Blog: Kære Søren, må jeg stille dig et spørgsmål eller to…?

Af Thomas Dahlslykke
4. januar 2024

Thomas Dahlslykke skriver klummer om OB’s udvikling med fokus på taktik, statistik eller noget helt trejde. Alle artikler er gratis for læsere, men du kan støtte vores medie gennem Klub SFÅ.

Støt Stemmer Fra Ådalen ved at blive medlem af Klub SFÅ via dette link. 

Januaropstarten er begyndt i OB, og med ansættelsen af Mads Lyng som 2. assistent og standardsituationstræner samt Thomas Helveg som individuel coach, så er staben på plads. Nu kan arbejdet mod overlevelse begynde, for det er den fornuftige målsætning for staben, truppen og klubben efter et efterår, hvor man ikke præsterede på det niveau, man burde.

Kriser er en pudsig størrelse, som kan ramme selv de bedste spillere; kvalitet er ikke altid garant for resultater, men hvad værre har været for OB, så har man fra stabens side heller ikke formået at få kvalitet til at spille sammen. Al Hajj, Köhler, Trybull, Owusu, Helander og Deedson har ellers kvaliteterne til at spille på et godt hold, men OB har ikke været et godt hold i efteråret.

Det er Søren Kroghs udfordring at få skabt dette hold. Som Morten Ohm ganske rigtigt formulerede i seneste paneldebat, så skal vi se resultaterne mod Lyngby, Hvidovre, Randers og FCN i det lys, at disse fire klubber alle var inde i en pointmæssig krise, da de mødte OB. Fx havde Randers to point mere end OB efter runde 13, men sluttede et under OB, da vinteren kom.

Denne blog vil forsøge at stille nogle centrale spørgsmål til Søren Krogh omkring, hvordan han vil sikre overlevelsen for OB? Den vil fokusere både på det kulturelle og på det spillemæssige.

Hvad skal karakterisere OB dette forår?

“Football is a simple game: 22 men chase a ball for 90 minutes and, in the end, the Germans always win,” således formulerede Gary Lineker sig efter, at England tabte semifinalen mod Vesttyskland til VM i 1990, en slutrunde, som tyskerne også vandt.

Lineker får med meget få ord karakteriseret, hvad fodbold er for et spil. Skulle man lave en lignende forsimpling på OB ville den hedde: ”Fodbold er et simpelt spil, 22 mænd jagter bolden i 90 minutter – og OB bliver nr. 8 i Superligaen.”. Det er dog ikke sådan en karakteristik, jeg ønsker af Krogh. Jeg vil meget hellere vide, hvordan han mener, at vi skal opfatte dem?

Hvordan de arbejder (metode)? Hvordan de håndterer modgang? Hvordan de hjælper hinanden? Hvordan de fremstår både til træning, til kamp og interviews?

Det handler om at være et hold, vise omverdenen, at man står sammen. OB er i en vanskelig situation, og der vil være masser af kritiske ryster, masser af mediefokus. Selv Weekendavisen interesserer sig for OB’s elendige sæson, når Asker Hedegaard Boye i sin seneste klumme trækker OB frem som et eksempel på en traditionsrig klub, der ikke har fulgt med tiden.

”Hvordan ser vi egentlig på fodbold her i klubben?”

Ironisk nok bliver en tidligere OB’er Keld Bordinggaard eksemplet på en fodboldleder, som har forstået, hvad moderne fodbold kræver i Boyes artikel Revner i Europas hierarki, hvor han citerer det spørgsmål som lederne i Leverkusen, hvor Bordinggaard er ansat som Head of Coaching, stillede sig selv for nogle sæsoner siden: ”Hvordan ser vi egentlig på fodbold her i klubben, og hvordan skal vi spille?”.

OB skal komme ind i kampen, så derfor vil dette spørgsmål også være relevant at stille Søren Krogh. Hvilket fodboldsyn har man i OB? Hvad er dette syn båret af? Er det et sundt syn på fodbold? Er man enige i klubben fra U13-træneren til Mads Lyng i dette syn?

