Mellemrummet: Den utilfredse tilfredshed

Af Thomas Dahlslykke
13. august 2024

Hver uge i sæsonen skriver Thomas Dahlslykke klummer om OB’s udvikling med fokus på taktik, spillestil eller noget helt trejde. Vi kalder det Mellemrummet. Alle artikler er gratis for læsere, men du kan støtte vores medie gennem Klub SFÅ. Bliv medlem af Klub SFÅ via dette link

Du kan få artiklen læst op i vores podcast-kanal eller via denne afspiller:

Thomas Dahlslykke er underviser, tidl. fodboldtræner for serieklubben Utopia og OB-sympatisør. Han har siden sommeren 2020 medvirket i Stemmer Fra Ådalens podcasts som en del af vores ekspertkorps. Foto: Frederik Hestbjerg.

Medierne har (mig bekendt) ikke spurgt til Søren Kroghs fremtid i OB, siden Troels Bech skændte på Viaplays journalist, da denne formastede sig til at stille netop det spørgsmål. Det har dog ikke stoppet fanscenen omkring OB fra at diskutere Krogh, og SFÅ har også flere gange vendt trænerens formåen. Fodboldens logik er, at hvis en spiller spiller dårligt, kan han skiftes ud, og hvis en træner taber fodboldkampe, skal han fyres.

I OB er krisen dog så dyb, at Kroghs trænersæde altid er på spil. Har holdet ikke det rigtige udtryk i kampene, så stiller man sig tvivlende overfor trænerens kunnen. Et pokalnederlag til Middelfart er yderligere ammunition til den kanon, som fyres efter Krogh. Alligevel kan OB næppe være mere tilfredse, når det kommer til resultaterne i rækken, end holdet er nu.

12 point i fire kampe er vel ret beset mere end godkendt, dog skal det med i ligningen, at OB kun har mødt Hvidovre fra toppen af rækken. De tre andre modstandere indfinder sig i bunden. Men mængden af ”aber da beit”s er trods dette overvældende, når man forholder sig til OB’s nuværende situation.

Udtrykket

Et luftigt ord; udtrykket. Hvad betyder det?

Ironisk nok så er det et ord trænere og sportsdirektører bruger i flæng, som noget de ønsker at opnå, men aldrig kommer i mål med. Noget af udtrykssnakken handler om dominans. Dominerer man kampen, så er man som regel tilfreds med udtrykket. Derfor skal man have blik for at skelne mellem dominans med og uden bold.

Som jeg skrev om i sidste uges mellemrum, så dominerede man 1. halvleg mod Hvidovre med bolden. I 2. halvleg dominerede man uden bolden. Derfor kunne Krogh overordnet set være tilfreds med udtrykket; OB dominerede. Selvfølgelig fik Hvidovre, og også Hillerød i seneste kamp, afslutninger, som hhv. Myhra og Hansen måtte stå imod. Men OB har samlet set kun afgivet to store målchancer i de første fire kampe og kun indkasseret et mål.

Ni af Hillerøds femten afslutninger blev blokeret, tre af dem gik forbi mål ,og kun tre var inden for målrammen. Statistikken taler sit tydelig sprog: Hillerød havde én mulighed for at score, på den brændte målchance.

Men bør OB ikke være suveræne, selv i undertal mod Hillerød? Og bør OB ikke have et stærkere offensivt udtryk? Og bør presspillet ikke fungere bedre?

Der er ingen tvivl om, at udtrykket ikke er færdigt endnu. Det skal blive bedre over de kommende kampe. Der er meget at arbejde med, men progression i spillet er der. Hvor man i Esbjerg sejlede rundt i organisationen, så havde OB et mere afstemt udtryk mod Hillerød.

Offensivt har man dog svært ved at skabe chancer. Fire mål efter standardsituationer er godt, men et stykke over den statistiske procentdel af mål efter standarder, som er tættere på 20% end på de 40%, som OB nærmer sig. Derfor skal der arbejdes i chanceskabelsen i Ådalen, for at denne del af udtrykket også kommer med.

Overvinderkultur

Vi fortsætter i bullshitslingoens verden, hvor udtryk er et luftigt ord, så er overvinderkultur revet ud af ledelseskursernes konsulentverden. Det er et ord, der for omverdenen ikke nødvendigvis giver mening, men internt kan det faktisk blive et stærkt udtryk.

Modstandskraft eller som Krogh har kaldt det i interviews: resiliens. Ordet kommer fra psykologi og handler grundlæggende set om menneskets evne til at modstå udfordringer, jo bedre barndom – jo bedre resiliensevne. Fodbold handler dog langt mere om resultater og vinderkultur end om psykologi. Derfor kan Bechs overvinderkultur give god mening for OB på det stadie, man er nu. Der er ingen tvivl om at truppen og staben har været for sårbare under den forrige ledelse, at det kulturelle har været problematisk.

Når det bliver svært, skal spillerne og staben rykke sammen og overvinde modstanden; i stedet for at flygte fra ansvaret, skal de møde det i fælles front. Derfor var Middelfart-kampen særlig grim for projektet. Der var for mange af dem, som skal være stiverne i korsettet, som ikke ydede den stivelse, man burde forvente af dem. De overvandt ikke udfordringen. Heller ikke trænerbænken overvandt udfordringen, hvilket igen rejste tvivl ved Kroghs trænerevner.

