Blog: Fokus på OB’s vintertransfers – 2. del

Af Thomas Dahlslykke
16. december 2021

Efterårssæsonen er slut, status er en 9.plads i Superligaen og en pokalsemifinale mod ligaens nr. 11, SønderjyskE.

I min seneste blog lavede jeg også en status på truppen, når det kom til hvem der var inde i varmen, hvem der havde snarligt kontraktudløb, og hvem der trods længere kontrakt kunne blive salgsemner i det kommende transfervindue.

Jeg har før skrevet, at jeg tror, at OB allerede ved ansættelsen af Michael Hemmingsen havde en større plan end blot at drifte klubben. At man allerede dengang satte gang i en proces, som først skulle kulminere i en strategi og vision og efterfølgende skulle realiseres gennem rekrutteringer.

I moderne fodbold kan man ikke handle kortsigtet; havde man fyret Jakob Michelsen allerede i sommer 2020, som rygterne gik på, at man overvejede; så havde man formentlig kastet klubben ud i et større kaos, fordi man ikke havde en strategi klar for, hvad man egentlig ville med OB.

Lige så kummerligt det var at følge Michelsens sidste tid i klubben, både pga. ham selv og på klubbens ageren, lige så sprængfarligt ville det have været at kaste klubben ud i en Esbjerg’sk-, SønderjyskE’sk-, Vejles’k-krise, hvor man smider stabiliteten overbord uden at kende i morgen.

Derfor virker kontraktudløbene logiske; det giver OB mulighed for at spille med musklerne – tidligst til januar og senest til sommeren 2022.

Farvel og tak

Det kan lyde hårdt, men det kan også siges, så det fremstår som en anerkendelse. Jeg tror, at følgende syv spillere er fortid i OB, senest når vi når til d. 31. august 2022:

Alexander Juel Andersen

Jonathan Khemdee

Ryan Johnson-Laursen

Jens Jakob Thomasen

Simon Ayo Okosun

Mikkel Hyllegaard

Mart Lieder

Derudover kan Max Fenger og Tarik Ibrahimagic også være fortid. Det er mange spillere at sige farvel til, men umiddelbart virker det til at være en del af planen.

Thomasen og Fenger er nok dem, som Hemmingsen helst ville beholde, men omvendt kan de nå at tjene OB et symbolsk beløb i det kommende transfervindue, hvis de ikke vil blive. OB’s sportschef blev efter FC Nordsjælland-kampen spurgt til kontraktforlængelse med Thomasen og Fenger, her fik Hemmingsen nærmest direkte sagt, at man forhandlede med Fenger, men ikke med Thomasen.

Derfor er det oplagt at forvente, at Fenger stadig er striwet et par sæsoner endnu, hvorimod Thomasen nok snart er på vej videre.

Rekruttering

Kløgtige mennesker som Troels Bech og Kenneth Møller Pedersen har præciseret, at man i OB havde en spillestil og havde en plan for rekruttering i deres tid i klubben. Spørgsmålet er bare om man overholdt de ting, man havde aftalt.

Der kan være lysår imellem idéen og handlingen; det kan måske bedst illustreres ved at se hvordan Old Boys-spillere spiller fodbold. Man er ikke i tvivl om, hvordan man skal ramme bolden – man kan bare ikke få ordren fra hjernen hurtig nok ned til benene.

Derfor bliver sparket ikke som man havde tænkt det. Sådan kan Mart Lieders forløb i OB forstås. Man havde en ok effektiv og dygtig 9’er som man kunne få til et rimeligt beløb, og fordi man skilte sig af med en 9’er, Anders K. Jacobsen, der var gået i stå og var løntung, så gav det mening i nuet.

Men da ordren nåede ned til fødderne, kunne man godt se, at de kompetencer Lieder har, ikke passede til den måde man ville spille fodbold på. Idéen var fin, men handlingen gav ikke det forventede udbytte.

OB har perfektioneret den form for rekrutteringer. Ayo Okosun og Sveinn Aron Gudjohnson er andre eksempler på, hvordan lønkroner er blevet kastet i en retning, der ikke ræsonnerede med de mangler, man havde på banen.

Derfor står Hemmingsen nu for alvor overfor sit vigtigste vindue. Derudover får Hemmingsen hjælp i form af en ny chef med mere end ti års erfaring fra rekrutteringens komplekse størrelse. Björn Wesström skal øge kompetenceniveauet til en højde, som kan flytte OB.

Ny strategi, ny træner, nye spillere

Det er omvæltningens tid i OB, på nær på resultatfronten. Der er stabiliteten slående.

Et af paradokserne i OB’s strategi er, at man kulturelt set slet ikke er gearet til den proces, man ønsker. Andreas Alm udtalte selv til OBstruktion, at han glæder sig til at kunne begynde at arbejde med kulturen omkring holdet, indtil videre han havde primært brugt tid på implementering af spillestilen.

