Mellemrummet: Stort fokus på OB’s præstationer i data-perspektiv

Af Thomas Dahlslykke
20. november 2024

Hver uge i sæsonen skriver Thomas Dahlslykke klummer om OB’s udvikling med fokus på taktik, spillestil eller noget helt trejde. Vi kalder det Mellemrummet. Alle artikler er gratis for læsere, men du kan støtte vores medie gennem Klub SFÅ. Bliv medlem af Klub SFÅ via dette link

NB: I denne uge udkommer Mellemrummet kun udelukkende som tekst.

Mellemrummet har i dette efterår ikke brugt ekstremt meget tid på data, men efter otte runder kom der en opsamling på hvordan OB’s statistik så ud, når det kommer til spillet omkring felterne. Nu er der spillet yderligere otte runder og derfor vil jeg endnu engang tjekke tallene igennem. Igen bliver det primært tal fra 1-division.dk – men vi arbejder på at blive bedre på dette område, så måske får vi ekstra data i det kommende år.

Jeg vil referere og genbruge dele af den seneste data-blog for anskueliggøre OB’s udvikling, med de nødvendige forbehold man må have med, fx systemskifte, skader til centrale spillere m.m.

Dataen der bruges vil hovedsageligt handler om afslutninger og expected goals for og imod. Det findes meget andet relevant data, som der formentlig kommer en blog om i vinterpausen.

Afslutninger, xG og xGOT: Offensiven

OB havde scoret 20 mål på 170 afslutninger efter otte runder, nu er der spillet 16 runder og OB har nu afsluttet 262 gange, dvs. man kun har haft 92 afslutninger de seneste otte runder. Man havde altså et afslutningssnit på 21,25 efter de første otte runder, men kun et snit på 11,5 efter de seneste otte runder.

Men har det ændret på hvor mange mål OB laver?

Ikke umiddelbart. OB har nemlig lavet 21 mål i den seneste periode, så hvor OB brugte 8,5 afslutninger pr. mål i den første periode, så har de kun brugt 4,3 i den seneste periode. Effektiviteten er altså steget, eller udbyttet er uændret på trods af færre afslutninger. Interessant er det, at et hold som Esbjerg, der havde næstflest afslutninger efter otte runder mere eller mindre holder sit snit på 14,5 afslutninger pr. igennem alle 16 runder. De scorede 18 mål efter otte runder og 35 efter 16 runder.

Helt omvendt har Horsens accelereret sin udvikling; pt. har de 307 afslutninger, efter otte runder havde de kun 118. De er altså gået fra et snit på 14,75 til 23,6 afslutninger pr. kamp, men de har kun scoret 23 mål i alt og kun ti mål i den seneste periode, hvilket betyder, at de kun får 1,25 mål ud af deres 23,6 afslutninger. Ineffektive Horsens, stabile Esbjerg og effektive OB fortæller, at afslutningsstatistik ikke kan stå alene.

Inden vi naturligt går til xG og xGOT, hvis tendenser kan afklare om vi faktisk kan tale om effektivitet hos OB, så vil jeg lige berøre OB’s nedgang i afslutninger. Luca Kjerrumgaard har 58 afslutninger, men han har kun spillet tolv kampe. Han har ca. 5 afslutninger pr. kamp, dvs. at OB har manglet den høje angribers skydegale ben. Dog har Kjerrumgaards tilbagekomst ikke ændret på OB’s snit i de seneste otte runder, OB snittede også 11,5 mens U21-landsholdspillere var skadet.

Kjerrumgaard har kun haft ti afslutninger de seneste fire kampe, hvilket betyder han havde 48 afslutninger til første otte kampe. Der er altså nedgang i mængden af skud på mål for OB, dog uden at man lider under det på målscoringen.

Efter otte runder havde OB et xGOT på 19,4, hvilket nærmest matchede mængden af mål. Efter 16 runder har OB et xGOT på 32,1, hvilket betyder, at man kun har haft et xGOT på 12,7 i den seneste periode. Det må betegnes som et drastisk fald, som dog ikke har haft indflydelse på mængden af mål. OB overpræsterer voldsomt på dette parameter. Det samme kan siges om xG, hvor man i den seneste periode kun har et xG på 9,7.

Det kan sagtens skyldes de færre skud på mål, at både xG og xGOT falder. Alt dette fortæller det som øjet også har kunnet se, at OB har været i en spillemæssig krise. Dykker vi ned i xGOT-udviklingen, så vil den tydeligt vise krise og den langsomme vej ud af den:

Tendens er nedadgående for OB, hvilket de overordnede data også viste, udsvingene har været til stede over hele sæsonen, men hvor man efter de første otte runder kun har en kamp under 2,0 i xGOT, så har man kun to kampe over 2,0 i xGOT i de seneste otte runder. I perioden uden Kjerrumgaard rammer OB bunden i kampene mod Kolding og HB Køge, hvor man er under 1,0 i xGOT.

Alle disse tal skal også kontekstualiseres, fx peaker man mod ude HB Køge, ude mod B93, hjemme mod Vendsyssel, hjemme mod Roskilde. Hvorimod man ude mod Fredericia scorer to mål uden for feltet og et på en afretning. Fengers mål scorer til gengæld højt på xGOT. Tendensen efter systemskiftet har været positivt rent offensivt, her har man en xGOT på næsten 8,0, hvilket giver et snit på 2,0 og vil være garant for sejr i langt de fleste kampe.

Noget af forklaringen på, hvorfor OB falder i xGOT over sæsonen, kan findes i modstandernes forberedelse. Landsholdsterminer bliver som regel brugt til at analysere modstandere lidt dybere og her kan nogle hold have luret OB’s strategier. Samtidig har manglen af Kjerrumgaard nok også betydet, at modstanderne ikke har følt det samme tryk og dermed nemmere har kunnet bryde OB’s angrebsspil.

Sidst jeg dykkede ned i tallene, sammenlignede jeg med den daværende topseks, de er heldigvis (for sammenligningen) stadig topseks. Derfor man kan se ovenfor, at OB ikke er de eneste, som af og til halter i xGOT. Alle hold har udsving, kun Kolding er stabilt lavt scorende på xGOT, hverken Horsens, Esbjerg eller Fredericia formår at have en stabil chanceskabelse. Selvom Esbjerg holder sit afslutningssnit og Horsens har forbedret sit.

Flere har vilde udsving, som i høj grad skyldes niveauforskellene i rækken. Ser vi på samlet xGOT så er Fredericia pt. bedst med 0,1 xGOT bedre end OB, Horsens er næsten 9,0 xGOT efter OB og Fredericia, hvilket måske også forklarer hvorfor Fredericia pt. ligger nr. to i rækken.

Så Horsens skyder meget på mål, men scorer lavt både på tællende mål og xGOT, hvilket skyldes, at de sparker mange bolde forbi mål og har mange blokerede afslutninger. Kun en tredjedel af deres afslutninger rammer målet, og næsten en tredjedel bliver blokeret.

OB har tabt noget af sin høje stabilitet, hvor man scorede over 2,0 i xGOT pr. kamp, men til gengæld har man ikke tabt momentum i scoringer.

Det defensive perspektiv og udviklingen

Sidst jeg så på de defensive data stod jeg med paradokset, at OB kun havde indkasseret to mål, men havde en defensivt xG på 7,3 og xGOT på 7,2, man overpræsterede på defensive parameter, i de seneste otte runder har fynboerne haft et defensivt xG på 8,4 og 8,7 i xGOT. I samme periode har OB dog indkasseret hele 13 mål, hvilket betyder, at man nu underpræsterer på xG og xGOT.

At man stadig er i plus på expected skyldes kun den vilde overpræstation i begyndelsen af sæsonen. Derfor kan man måske bruge den FCM’sk læresætning fra Steinlein og Ankersen: ”xG udligner sig over tid…”

Det interessante i grafen er, at OB i begyndelsen af sæsonen havde store udsving. De udsving har man ikke i samme grad mere; ser vi kun på tendensen efter systemskiftet har OB stabiliseret sig. Selvom OB’s defensiv har set usikker ud, så viser data, at den faktisk er blevet bedre. I de seneste fire kampe rammer OB snittet ca. 0,9 i xGOT imod.

Det ændrer dog ikke på, at OB siden systemskiftet ikke har holdt nullet, faktisk skal vi helt tilbage til runde otte for at finde en kamp, hvor OB holdt nullet. Så data viser fremgang, kampene usikkerhed.

I denne graf sammenholder jeg xGOT imod og for, hvilket viser, at OB i 14 af 16 kampe har haft det højeste xGOT, hvilket stemmer fint overens med 14 sejre, en gang har man ramt uafgjort xGOT og en gang har man tabt. Hvilket stemmer overens med virkeligheden, at den uafgjorte kamp så ikke passer med resultatet, er en anden historie. ”xG(OT) udligner sig over tid”.

Den blå og den orange linje viser, hvor mange xP OB ville have fået i kampene. Den blå er defineret ud fra at OB skal ”score” 1,0 xGOT over modstanderen, for at få tre point, den orange kræver kun 0,5 mere end modstanderen for at få tre point. Det viser, at OB ville få 29 point med det blå parameter og 35 point med det orange parameter. OB’s pointhøst er altså betragteligt over, hvor data viser.

Den grå linje viser hvor mange point OB i virkeligheden har fået; 43. Marginaler betyder noget i fodbold, fordi det er så taktisk et spil, og lige nu så har OB marginalerne med sig. Man konverterer overtaget i xGOT (uanfægtet størrelse) til sejre. Det kaldes typisk for kynisme, og er selvforstærkende for vindende hold.

Hvis man har gode øjne, kan man se, at OB (den mørkeblå linje) faktisk har været mest stabil i sin defensive præstationer, lige som man har været det i sine offensive. Det både forklarer og harmonerer godt med, at OB ligger suverænt nr. 1.

Tolkning og perspektiver

I forgængeren til denne blog havde jeg et fokus på Sønderjyske og AaB, fordi de er de seneste oprykkere fra 1. division. OB er halvvejs inde i sæsonen meget tæt på at have noget halvdelen af Sønderjyskes samlede xGOT fra sidste sæson. Det gælder både xGOT for og imod, så på det parametre ligner man Sønderjyske, men de havde kun 39 point på nuværende tidspunkt, så dem er OB lidt foran.

AaB var dårligere kørende end Sønderjyske på data gennem hele sæsonen, på nær på dødbolde. Efter 16 runder sidste år havde de 38 point. OB er altså bedre kørende end de seneste oprykkere, og man formår at gøre dette med udgangspunkt i et stormvejr af problemer.

Selvom man er godt med både på datadelen og i særdeleshed i virkeligheden, så er der stadig forbedringsmuligheder. Man må gerne være endnu mere ambitiøs. Det er over tid risikabelt, at man overpræsterer – 13,7 mål mere end xG viser, xGOT viser dog kun 8,9 – man er nødt til at udligne det skel. Man halter fx også efter Horsens på chanceskabelse.

Endnu mere problematisk er det dog, at man er begyndt at underpræstere på defensive stats. Man indkasserer 4,3 mål mere end modstanderne har skabt chancer til. Noget handler også om, hvornår man møder hvilke modstandere, men alt andet lige viser de otte seneste kampe, at defensiven er udfordret også på øjetesten.

Jeg skrev faktisk i forgængeren, at OB bør gøre den defensive base bedre, det er stadig et tema. Skulle man fremskrive det nuværende udviklingsniveau, så vil der komme flere lige kampe, hvor OB potentielt kan trække sorteperen og tabe nogle kampe. Tre ud af OB’s senest syv mål er kommet efter en afretning, hvilket fortæller noget om, hvordan man overscorer.

Omvendt handler det også meget om, hvorvidt modstanderne er i stand til at bringe kvalitet ind i de afgørende situationer. Indtil videre har de fleste hold haft det meget vanskeligt mod OB. Denne tendens kan sagtens fortsætte.

Den forbedring systemskiftet har gjort træder også frem i statistikken og selvom den ikke giver OB så mange point i xP, så skal man huske, at man har mødt to, tre og fire i rækken i tre af de fire kampe man har spillet 442 med diamant. Man er altså ovenpå i toppen af 1.division.

Man er bare ikke i toppen, når det kommer til data, her har man mange andenpladser, efter de første otte runder havde man mange førstepladser. Det fortæller også historien om, at OB balancerer på en knivsæg, når det kommer til pointsnittet – på 2,68 – og de underliggende parametre.  Ambitionen må være at blive så skarpe som muligt på det man vil, så man er klar til en eventuel oprykning.

Derfor skal man se på både de defensive og offensive parametre og gøre sig stærkere.

Thomas Dahlslykke er underviser, tidl. fodboldtræner for serieklubben Utopia og OB-sympatisør. Han har siden sommeren 2020 medvirket i Stemmer Fra Ådalens podcasts som en del af vores ekspertkorps. Hver uge skriver Thomas Dahlslykke i Mellemrummet om taktik, statistik eller noget helt tredje.

Som medlem af Klub SFÅ kan du kommentere alle artikler på obstemmer.dk. Login via Min Konto og smid en kommentar herunder. Bliv medlem af Klub SFÅ via dette link.  

Foto: Nicolai Berthelsen/OB Fra Sidelinjen

Skriv en kommentar

Vil du være samarbejdspartner eller annoncør hos
Stemmer fra Ådalen?