Troels Bechs hovedpine er, at han vil have at dem, der vil OB, også er dem, der tegner OB (i sig selv en pudsighed at skulle skrive, men fortiden viser at dem, der tegnede OB, egentlig kun ville dem selv). Derfor skulle Krogh fortsætte som træner i sommer. Han ville klubben, og han ville overvinde udfordringen. Hovedpinen er, at dem der vil OB lige nu, ikke nødvendigvis er de bedste til at rykke OB. Der findes bedre alternativer, men måske vil de ikke projektet, som Bech satte i søen.

Det forlænger processen, at man er landet i en mose, hvis drivkraft jo primært er nedad. OB skal have ekstremt meget overvinderkultur for at komme op på land igen. De fire kampe i Nordic Bet ligaen har vist overvinderkultur, især hos Bjørn Paulsen er gået forrest i overvindermentalitet.

Truppen

Med signingen af Tom Trybull så er midtbane-konstellationen ved at være på plads. Manneh og Trybull som 6’ere, Ejdum, Bonde og Martin som 8’ere, desuden kan Manneh og Grubbe også fungere på en 8’er-position. Der er dog stadig huller i truppen og personas no deseadas.

De udstødtes ø findes i nogen grad stadig, fx når holdet skal forbedrede kampe, deltager der gerne kun 20-21 markspillere og de to keepere. De spillerne som Krogh og Co ikke bruger, skal helst videre inden 2. september. Det er uholdbart at have dem på kontrakt, der ikke vil klubben.

Derudover er der stadig positioner som er sårbare eller mangelfulde; venstreback er en udfordring, fordi det optimale ville være en venstrebenet spiller til den position. Derudover kunne truppen godt bruge en ekstra kantangriber/angribertype, en Morten Olsen’sk polyvant type, som vil kunne supplere både Fenger og Kjerrumgaard. William Martin og Hansborg er potentielle til kantangriber-positionerne, men de skal ikke bære mere ansvar, end niveauet er til.

Endelig bør der også findes en keeper mere. Hansens skadesproblemer har været for overvældende til, at man kan “nøjes” med to keepere i truppen. Elnegaard er et talent, men han skal ikke presses for tidligt.

Denne ubalance vil blive løst, ikke nødvendigvis inden d. 2. september, man kan sagtens forestille sig, at kontrakter ophæves i løbet af efteråret, samt at man måske henter noget efter skæringsdagen. Bechs fokus skal være på at skabe en konkurrencedygtig trup, som kan tage det næste skridt mod et mere helstøbt udtryk.

Mellemrummet

Lige nu fortættes alting. Kampene kommer med få dages mellemrum, transfervinduet blæser op og i, publikum buher, brummer og jubler. Snuden skal holdes i sporet, man har slået sig ind på en kurs, hvor man i træningen gentager mange af de samme visioner i forskellige øvelser, alt sammen for at dygtiggøre sig taktisk og konceptuelt.

Før vi ser os om, er vinduet lukket og landholdskampe vil betyde pause for Nordic Bet ligaen. Her kan man for alvor stikke fingeren i jorden og se, hvor OB er. Hvis hver kamp skal være en dom over OB, så fortaber man sig for meget til at kunne sige noget relevant. Indtil videre har OB mødt fire forskellige tilgange til fodbold.

Hvilket jo kræver noget forskelligt af OB-holdet, derfor vil vi se variationer af, hvad man skal kunne som stribet spiller. De variationer er stadig under opbygning. Det er også en proces. Andreas Alm blev mere og mere taktisk reagerende gennem sit forløb i OB. Han opgav den agerende position, som han egentlig blev ansat til, fordi det var mest hensigtsmæssigt, når det kom til at skabe resultater.

Denne strategi skal Krogh holde sig fra i det blæsevejr, som unægtelig vil fortsætte hen over sæsonen. OB skal blive dygtige til at være OB, og det gør man ikke ved at spille for at undgå, hvilket var kendetegnet i sidste sæson.

Derfor er vi også på sæsonplan i et mellemrum, hvor man får lidt bedre forhold for at kunne definere, hvad OB skal være. Ikke i ord, men i konkrete handlinger på banen. Det kræver tålmodighed for omgivelserne, men det kræver også at omgivelserne stiller krav og stiller sig skeptiske overfor projektet, for det er modstand som gør holdet stærkere.

Den utilfredse tilfredshed vil og må gerne fortsætte.

Thomas Dahlslykke er underviser, tidl. fodboldtræner for serieklubben Utopia og OB-sympatisør. Han har siden sommeren 2020 medvirket i Stemmer Fra Ådalens podcasts som en del af vores ekspertkorps. Hver uge skriver Thomas Dahlslykke i Mellemrummet om taktik, statistik eller noget helt tredje.

Som medlem af Klub SFÅ kan du kommentere alle artikler på obstemmer.dk. Login via Min Konto og smid en kommentar herunder. Bliv medlem af Klub SFÅ via dette link.  

Foto: Nicolai Berthelsen/OB Fra Sidelinjen

Skriv en kommentar

Vil du være samarbejdspartner eller annoncør hos
Stemmer fra Ådalen?