Jeg har fulgt klubben ekstremt tæt i tre-et-halvt år, og jeg er oprigtig i tvivl om klubbens syn på fodbold. Akademiet som jeg følger lidt mindre tæt virker synet mere helstøbt, hvor elementer som fysik, vindermentalitet og direkte angrebsspil altid er til stede, når jeg ser U17 eller U19. På Superliganiveau har OB sværere ved at være fysisk overlegne, vindermentaliteten har enkelte spillere båret frem, men ikke som et hold – og det direkte angrebsspil er ofte druknet i ti tværpasninger i egen forsvarskæde.

Der er ingen tvivl om, at Wesström har set samme mangel, og derfor skal der ansættes en Head of Methodology and Analysis, som jo skal arbejde med, at synet på fodbold er et ekko igennem hele klubben.

Noget af synet på fodbold har OB vist frem gennem den seneste strategi, hvor især talentudvikling er i højsædet, så man kan formulere, at OB’s syn på fodbold er, at ungdommen skal drive klubben fremad. Men fordi noget af den drift bindes på salg af egenproducerede spillere, så kræver det jo, at disse spillere spiller, og hvordan kommer det til at ske?

”og hvordan skal vi spille?”

Anden del af det spørgsmål, som man brugte som udgangspunkt for processen i Leverkusen – der ikke kan nægtes at være en af grundene til at klubben i dag topper Bundesligaen med 13 sejre og tre uafgjorte efter 16 kampe – handler om spillestil.

Spillestil har jeg vendt utallige gange i dette blogformat på SFÅ’s side, og det vil forblive et relevant tema, også når det ikke længere er mig ved tasterne. Måden du tænker fodbold på, er afgørende for, hvilke resultater du opnår. Måden du tænker fodbold på, er afgørende for, hvilke spillere du kan udvikle, og hvilke spillere der er attraktive for dig at rekruttere. Og måden du tænker fodbold på, er afgørende for, hvordan omverdenen opfatter dig og dit hold.

OB har gerne villet tænke offensivt, hvilket har resulteret i en målforskel siden Alms tiltrædelse på 113-124. Af scorede mål er OB i top seks, men af indkasserede mål er OB det ringeste af de ni nuværende hold med 81 kampe i superligaen. Hertil skal man huske, at OB har spillet 20 af disse kampe mod de bundsekshold, hvilket er flest af de ni hold, som har spillet 81 kampe.

Koblingen mellem at tænke offensivt og skabe resultater har altså ikke kunnet lade sig gøre i OB, men det handler måske også om måden at være offensive på. Krogh skal i hvert fald finde en bedre balance i spillet. OB skal møde B.93 og Kolding i de to første træningskampe, og her skal et succeskriterium være at holde nullet mod to 1. divisionsklubber.

Systemet spiller en afgørende rolle for, hvordan du sammensætter din trup. Derfor er det ikke helt ligegyldigt, om der er fire eller fem centerbacks i truppen, hvilken type wingbacken er og så videre. Lige nu ligner det, at Krogh går med det lidt mere garderende 3-4-3-system, fremfor det mere åbne 4-2-3-1 eller 4-3-3. Det er restforsvaret, som bliver opprioriteret, når man spiller med tre centerbacks.

Derudover bliver kernen også mere kompakt, når man forsvarer i en 5-4-1/5-2-3. Modstanderen får sværere ved at komme i overtal i de positioner, hvorfra man oftest skaber chancer. OB har bare det problem, at truppen er rekrutteret til at spille et andet system. Især kantangribere har været en handelsvare i Ådalen, men i Kroghs umiddelbare tolkning af 3-4-3, så forsvinder kanterne lidt for at gøre plads til wingbackerne.

Al Hajj har spillet venstrekanten, men kun når modstanderen havde bolden. Når OB var i boldbesiddelse, gled han en som en 8’er/10’er i mellemrummet mellem angriberne og 6’erne. Deedson var kun bred i første og til dels anden fase af opspillet. Derfor spillede OB faktisk uden deciderede kanter i de sidste to kampe af sæsonen.

Udvikling af spillere er selvfølgelig ikke relevant, når man kæmper for overlevelse, men det kan blive et langt forår for spillere som Charly Nouck, der vel er potentielt set det største offensive talent i truppen pt. Man kan ende med at spilde talenternes tid og dermed kan de miste værdi, potentiale og indflydelse.

