Mellemrummet: Hvordan kan OB komme videre fra den alvorlige situation?

Af Thomas Dahlslykke
2. maj 2024

Hver uge i sæsonen skriver Thomas Dahlslykke klummer om OB’s udvikling med fokus på taktik, spillestil eller noget helt trejde. Vi kalder det Mellemrummet. Alle artikler er gratis for læsere, men du kan støtte vores medie gennem Klub SFÅ. Bliv medlem af Klub SFÅ via dette link

Du kan få artiklen læst op i vores podcast-kanal eller via denne afspiller:

Thomas Dahlslykke er underviser, tidl. fodboldtræner for serieklubben Utopia og OB-sympatisør. Han har siden sommeren 2020 medvirket i Stemmer Fra Ådalens podcasts som en del af vores ekspertkorps. Foto: Frederik Hestbjerg.

Den nedadgående spiral virker ustoppelig for OB. Netop som man tænker, nu kan det ikke blive værre, så rammer man endnu engang en ny bund. Det må være dybt frustrerende at stå som træner for sådan et hold i opløsning. Det er i hvert fald dybt frustrerende som fan at være vidne til; spillere uden gejst, trænere uden fingerspidsfornemmelse for kampafvikling og en sportslig ledelse uden retning. Sådan er den umiddelbare følelse, men det er ikke den egentlige sandhed. Selvfølgelig kæmper spillerne, selvfølgelig har Krogh fornemmelse for kampafvikling, og den sportslige ledelse har en retning (den er bare ikke en der rykker OB fremad).

VI ER OB er forkortelserne for de seks grundlæggende værdier i klubben. Jeg ved ikke, om værdierne også blev sat på pause, da man skulle sikre overlevelse – i så fald forstår man ikke værdiernes dybde. Viljestyrke, Ihærdighed, Energi, Robusthed, Optimisme og Bevidst er alle seks værdier, som kan skabe OB’s overlevelse, hvis de gennemsyrede holdet, men det gør de ikke.

Ordene er uddybet i strategien, fx står der: ”Evnen til at vide, hvad der skal til for at få succes” under ordet Bevidst, eller under Robusthed står der: ”Evnen til at være mentalt forberedt og håndtere modgang”. Jeg kunne fortsætte med at underminere den nuværende situation i OB, ved at trække eksempler frem fra deres egen strategi, men hvad nytter det? Bringer det OB tættere på overlevelse at pege på fejlene?

Ugens mellemrum vil angribe OB fra en anden vinkel. I stedet for at hænge sig i dynget af dårligdom, så skal man løfte blikket og se, hvilket potentiale der er i Ådalen, og hvordan OB kan komme videre.

Værdier og spillestil

Jeg er for ung til at have fulgt Richard Møller Nielsens tid i OB, men jeg fulgte hans trænergerning fra begyndelsen af halvfemserne, og selvom han næppe havde tænkt sin filosofi ind i moderne værdier, så er der en overensstemmelse mellem OB’s nuværende værdier, og det spil, som Richard Møller Nielsen skabte sine store resultater igennem. Der er dog desværre ikke noget sammenfald mellem det nuværende spil og værdierne.

Viljestyrke, som handler om motivation og vedholdenhed, er forudsætningen for at kunne lykkes som fodboldhold, men det er også en kompleks størrelse, når det kommer til fodboldfilosofi. Det handler i høj grad om at have principper for succes, som er så eksplicitte, at spillerne motiveres til at fortsætte. Duelspillet kunne være en markør her. At hver vunden duel skal fejres og hyldes. Det at kunne vinde duelspillet kan skabe en dynamik og progression for holdet; ”vi taber ikke vores dueller!”

Ihærdighed, som handler om hårdt arbejde og jagten på at blive bedre, er meget lig viljestyrke. Det handler om ikke at give op. Når spillerne går på banen, skal de vise hårdt arbejde, de skal løbe igennem, de skal acceptere, at tingene kun lykkes, hvis alle giver sig 100%. Og det er først når holdet lykkes, at man selv bliver bedre.

Energi, som handler om at arbejde i højt tempo og at smitte med energi, er meget tættere på at være en spillestilsværdi end de to forrige. Energi siger noget om synet på spillet. Boldene skal frem over banen, og man skal turde arbejde i højt tempo. Man vil noget med bolden. Det peger på direkte fodbold.

Robusthed er den fjerde værdi og peger både på den mentale evne til at stå modgang i mod, men den peger også på, at man skal kunne forsvare sig stærkt. Igen en værdi som er tæt forbundet til viljestyrke og ihærdighed – og som fordrer, at man skal have fysisk og psykisk pondus for at spille for OB.

Optimisme, som handler om at tro, tro, tro på sagen som sådan, er forbundet til energi. Den handler om at turde gøre det samme igen og igen, fordi man tror på, at det vil lykkes. Den handler også om at se muligheder og handle på dem.

Sidste værdi er; Bevidst, som handler om at være klar over, hvad der skal til. Og på den måde opsummerer den faktisk de fem foregående, fordi den italesætter, at de øvrige værdier findes og kun fordi OB har de værdier, har OB en værdi.

Når jeg læser disse værdier, så tænker jeg, at OB må være et hold, hvor der er masser af power, masser af tempo og masser af dueller, men når jeg ser OB spille, får jeg ikke den opfattelse. Derfor mener jeg, at OB skal tilbage til værdierne og give dem et eftersyn. Allermest ønsker jeg dog, at de ville begynde at bruge dem som ledestjerner for projektet.

Spillestilsfilosofi

Flemming Pedersen, tidl. cheftræner i FCN, opererer med syv modsætninger, som kan illustrerer, hvordan et hold ønske at spille. Paradokset i OB lige nu er, at to-tredjedel af trænerteamet mere eller mindre er flasket op efter Pedersen tanker, mens OB gennem sine værdier peger i en anden retning end dem, som FCN er bygget på.

Den første af de syv modsætninger er; Konstruktiv eller destruktiv, det kan oversættes til, om man vil bygge op fra eget mål eller om man sparker lange bolde. Alle hold opererer med forskellige scenarier, og lange bolde er ikke længere et fyord i fodbold, som det nok var, da Pedersen fremlagde sine tanker. Kigger man på værdierne, så vil det tjene OB bedre at være mere destruktive end konstruktive. I en konkurrencestærk række som Superligaen, betyder andenboldespillet ekstremt meget, og kan man blive gode i duellerne, kan man opnå stor succes.

Proaktiv eller reaktiv er den næste modsætning. Selvfølgelig skal OB være proaktiv, det står også i værdierne, men det proaktive skal ikke nødvendigvis være med bolden på egen fødder. Det proaktive skal være i at søge at få modstanderen til at fejle.

Kontrol eller kaos? OB skal helt klart dygtiggøre sig på kaotiske og åbne kampe. Det er her ihærdigheden, robustheden, energien og viljestyrken kan få sin ret.

Systemisk eller fysisk? OB skal være et fysisk fodboldhold. Det skal være gennem power, tempo og dueller, at OB skal vinde fodboldkampe. Det systemiske har man prøvet igennem mange sæsoner nu helt tilbage til Kent Nielsens, og det matcher ikke OB. Det er heller ikke det, som jeg ser, er akademiets styrke.

Kollektiv eller individuel? OB er et kollektiv i min bevidsthed. De store resultater; mesterskaberne og miraklet i Madrid er blevet skabt af en kollektiv tilgang, men strategien har presset individualismen frem, fordi man har sigtet mod de store spillersalg, noget som nu kan ende med at koste en tur på anden klasse. Fordi man har fortsat rekrutteringen af individualister.

Flydende eller fyldt med pauser? Det flydende spil er klart mest attraktivt for en objektiv vinkel, men for OB vil et spil fyldt med pauser, fyldt med dueller være smukkere. Fordi det er det man vil i sine værdier og fordi det er det, som kan gøre OB unik.

Perception eller vilje? Forudsætningen for at kunne læse sin modstander bedre end de læser én er igen noget, som OB har dyrket under Michelsen, Alm og nu Krogh, men det har ikke ført resultaterne med sig. OB er for mig viljebaseret, det er også en klar værdi. Derfor bør OB skifte fokus her.

Jeg drømmer om et OB-hold, som er funderet i en destruktiv spillestil, som ønsker at være proaktiv, men samtidig skaber kaosfodbold gennem en fysisk og kollektivistisk tilgang til et spil, hvor der skal være masser af dueller og dermed pauser – og det hele skal være bygget op af en vilje til at vinde.

Truppens forudsætning for dette skifte

Spillere som Slotsager, Gomez, Adelgaard, Owusu, Paulsen, Ivancevic, (og næsten oprykkede McCoy) Trybull, Köhler, Al Hajj, Ejdum, Kjerrumgaard, Kadrii og Fenger passer ind til den spillestilsfilosofi, jeg lægger op til i det forrige afsnit. De evner at være hårdt arbejdende og ihærdige. De må være stammen for det, der skal bygges op.

Derudover vil Markus Jensen formentlig også godt kunne tilpasse til denne stil, og hvis Charly Nouck også kan lægge på, så ville han også passe ind, men ikke med den præstation, han leverede i søndags. Når en så stor del af truppen faktisk passer til aggressiv fodbold, kan det undre, at man arbejder ud fra et andet perspektiv.

Man kan passende kigge på, hvordan Newcastle byggede deres hold op, da Eddie Howe kom til klubben. Selvfølgelig har OB (og heldigvis) ikke en Sheik som ejer, men derfor kan man godt lære af, hvordan Newcastle traf deres valg. Kriterier som højde, drøjde og adræthed er i hvert fald tydelige hos det nordengelske mandskab. Det er nogle store, veltrænede og adrætte spillere, de benytter sig af.

Samtidig er det spillere, hvis mentale fokus hele tiden er at ville angribe, de stopper ikke op. De moser afsted igennem alle 90 minutter. Denne tilgang vil nogen sikkert finde primitiv, men det er den på ingen måde, den dyrker et område af fodboldens mangfoldighed, som andre overser, fordi de betages af Guardiolas tika-taka og Klopps gegenpres.

Og det er netop det, som OB skal være: Noget andet end alle de andre. Og det er OB faktisk allerede, i sin strategi, på sit akademi, men det vil endnu ikke fange an på Superliga-holdet, og det er det sværd, der nu skal trækkes op ad stenen.

Det begynder med en analyse

Martin Davidsen sagde det direkte i SFÅ Debatten mandag middag; at han ikke tror på, at den sportslige ledelse har lavet den nødvendige analyse, stillet de nødvendige spørgsmål for at skabe den nødvendige grobund for, at OB kan komme ud af denne kontinuerlige krise, de befinder sig i.

Den analyse skal laves, og de kan lige så godt begynde nu, for lige meget hvilken række, OB skal spille i næste år, så skal holdet have en helt anden tilgang til tingene, end man har haft de seneste 13 sæsoner. Når diverse trænere ikke kan rykke klubben, så handler det ikke om trænernes evner, så handler det måske om klubbens selvbillede.

Strategien 2026 ligner i hvert fald et skamfuldt bevis for, at man ikke ved noget om at drive en klub. Seks værdier, som skulle være grobunden, bliver forkastet for fortjeneste af spillersalg. Seks værdier som burde være udgangspunktet for trænerrekruttering, men som mere og mere tydeligt står i kontrast til klubbens forrige og nuværende stab.

Man aner oprigtig talt ikke hvad man vil, højre og venstre hånd modarbejder hinanden ustandseligt, og nu har man mistet kontrollen over rettet, over bilen. Afgrunden viser sig forude, kun andres fald vil kunne redde OB fra at køre udover kanten og lande på anden klasse.

Thomas Dahlslykke er underviser, tidl. fodboldtræner for serieklubben Utopia og OB-sympatisør. Han har siden sommeren 2020 medvirket i Stemmer Fra Ådalens podcasts som en del af vores ekspertkorps. Hver uge skriver Thomas Dahlslykke i Mellemrummet om taktik, statistik eller noget helt tredje.

Som medlem af Klub SFÅ kan du kommentere alle artikler på obstemmer.dk. Login via Min Konto og smid en kommentar herunder. Bliv medlem af Klub SFÅ via dette link.  

Foto: Nicolai Berthelsen/OB Fra Sidelinjen

Skriv en kommentar

Vil du være samarbejdspartner eller annoncør hos
Stemmer fra Ådalen?