Blog: OB’s selvforståelse er på spil før ubekvemt jubilæum

Af Martin Davidsen
2. december 2021

Lidt senere i denne måned runder OB et ubekvemt jubilæum.

Den 14. december er det således 10 år siden, at OB sidst spillede en kamp i en europæisk UEFA-turnering. Det var dengang i 2011, hvor OB på en decemberaften i London spillede 2-2 mod Fulham i Europa League-gruppespillets sidste kamp. OB gik ikke videre i turneringen, men det var alligevel et fint punktum på en godkendt Europa-kampagne for Henrik Clausens tropper.

Siden har OB været smerteligt langt væk fra europæiske kampe, og fynboernes 10-årige tørke må gøre ondt i selvforståelsen. I den optik er årets sidste to kampe for OB også ekstremt vigtige. De to pokalkvartfinaler mod Randers FC skal ende med et avancement til semifinalerne, hvis OB ikke igen skal gå gennem en sæson til glemmebogen. Top 6-ræset er tæt på at være kørt, og det er endnu ikke lykkedes et hold at tage genvejen til Europa via en syvendeplads i nedrykningsspillet. Så OB’s eneste Europa-chance i denne sæson er gennem pokalturneringen.

Støt Stemmer Fra Ådalen på 10er.dk – klik her

Og skal man nå finalen, skal Randers i første omgang besejres, inden modstanderen i semifinalerne venter i form af en af vinderne af disse opgør: Brøndby-FCM, Vejle-Kolding, SønderjyskE-Hvidovre. Ser man bort fra Brøndby/FCM, er der tale om overkommelige modstandere, som OB bør kunne besejre over to kampe. En samlet sejr over Randers vil altså for alvor kunne tænde håbet om et spændende forår i 2022 for OB.

Men det er altså ikke kun på grund af foråret 2022 og julefreden, at OB har brug for pokalsucceserne. Tager vi igen de europæiske briller på, er det tæt på pinligt for OB, at klubben nu runder 10 år uden en eneste europæisk kamp, for det er i direkte modstrid med OB’s historik og identitet. OB deltog i europæiske turneringer 20 gange fra 1978 til 2011. 20. Med 97 europæiske kampe er OB stadig den klub i Danmark, der har spillet tredjeflest kampe i Europa – kun Brøndby og FCK har flere UEFA-kampe i deres historiebøger.

OB er tilmed et af de mest succesfulde danske hold i europæisk sammenhæng. Udover den herostratisk berømte kampagne i 1994/95-sæsonen, der både bød på Miraklet i Madrid og en kvartfinale i UEFA Cuppen, har fynboerne har tre gange i et europæisk gruppespil med hæderlige resultater til følge. Her er listen antallet over danske gruppespilsdeltagelser gennem tiderne:

FC København: 14 gruppespil (senest 2021)
AaB: 4 gruppespil (senest 2014)
OB: 3 gruppespil (senest 2011)
FC Midtjylland: 3 gruppespil (senest 2021)
Brøndby IF: 2 gruppespil (senest 2021)
FC Nordsjælland: 1 gruppespil (senest 2012)
Esbjerg fB: 1 gruppespil (senest 2013)
Randers FC: 1 gruppespil (senest 2021)

De fine OB-bedrifter i løbet af årene ligger godt i tråd med nogle af de meldinger, der har været fra markante OB-skikkelser gennem tiden. Da Kim Brink var cheftræner i OB i 1995 udtalte han, at “OB skal være en international topklub.” Det var ambitionerne dengang. Da Esben Hansen var anfører i OB i 2010, slog han fast, at “hvis man kan spille Champions League på Cypern, kan vi også i OB’. Det endte med at være tæt på i 2011, da OB var 45 minutter fra Champions League-gruppespillet.

Køb bogen om Miraklet i Madrid til særpris – klik her

Men OB’s meritter ligger altså lang tid tilbage, og det er ubegribeligt, at hele 11 klubber har været i Europa siden OB’s kamp mod Fulham i 2011. Vi kan lige opremse listen over klubber i sin helhed: FC Midtjylland, Brøndby IF, FC København, AGF, Randers FC, SønderjyskE, FC Nordsjælland, Esbjerg fB, Lyngby BK, AaB, AC Horsens. Alle 11 klubber har spillet europæisk fodbold gennem de sidste 10 år, hvor OB altså ikke har gjort det. At flere af dem enten er eller har været nede og vende i 1.division undervejs, ændrer ikke på pointen: Hvorfor er det gennem 10 år lykkedes at komme i Europa for 11 andre klubber end OB?

Det er et ubehageligt billede på de seneste ti år i OB, der er gået med økonomisk nedjustering, stor personaleudskiftning og langsom opbygning af en ny klub, hvor resultaterne i Superligaen over en bred kam har været middelmådige og udelukkende budt på placeringer i lagt 5 – 10. OB var tæt på at komme i Europa med Jakob Michelsen som træner i 2018/19-sæsonen, men i løbet af sæsonens sidste to spillerunder blev en tredjeplads forvandlet til en femteplads. Og i sæsonen efter tabte man Europa-Playoff-kampen mod AGF.

Så OB har brug for at smage de europæiske frugter igen, og bestyrelsesformand Niels Thorborg har tidligere fortalt til Stemmer Fra Ådalen, at ambitionen er at vende tilbage til UEFA-land i nær fremtid. Det er også en del af målsætningen i klubbens strategi.

Den strategi vil kunne få et godt skub fremad gennem en plads i pokalfinalen i 2022.

Det kræver en samlet sejr over Randers FC.

For julefreden og selvforståelsens skyld.

Indlægget er skrevet af Stemmer Fra Ådalens redaktør Martin Davidsen. Martin Davidsen har mere end 10 års erfaring som fodboldjournalist og har udgivet fire bøger om fodbold – herunder bogen ‘Miraklet i Madrid’ om OB’s sejr over Real Madrid i 1994. Følg Martin Davidsen  på twitter her

Tilmeld dig Stemmer Fra Ådalens nyhedsbrev

* indicates required


Vil du være samarbejdspartner eller annoncør hos
Stemmer fra Ådalen?

Klik her, og læs mere

Andre nyheder og podcasts: