Blog: Fem spørgsmål til OB

Af Thomas Dahlslykke
26. maj 2021

Efter endnu sæson til glemmebogen står OB nu foran en ny begyndelse med en ny strategi, en ny træner og nye stærke konkurrenter. Optimismen har trange kår; jeg begyndte året med at skrive om, at dette forår ikke måtte blive til et forsømt forår. Nu sidder jeg tilbage med følelsen af det eneste dette forår har givet OB er endnu en sæson i landets bedste række.

Hvad er OB-DNA?

Siden det blev offentliggjort, at Oliver Lund ikke fik sin kontrakt med OB forlænget, har jeg læst og hørt meget om, at han har OB-DNA. Det skal vist forstås sådan, at Lund arbejder hårdt, fighter meget og altid skubber brystet frem. Det fremstår derfor som et paradoks, hvis OB-DNA’et netop er noget man finder hos Lund, men at der ikke er plads til Lund.

Jeg tror ikke, at OB-DNA er personificeret i Oliver Lund, jeg tror hellere ikke det er personificeret i Issam Jebali. Det skal nok skabes gennem en kommende strategi og værdierne i denne. DNA udvikler sig og selvfølgelig er der noget historisk og kulturelt funderet i DNA’et. Det er balancen mellem hvad fortiden var og hvad fremtiden skal bringe, som skal bære nutiden, at Lund historisk set ville have haft OB-DNA er ikke ensbetydende med, at han bærer det for fremtiden.

Tonny Hermansen har brugt fraser som ”at man skal kende en OB’er i bar overkrop”, men igen er vi ude i noget meget ukonkret. Vi skal nok starte med at blive enige om, hvordan en OB’er ser ud med trøjen på.

Så jeg glæder mig til at blive klogere på, hvad Michael Hemmingsen mener, er OB-DNA?

Hvordan får man gjort sine unge spillere til salgsobjekter?

OB har ikke tjent mange penge på spillersalg de seneste mange år. Det skal der laves om på, hvis man vil rykke klubben opad i hierarkiet. Men hvordan får man gjort unge spillere attraktive for andre klubber?

OB’s akademi har solgt et par spillere over de seneste år, bl.a. Gustav Grubbe. Den type salg skal man fortsætte med, men man skal blive bedre til at udvikle Superliga-profiler ud af akademi-spillere og det sker som regel kun gennem spilletid.

Spilletid er dog ikke lig med succes; trænerens tillid, pladsen til at begå fejl og en udviklende og løbende feedback er nogle af forudsætninger for at kunne gøre unge spillere bedre. En anden forudsætning er de ældre og erfarne medspillere. Mod Horsens var det tydeligt at Jebali og Kadrii forsøgte at sætte Fenger op. Det blev nærmest for tydeligt ved selvmålet. Det er dog ikke kun denne form for opbakning de unge skal have.

For at blive forløst skal der være en struktur, som rummer én og dermed giver en mulighed for at udvikle sig. De erfarne spillere skal hjælpe med at løfte de unge, det bliver trænerens opgave at skabe den rette balance på banen mellem rutine og ungdommelighed.

Jeg glæder mig til at se om spillere som Fenger og Frøkjær bliver Superliga-profiler og om Østrøm og Brems bliver stamspillere?

Hvordan vil man spille?

Et andet element er, hvordan man vil spille? Under Michael Hemmingsen har OB spillet fire forskellige systemer (fra kampens begyndelse, justeringer undervejs er ikke talt med) og med to forskellige udtryk. De første kampe blev gennemført i en organiseret defensiv 4-3-3, som man senere forsøgte at udvikle til en lidt mere offensiv 4-2-3-1, men fra hjemmekampen mod Lyngby har det foretrukne udtryk været offensivt og aggressivt presspil med mere direkte og målsøgende possessionspil, hhv. i en 1-3-5-2 og 1-4-1-2-1-2. Denne slingren i valsen så vi også under Jakob Michelsen, og derfor er det svært at blive klog på, hvordan OB egentlig skal spille? Rygterne om Andreas Alm hvisker stærk defensiv organisation, offensivt presspil og 1-4-3-3 (hvilket i sig selv godt kan tolkes som kontraster), men et er, hvad han gør i BK Häcken, noget andet er, hvordan skal han træne OB? Hvad ser han af muligheder i truppen? Man skal ikke lade sig narre af at de seneste 6 kampe under Hemmingsen har vist fremgang, noget af det er kommet på en billig baggrund. Dog virker det til, at trekanten helt fremme med Kadrii, Fenger og Jebali kunne være en god model at holde fast i, men rimer det på 1-4-3-3 i den rene form, med brede kanter (som Alm har praktiseret i Häcken)? Og holder man fast i den smalle formation som 1-4-1-2-1-2 er, så skal begge backs have gode offensive evner, da de nærmest bliver wingbacks. Det rekrutteringsmæssige vinkel skal jeg nok vende tilbage til i et andet indlæg.

Jeg glæder mig til at se, hvordan OB skal spille fremadrettet?  – jeg håber meget, at OB får et mere fuldendt udtryk.

Skal der flere penge i budgettet?

SønderjyskE opruster, Randers opruster, AGF og AaB fortsætter sin oprustning. Silkeborg og Viborg kommer buldrende fra 1. division. Vejle vil uden tvivl også opjustere, hvor efterlader det OB? Skal forretningsmodellen være den samme eller skal der nye tiltag på bordet?

Udover at man skal sælge unge spillere, udover man gerne vil i Europa (alle ting som næppe sker efter år et med den nye strategi), hvordan vil man så konkurrere økonomisk med Superligaens grå segment, som i disse år folder deres farver klarer ud, end det er lykkes OB. Randers og SønderjyskE med Pokaltitler, AGF med bronze og to år i topseks. OB er pt. sat af, og kommer der flere op i samme økonomiske kategori, så kan afstanden til nedrykningsstregen være mere relevant end afstanden til topseks.

Penge løser ikke alt, men de betyder meget i fodbold, det bliver spændende om der kommer flere penge i budgettet?

Hvad er succeskriterierne for den kommende sæson?

Man skal gå ind i næste sæson med åbne øjne og ikke tale truppen bedre end der er, det gavner ikke udadtil. Der er potentiale i OB, der er muligheder for at skabe resultater, men sandsynligheden er ikke ret stor. Det kræver en hurtig forløsning af strategiens intentioner og af spillermaterialets muligheder. Tvivlen lurer altid lige rundt om hjørnet. Andreas Alm er ikke bare ny træner, han kommer fra en helt anden virkelighed end den som vi har kendt til i OB de seneste elleve år. At BK Häcken pt. ligger til nedrykning har ikke været hverdagskost for Alm. At være i en klub med OB’s historiske vingesus har Alm ikke prøvet siden han var i AIK. Presset vil uden tvivl været et andet.

At sige, at OB skal være i top-seks efter grundspillet er ikke en målsætning, det er en floskel. OB er nødt til at både tænke kortsigtet og langsigtet når det kommer til succeskriterierne for den kommende sæson. Hvad skal holdet kunne til oktober/november (efter 11. runde)? Hvordan er det spillemæssige udtryk? Hvor er man i rækken?

Når man hylder FCN år efter år for at nå top-seks, så skyldes det netop, at de har andre ting for øje end blot resultaterne. Jeg mener ikke, at OB skal blive til en FCN-light, men man skal tale ind i en realisme fremfor den forblommede retorik de seneste mange år har været præget af.

Jeg glæder mig til, at OB ikke skal have hug for sin kommunikation i pressen…

Svarene blæser i vinden

Jeg havde håbet, at dette forår ville svare på mine grundspørgsmål: Hvad vil OB? Og hvordan vil de lykkes med det? De svar fik jeg ikke. Som altid kan man ikke andet end at gisne, når det kommer til OB, hvilket måske er klubbens største udfordring. Hvor man i andre klubber arbejder med mere åbne kort, så er det en del af OB-DNA’et at være lukket.

Jeg kan sagtens se potentialet i OB, der er økonomien til det, der er spillerne til det, det vil også være en lokal opbakning til det. Det handler om at få det til at spille sammen, det er stadig Hemmingsens store opgave og om lidt får han forhåbentlig kyndig hjælp af Andreas Alm.

Jeg glæder mig til at følge OB.

Thomas Dahlslykke er lektor i retorik, fodboldtræner og OB-sympatisør og har siden sommeren 2020 medvirket i Stemmer Fra Ådalens podcasts som en del af vores ekspertkorps. Indlægget er et udtryk for skribentens egen holdning. 

Vil du være samarbejdspartner eller annoncør hos
Stemmer fra Ådalen?