Blog: OB tager hul på ny sæson med et tungt åg på skuldrene

Af Martin Davidsen
20. juni 2022

Når OB mandag tager hul på forberedelserne til Superliga-sæsonen 2022/23, er det både med flere spørgsmålstegn og en tung nyere historie hængende over Ådalen.

OB sluttede den forgangne sæson af med at spille fem kampe på stribe uden at vinde, hvilket i sidste ende betød, at man både glippede den syvendeplads, der kunne give europæisk deltagelse og at man indkasserede et nederlag i pokalfinalen, hvor man altså missede første titel i 15 år og første europæiske deltagelse i 11 år.

Tjek lige den her sætning: I Superliga-sæsonen 2022/23 har samtlige 11 andre klubber prøvet at kvalificere sig til Europa i den tid, der er gået siden OB’s seneste tur i UEFA-land. Det er utroligt at tænke på, at man er lykkedes med det i Viborg, Silkeborg, Horsens, Lyngby, Randers, Farum, Herning, Brøndby, København, Aarhus og Aalborg – men ikke i Odense. Ja, selv i 1.divisionsklubben i Haderslev og 2.divisionsklubben i Esbjerg har man spillet i europæisk siden 2011, hvor OB sidt var med. Det er tæt på at være en skandale, og vi må minde om, at OB siden indførelsen af betalt fodbold aldrig har haft så lang fraværsperiode fra de europæiske turneringer. OB har spillet 97 europæiske kampe, hvilket i skrivende stund kun er overgået af Brøndby og FC København. Men lige om lidt overhaler FC Midtjylland også OB på dette punkt.

OB udvikler sig på mange parametre godt, men resultatmæssigt er klubben stadig uforløst, når man tænker på klubbens historie, omverdenens forventninger og klubejer Niels Thorborgs egne drømme. Lad os i denne forbindelse lige trække et citat frem fra Niels Thorborg i det interview, han lavede med Stemmer Fra Ådalen tilbage i december 2018:

”Jeg mener, at vi skal definere os selv som en del af toppen af dansk fodbold, og med den nye struktur må man sige, at toppen er lig med top seks. Hvis vi kan ligge der, har vi holdet til det og set-up’et til det, og vi har en by og nogle fans, der bakker os op; så skal vi også have ambitioner om at spille i Europa.”

Mere tydeligt kan det ikke siges, og derfor må vi huske, at det er OB’s egne ambitioner, vi måler på, når vi nogle gange sætter kritisk lys på OB’s udvikling og resultater. Niels Thorborg har ikke givet større interview om OB siden februar 2020, men meldingerne fra klubben i forbindelse med strategiplanerne, der blev afsløret i 2021, vidner om samme interne ambitioner.

Det er værd at bemærke, at OB i tre af de seneste fire sæsoner har kunne komme i Europa, hvis resultaterne i sidste spillerunde havde flasket sig. I 2019 kunne OB have blevet nummer tre ved at vinde over Brøndby i sidste spillerunde. I 2020 tabte man playoff-kampen mod AGF om en plads i Europa. Og i 2022 blev det altså til et nederlag i pokalfinalen. Så OB har været tæt på mange gange i de senere år, og nu skal man altså tage tilløb til et nyt forsøg. Det må slide på både spillere, fans og administration, at man så ofte har været tæt på at nå sit mål uden at det lykkes. De mange skuffelser kan sætte sig, og det kræver mental styrke og tålmodig ledelse at blive ved med at have næsen i sporet og blive ved med at tro på projektet.

Et sted i 2020/21-sæsonen slap tålmodigheden med Jakob Michelsen op, og et sted i 2021/22-sæsonen blev man også klar over, at Michael Hemmingsen ikke skulle fortsætte som en del af den sportslige ledelse. I stedet har OB nu sat det hold, der skal forsøge at forløse drømmene og det potentiale, man i OB mener, at man har.

Med Bjørn Wesström som fodbolddirektør og den lokale klubmand Steffen Nielsen som assistent er den øverste ledelse på plads, og Ole Nielsen har forlænget sin aftale som chefscout, mens Andreas Alm, Frank Hjortebjerg, Søren Krogh, Lars Bjerring og Janus Blond udgør de vigtigste søjler i trænerstaben. Efter mange ændringer i stab og ledelse de seneste to-tre år (husk på, at Jesper Hansen var sportschef frem til januar 2020), må OB nu sikre den nødvendige ro og kontinuitet på disse afgørende ledelsesposter. Der er nu både erfaring, hjerte og kvalitet på alle ledelsesposter, og det er et godt udgangspunkt.

Spørgsmålet er så, om resten af klubben kan følge med og leve op til de ambitioner, der er udstukket fra bestyrelse og de forventninger, der er fra omgivelserne. OB har jo fortsat ”kun” et budget, der er omkring det sjettestørste i Superligaen, og der skal derfor en form for overpræstation til, hvis man vil slutte højere i tabellen. Hvis man vil være sikker på at være i Top 6 ”no matter what”, skal man formentlig have et budget til Top 4 – og så er man ikke engang sikker; bare spørg i AGF.

Dog har vi set masser af gange, at klubber med mindre budget end OB klare sig godt, og derfor giver det heller ikke mening at tale om, hvorvidt OB har kvalitet nok i truppen til at komme i den bedste halvdel af rækken. For det har OB som udgangspunkt, ligesom 9-10 andre klubber har. Kvaliteten af de enkelte spillere er ikke det afgørende; det er alt det andet i en fodboldklub i lige så høj grad. Derfor må man også spørge, om OB kan følge med konkurrenterne på nogle af de andre parametre; banekvalitet på stadion og træningsanlæg, stadionfaciliteter, personale, administration og alle de andre marginaler, der er afgørende i moderne fodbold. Investerer OB penge nok på disse områder? Går man efter at være blandt de bedste på disse områder også eller vælger man at nøjes? Hvor hurtigt udvikler OB sig i forhold til konkurrenterne, der også konstant forsøger at forbedre sig? Sådan noget er også med til at afgøre OB’s mulighed for succes.

Og alligevel er det også trupsammensætningen, vi vil kigge på hen over sommeren. Her er der også en række spørgsmål, der trænger sig på. OB har allerede sagt farvel til fire spillere fra sidste sæsons førsteholdstrup, heriblandt anfører Jens Jakob Thomasen, og spillere som Issam Jebali og Emmanuel Sabbi tiltrækker sig opmærksomhed fra andre klubber. Hertil er der usikkerhed om Bashkim Kadriis situation efter en skuffende 2021/22-sæsonen, og hvad skal der ske med folk som Troels Kløve, Mathias Brems, Robin Østrøm og Jonathan Khemdee, der ikke fik mange startpladser i foråret 2022? Hertil kommer der nogle interessante dilemmaer for OB med erfarne spillere som Jeppe Tverskov, Aron Thrandarsson, Sayouba Mandé og Jørgen Skjelvik, der alle har kontraktudløb om et år.

Indtil videre er sommerens eneste tilgange de unge folk Gustav Grubbe, Luca Kjerrumgaard og Mohamed Kefing Kanté, der alle er teenagere. Det er et godt billede på det, vi formentlig kommer til at se, når det handler om fremtidens OB, for Björn Wesström har signaleret, at truppen skal være yngre, og mon ikke sommerens øvrige OB-tilgange alle vil være spillere under 25 år? Jeg tror det. Tiden må vise, hvilke muskler OB har på transfervinduet, men fynboerne vil sandsynligvis være i samme situation som tidligere: Der er andre klubber, der er mere interessante og har flere penge, og derfor kan OB blive tvunget til at vente på, at det bliver ’deres tur’ i hierarkiet. I tidligere transfervinduer har OB først sent fået tilgange på plads, men det er næppe holdbart at skulle vente til seks-syv kampe inde i den nye sæson, før man har holdet helt klar.

Der venter derfor nogle spændende uger henover sommeren i OB, hvor Andreas Alm og kompagni skal arbejde på at gøre OB bedre inde på træningsbanen, mens Björn Wesström og hans team skal gøre det samme på transfermarkedet frem mod sæsonpremieren mod FC Nordsjælland den 18.juli.

Der skal nok blive noget at tale om i Stemmer Fra Ådalens podcast.

Vi glæder os.

Vil du være samarbejdspartner eller annoncør hos
Stemmer fra Ådalen?

Klik her, og læs mere

Andre nyheder og podcasts: