set kunne man konvertere fem af de ni uafgjorte kampe til sejre og det ville bringe OB op på 31 point, hvilket var det Silkeborg opnåede i grundspillet.

Kun fem nederlag er med to måls afstand, hvilket jo i høj grad understøtter analysen om, at det er på defensiven, der kan gøre en forskel i top seks-ræset. Hvis et par nederlag konverteres til uafgjort og et par uafgjort til sejr, så nærmer man sig hurtigt det forjættede land.

Daniel: Når jeg ser OB spille, så har jeg tit tænkt at det var systemet som var problemet. Det tyder på, at man godt kan have en stærk defensiv i Alm’s system. Hvilket jeg klart synes underbygger, at ‘tid’ er Alm’s ven i det her projekt.

Styrker og svagheder:

Thomas: Hvad er så styrkerne og svaghederne i det du har undersøgt omkring Alm?

Daniel: Det er et svært spørgsmål, synes mere, at det er en konstatering af, at vi ikke skal forvente, at én som spiller 9’er i OB kommer til at score 10-12 mål på en sæson, for det er ikke, der vi har set Alms angreb score hverken i BK Häcken eller OB. Desuden må succeskriteriet for OB’s defensiv være at komme tættere på et mål pr kamp i snit, som Alms system ikke var over i de tre hele sæsoner han fik i BK Häcken. Potentialet er der åbenbart.

Thomas: I hvert fald er det noget Alm tidligere har kunnet som træner, i den spillestil han praktiserer. Alms største svaghed er den trup han fik stillet til rådighed for et år siden. Potentialet i truppen var til stede især offensivt, men det var så uforløst, at han måtte begynde med de små tabeller og ABC’en.

Derudover havde de forrige sportslige ledelser ikke investeret nok i defensiven. For mange leverpostejsspillere, hvilket virkelig udstilles i en firebackkæde.

Jeg er mest nysgerrig på, om OB har tålmodigheden. Om de forstår i det sportslige udvalg hvor langt bagud, Jesper Hansen, Michelsen og Michael Hemmingsen i grunden har placeret dem overfor de nærmeste konkurrenter, hvis investeringer har givet langt bedre resultater.

Vil du være samarbejdspartner eller annoncør hos
Stemmer fra Ådalen?