Strategien og træneren forudsætter nogle kriterier til hvilke spillere som er attraktive for OB:

 • Alder: OB har i nogen grad indset sin position i fødekæden. Derfor vil man hellere rekruttere tre spillere på 21 år end to på 28, fordi ud af de tre på 21, kan man formentlig sælge mindst en, hvorimod dem på 28 næppe kan videresælges.
 • Typer: Nico Mickelson er et eksempel på, hvad en OB-spiller anno 2022 skal kunne: Der skal være et naturligt drive med bolden, så man kan bryde rum på banen på egen hånd. Derudover er hurtighed og bevidsthed centrale dyder.
 • Polyvalente: Det skal være naturligt for en OB’er at kunne begå sig på flere positioner i løbet af kampen. Han må ikke blive stationær. Jeg taler ikke om at spillere skal kunne dække flere pladser i systemet, men om at spillere skal kunne overtage roller i restforsvar eller i angrebssituationer.
 • Udviklingsorienteret: Spilleren må ikke se sig selv som et færdigt produkt, men konstant arbejde med sin udvikling.
 • Reaktionsstærk: OB vil gerne genpresse højt på modstanderens banehalvdel; det kræver at spillerne er i stand til hurtigt at interagere i et genpres. Der er nogle spillere, hvor denne kompetence er mere fremdyrket, og de vil være aktive for OB. Det kræver, at defensiven er god i restforsvar, hvilket skal være et kriterium for rekrutteringen af en centerback.

OB står altså overfor et meget mere kompliceret rekrutteringsvindue end tidligere, hvor spillestilen i højere grad kunne favorisere individuelle kompetencer, nu skal kompetencerne tænkes i henhold til en spillestil.

Dette efterår har udviklet Sabbi, Jebali og Kadrii, det har genrejst Frøkjær og gjort Fenger godt. Men det har ikke givet de resultater, man kunne håbe på. OB er lige nu nødt til at tro på, at Alm kan flytte de fem spillere yderligere.

For der hvor man bør rekruttere, er i forsvarskæden og på midtbanen. Frøkjær, Sabbi og måske Fenger kan blive de næste store salgsemner, hvis Alm kan forløse dem yderligere. Jebali og Kadrii bliver næppe solgt pga. alderen.

Hvem kunne det være?

OB mangler en centerback – eller hvad? For selvom Alexander Juel og evt. Khemdee skulle rejse, så har man stadig både Christian Vestergaard og Robin Østrøm til at supplere i midterforsvaret. Problemet er bare, at de ikke vurderes til at være gode nok endnu.

OB mangler også en centerback, fordi hverken Kasper Larsen eller Alexander Juel har spillet den position tilfredsstillende. Der mangler simpelthen kvalitet.

Jeg er ikke scout, så jeg kender ikke det skandinaviske marked for centerbacks indgående, men mon ikke Ole Nielsen har sin computer fyldt med noter om potentielle spillere fra Sverige og Norge, som kan blive den næste centerback i Ådalen?

Jeg har dog alligevel kastet mig ud i en øvelse, der kunne ligne ’scouting for dummies’ og fundet en lang række interessante spillere. Udover de overstående kriterier, så har jeg haft meget fokus på det, OB har brug for, er ’nu og her spillere’, fordi jeg vurderer, at mange er på vej væk.

Og ikke talenter, som vil kunne udvikle sig. Så spillere som minder meget om Mickelson og Emmanuel Sabbi, der var brudt igennem inden, OB rekrutterede dem.

Inden jeg kaster mig ud i denne navneleg, er det vigtigt at pointere, at ingen af de nedenstående endnu har været sat i forbindelse med OB. Jeg har simpelthen blot gennemgåede den bedste række i Norge og Sverige for at se hvad der var der af interessante navne. Så man kan med rette kalde navnene for det rene gætværk.

Jeg har dog stadig haft fokus på at finde spillere under 23 år, fordi jeg tror, at det er den vej OB vil gå. Derudover tror jeg, at målet må være at hente tre spillere og formentlig få sendt fire afsted. Jeg har fundet følgende tre centerbacks, som kunne være interessant for OB:

 • Norske Ulrik Fredriksen, Haugesund, 27 kampe sæsonen 2021, 22 år, udløb december 2023
 • Danske Niklas Vesterlund, Tromsø, 25 kampe, 22 år, udløb december 2023
 • Svenske Jamie Roche, IK Sirius, 22 kampe, 20 år, udløb december 2024

Jeg forventer ikke, at OB henter mere end en centerback, fordi man i forvejen er dækket ok ind på den plads. Derfor går man formentlig også efter en spiller, som har spillet fast i den bedste række. De tre nævnte spillere lever op til mange af kriterierne.