I AGF har man i mange sæsoner prioriteret defensiven over offensiven, derfor har de vigtigste spillere også været de defensive foruden Patrick Mortensen. For OB vil det være et kursskifte at vende tilbage til en mere Jakob Michelsen’sk defensiv struktur, som ikke vil være helt i øjenhøjde med Akademiet. Derfor glæder jeg mig meget til at høre Kroghs tanker om og se på banen, hvordan OB skal spille?

Det dobbelte pres

På den ene side handler alt om overlevelse, men på den anden side må man ikke glemme, at der også skal være et fremtidens OB. Mit sidste spørgsmål til Krogh er, hvordan han vil håndtere dette dobbelte pres? I SFÅ’s seneste podcast forholder Krogh sig til perspektiverne omkring dette dobbelte pres med et meget klart fokus på den kortsigtede overlevelse. Det ændrer dog ikke på, at dette pres vil hænge over klubben indtil overlevelsen er sikret.

For der skal træffes nogle beslutninger i transfervinduet, som ikke kun peger ind i foråret. Dog virker det ikke til, at OB helt har det lange lys fremme. Ansættelsen af Mads Lyng peger på, at det kortsigtede er det væsentlige, bl.a. pga. kontraktlængden på halvandet år. Det kan både berolige og bekymre mig.

Det er som regel nemmere at overskue det lige foran dig, end det som skal ske om flere måneder, men hvis du ikke er realistisk om fremtiden, så kan den ende med at ramme dig i nakken. Lige nu balancerer OB mellem kaos og kontrol, mellem fare og fremtid.

I en normal sæson, hvor OB ikke er i akut nedrykningsfare, ville Krogh kunne bruge tiden på at bygge et hold op, men den tid har Krogh ikke. Men kan Krogh lykkes med at få gjort OB til et hold, med holdånd og vindermentalitet, så kan det blive den første byggesten i det genopbygningsarbejde fremtiden forlanger af OB.

Et hav af spørgsmål

Fire overordnede og et par uddybende spørgsmål har jeg fokuseret på her, men jeg har et hav af ting, som jeg gerne ville spørge Krogh om. Yderligere spørgsmål om kultur, om fodboldfilosofi og spillestil.

Selvom det kunne være dejligt at høre Søren Krogh svare for sig, og dejligt at få dialogen med ham, så håber jeg i højere grad på at se svarene til træning, til kamp og i den omtale OB får dette forår. Jeg har på mange måder fået nok af de mange ord, som både Wesström og Alm har kastet efter medierne de seneste par år. For som det desværre ofte er med ord, så mangler de at blive forløst i handlinger.

At ansatte Mads Lyng, fordi han er god til standardsituationer, er prisværdig, men vil han fungere i en ellers meget FCN’sk trænerstab? Kan man hente en angriber med fysik og mål eller bør man egentlig ikke overveje nogle typer, man måske allerede har i truppen? Jeg er spændt på den kommende tid i OB, spændt på hvordan Krogh sætter sit hold.

Jeg er samtidig bekymret for, om man har det der skal til i truppen, i staben og på direktionsgangene. For selvom man overlever i Superligaen, så er det ikke ensbetydende med, at krisen er forbi. Den fortsætter, indtil man finder den vej ud af suppedasen, man har siddet i siden Kim Brinks tid.

Lad mig parafrasere Gary Lineker igen:

Fodbold er et simpelt spil, 22 mænd jagter bolden i 90 minutter og OB bliver nr. 8.

Thomas Dahlslykke er underviser, tidl. fodboldtræner for serieklubben Utopia og OB-sympatisør. Han har siden sommeren 2020 medvirket i Stemmer Fra Ådalens podcasts som en del af vores ekspertkorps. Hver uge skriver Thomas Dahlslykke i Tirsdagsanalysen om taktik, statistik eller noget helt tredje.

Som medlem af Klub SFÅ kan du kommentere alle artikler på obstemmer.dk. Login via Min Konto og smid en kommentar herunder. Bliv medlem af Klub SFÅ via dette link.  

Foto: Nicolai Berthelsen/OB Fra Sidelinjen

Skriv en kommentar

Vil du være samarbejdspartner eller annoncør hos
Stemmer fra Ådalen?