De koster ifølge transfermarket.com et sted mellem tre til fem millioner kroner, men mon ikke prisen bliver højere i virkeligheden. Vi taler dermed beløber som OB ikke så ofte kaster efter spillere. Vi har hørt lidt fra Enrico Augustinus om, at man også på transfermarkedet ville opjustere.

Normalt har OB hentet transferfrie spillere, og hvis det kriterie er vigtigere end alder og potentiale, så er næsten alle de navne jeg nævner diskvalificeret. Jeg håber dog, at OB viser lidt styrke og bruger dette og næste vindue mere offensivt end tidligere.

Når det kommer til at finde centrale midtbanespillere, så har jeg fundet lidt flere spillere:

 • Norske Elias Kristofferson Hagen, Bodø/Glimt, 17 kampe, 21 år, udløb december 2023
 • Norske Hugo Vetlesen, Bodø/Glimt, 27 kampe, 21 år, udløb i december 2023
 • Norske Emil Breivik, Molde, spillet 20 kampe, 21 år, udløb december 2022
 • Norske Joshua Kitolano, Odds, spillet 28 kampe, 20 år, udløb december 2023
 • Svenske Bilal Hussein, AIK, spillet 30 kampe, 21 år, udløb december 2023
 • Svenske Adam Carlén, Dregerfors, 28 kampe, 21 år, udløb december 2022
 • Svenske August Erlingmark, IFK Göteborg, 25 kampe, 23 år, udløb 31. december 2021 (transferfri)
 • Svenske Carl Gustafsson, Kalmar, 29 kampe, 21 år, udløb december 2022

Jeg vurderer, at OB bør hente to centrale midtbanespillere, med Thomasens udløb til sommer, så er man presset på den position. Derfor har jeg fundet så mange aktuelle navne frem. Mest aktuelle er de som har udløb december 22, fordi de må betragtes som være billigere.

Dog mener jeg, at en spiller som Hugo Vetlesen kunne være meget interessant at få til OB. Det kunne August Erlingmark også være, eftersom han er den mest erfarne og har kontraktudløb nu her til den 31. december.

Sandsynligheden for, at jeg rammer et rigtigt navn, er meget lille, også selvom jeg skyder med spredehagl. OB har forhåbentlig forberedt dette transfervindue for længe siden. Formentlig har Ole Nielsen været i dialog med diverse scouts løbende, og OB har et skyggehold klar til dette vindue.

Så man kan rekruttere fra dette skyggehold, når muligheden opstår.

Tvivlen

Jeg har store forventninger til januars rekrutteringsvindue, men det afgørende bliver, hvordan de syv med udløb agerer. Der kan også komme tilbud til OB, som de ikke kan sige nej til. Det kan både være på deres spillere, men det kan også være spillere som tilbyder sig. Rygterne om Christian Eriksen vil i hvert fald ikke stoppe, og hvis denne vilde rekruttering skulle ske, så må det blive en blog i sig selv.

Selvom processen formentlig er forberedt ned til mindste detalje fra OB’s side, så opstår der masser af ubekendte, når vinduet åbner. Derudover træder Björn Wesström ind ad døren, og hvilken indflydelse får det for, hvordan man handler?

Tidligere i indlægget taler jeg for, at det er hensigtsmæssigt for OB med en stor udskiftning tidligt i processen med den nye strategi. At frigivelsen af lønkroner kommer på et godt tidspunkt. OB skal bare kunne levere.

Fx har man stadig Sander Svendsen på kontrakt, man ender med at lade et uskønt forløb med Daniel Obbekjær slutte med udløb, tidligere havde man også Rasmus Nissens-casen.

OB har brug for at komme af med dyre spillere, som ikke spiller og behov for at hente profiler som gør en forskel, som Mickelson.

Jeg forventer, at man er blevet bedre til at håndtere disse vinduer, at man faktisk løfter holdet gennem rekrutteringer. Jeg håber ikke, at man henter for mange wildcards; selvom Aron Thrándarson har vist sig som et af de smukkeste. Ole Nielsen vil nok siger om Thrándarson, at det er god scouting og tiden har vist, at han har ret.

Der er meget, der skal gå op i en højere enhed for OB i det kommende år, men planen virker til at være lagt, nu skal den gennemføres.

 Thomas Dahlslykke er underviser i retorik, fodboldtræner og OB-sympatisør og har siden sommeren 2020 medvirket i Stemmer Fra Ådalens podcasts som en del af vores ekspertkorps. Indlægget er et udtryk for skribentens egen holdning. Følg Thomas Dahlslykke på Twitter her. 

Vil du være samarbejdspartner eller annoncør hos
Stemmer fra Ådalen?

Klik her, og læs mere

Andre nyheder og podcasts: