Blog: Fokus på OB’s vintertransfers – 1. del

Af Thomas Dahlslykke
12. december 2021

Midt i denne svære periode, hvor tiden mest skal bruges på at mindes en af største fynboer nogensinde, vil jeg forsøge i et par blogindlæg at kortlægge nogle af de elementer, som jeg mener, er centrale for den kommende halvanden måned på kontorerne i Ådalens Superligahus.

Jeg må ærligt tilstå, at det virker ligegyldig at tænke på transfers, som jeg sidder her ved tasterne. Selve essensen af dette blogindlæg blev skrevet onsdag d. 8/12 og dermed før vi kendte Lars Høghs skæbne. Ære være hans minde.

I skrivende stund er konkurrenterne fra Superligaen godt i gang med at offentliggøre forlængelser, promovere kommende salgsobjekter og generelt positionere sig på transfermarkedet, men hvor står OB?

Den åbenlyse flirt med Christian Eriksen må trods alt betegnes som uvirkelig, hvis det skulle ende i en kontrakt. Eriksen er niveauer over Ådalens nuværende spillermateriale, ja, faktisk Superligaens.

Kontrakten til Jakob Breum var ventet og vigtig, men selvom forventningerne er høje, så mangler han stadig et egentlig gennembrud. Udover disse konkrete navne, så er det tætteste jeg er kommet på konkrete udtalelser om transfervinduet og forlængelser det, som Hemmingsen og Augustinus har nævnt nærmest mellem linjer.

Status

I supermarkeder gør man med jævne mellemrum status på lageret og i butikken. Det gør man også i fodboldklubber. I OB har man i efteråret brugt 23 forskellige spillere, i forsvaret har man brugt otte forskellige spillere, på midtbaneb fem og i angrebet otte, de sidste to er Oliver Christensen og H.C. Bernat.

Ser vi på forsvaret, så har Alexander Juel spillet klart flest minutter, nok mest fordi både Kasper Larsen og Jeppe Tverskov har haft skader i løbet af efteråret. Derudover har Robin Østrøm spillet ganske få minutter i et tremandsforsvar til sidst i kampen mod FCN, men ellers er forsvaret blevet dækket af de tre førstnævnte.

På backpladserne har Jørgen Skjelvik flest minutter med 1440, mens Nico Mickelson og Robin Østrøm har væsentlig færre. Mathias Brems fik 18 minutter mod Vejle og Troels Kløve fik noget lignede som wingback mod FCN (han figurer dog som midtbane i min kategorisering).

Endelig nåede Ryan Johnson-Laursen to indhop inden han blev skadet igen.

Af disse otte, så er det kun Juel Andersen og Johnson Laursen, som har udløb til sommeren 22. Derudover har man Christian Vestergaard og Jonathan Khemdee som mulige centerbacks. Problemet er dog Vestergaards mange skader og så kunne det ligne, at Khemdee måske kan få et udlandseventyr gennem sine præstationer på Thailands landshold.

På midtbanen har OB brugt fem forskellige spillere. Jens Jakob Thomsen og Aron Thrándarson har spillet klart mest, men også Kløve har fået nogle minutter på den centrale midtbane. Derudover har Tarik Ibrahimagic og Ayo Okosun fået lidt minutter.

Af disse fem står både Thomasen og Ibrahimagic til udløb til sommer.

I angrebet har jeg inkluderet 10’er-positionen, selvom den måske også tolkes som en midtbaneposition i 4-3-3, men eftersom OB’s tolkning af denne formation er en 4-2-3-1, så har jeg valgt at smide den med i angrebet.

OB har i efteråret brugt otte spillere i angrebet; Issam Jebali, Mads Frøkjær, Max Fenger, Bashkim Kadrii, Emmanuel Sabbi, Jakob Breum, Mart Lieder og Moses Opondo.

Lige nu ligner det, at Jebali og Breum er venstrekant, Mads Frøkjær er 10’eren, Sabbi og Opondo er højrekant og Kadrii og Fenger er 9’eren. Mart Lieder ligner ikke en spiller, som får flere chancer på stadionet i Bolbro.

Derudover har Kløve fået en del tid (mere end Breum) som venstrekant, især hvis kampene skulle forsvares hjem.

Af angriberne så har Max Fenger, Mart Lieder og så den langtidsskadede Mikkel Hyllegaard udløb her til sommer.

Hvad vil OB?

Ovenpå denne status, så tegner der sig et tydeligt billede af, hvem der har bidraget til holdet, hvem træneren stoler på og hvem af dem, som snart har udløb. Dem med udløb må fra 1. januar gerne forhandle med andre klubber.

Jeg tvivler på, at Johnson Laursen bliver i OB. Kontrakten udløber som sagt til sommer og han har spillet under 1500 minutter de seneste to sæsoner, pga. skader. Derudover har man købt en ung højreback i Mickelson, som virker til at være en fremtidens mand.

Juel Andersen er en mere speget omgang. Han har spillet i alle 17 kampe i efteråret. 13 fra start og fire indhop. Reelt set, tror jeg, at man vurderer ham som værende den dårligste af de tre etablerede centerbacks, men alligevel har efteråret været ok fra Juels side.

Dog tror jeg ikke man forlænger med Juel, og til sommer vil han som Oliver Lund gjorde i sidste sæson sige farvel til Odense for at fortsætte karrieren i fx Hvidovre, Horsens eller klubber på det trin.

Det var to gange farvel.

Det tredje og fjerde udløb på listen ligner også farvel og tak. Thomasen og OB forhandler mig bekendt ikke længere om forlængelse og man kunne gætte på, at man måske allerede til januar kommer til at sige farvel til Thomasen. Lidt som OB gjorde med Marco Lund i januar 21, hvor Lund først selv skrev kontrakt med NFK Nörrköping og efterfølgende blev solgt for et symbolsk beløb.

Thomasen sigter formentlig imod den bedste eller næstbedste hollandske eller belgiske række, hvilket lønmæssigt vil være ok og spillemæssigt passer ham godt. Dette er imidlertid blot gæt og spekulationer.

Ibrahimagic har aldrig fået magien i gang i Ådalen. Han fik en kort kontrakt på to år, hvilket ikke har været nok til, at han har kunnet etablere sig på Superligaholdet. Det der kunne tale for en forlængelse er, at Andreas Alm virker til at kunne lide Ibrahimagic og at den manglende spilletid mere handler om behovet for kontinuerlighed og resultater end om manglende udviklingsniveau.

Spørgsmålet er bare om Alms ord bliver bragt frem. Det kunne være en mulighed, at Ibrahimagic er at finde i en 1.divisionsklub til januar, måske udlejet, måske solgt eller ophævet.

Samme skæbne får Mikkel Hyllegaard formentlig. Der er meget konkurrence og med Breums indtog, så er der langt til spilletid. Hyllegaards skade kom dog på det mest ærgerlige tidspunkt for ham og OB; det kunnet have været interessant at se hvordan han kunne forløses i OB’s nye spillestil.

Så er der Mart Lieder, som allerede nu virker til at være fortid i klubben. Han har i hvert fald ingen fremtid i OB.

Endelig er der Max Fenger, som af de syv som har udløb til sommer er min favorit til at blive i OB. Han har i løbet af efteråret etableret sig, scorer regelmæssigt, er taktisk stærk på 9’er-positionen. Mangler måske noget finesse i sit spil med fødder, især når han skal direkte mod mål, det kan dog tillæres.

Hvad fortæller den liste os?

At seks ud af syv formodentlig er væk til sommer, og når der pt. kun er et nyt navn på bedding fra sommeren 22 (Luca Kjerrumgaard), så er OB’s trup smallere end et stille januar-transfervindue kan retfærdiggøre.

Thomasen, Ibrahimagic og Lieder kan være væk i løbet af januar, måske også Juel, og så vil OB kun have 18 spillere med kampe fra efteråret tilbage i truppen. OC sagde man jo farvel til seks kampe inden i sæsonen.

Derudover har OB endnu ikke offentliggjort en forlængelse med Fenger, så potentielt set kan han også være væk. For hvorfor skulle OB ville holde på en spiller, man ikke vil forlænge med? Det blev underligt til sidst med Oliver Lund, som spillede fast, men alligevel ikke kunne bruges.

OB kan dog tillade sig at strække ind det kommende år, hvis man tror på, at transfermarkedet stadig lider under corona-tilstande, men omvendt kan disse spillere være interessante allerede i januar for andre klubber.

Fenger er uden tvivl et emne i andre Superligaklubber, Thomasen må være attraktiv, Juel Andersen er stabil og polyvalent i forsvaret. Lieder har uden tvivl allerede fået sået kornet til næste klub.

De glemte

Udover de syv udløb, så er Daniel Obbekjær jo allerede færdig i Ådalen nu her til d. 31. december. Han er dog ikke den eneste, som nok kigger sig meget om efter en ny klub.

Okosun kan ikke være tilfreds med tingenes tilstand i Ådalen, han har i efteråret kun spillet 131 minutters fodbold, hvilket ikke er nok for en spiller af Okosuns kaliber. Lige præcis kaliberen er nok problemet, Okosun passer på ingen måder ind til det som Alm og OB er i gang med at opbygge.

Derudover har han formentlig en fin lønseddel, som OB kunne være interesseret i at skippe. Så gensidig vilje kan være vejen frem for begge parter.

Det kunne måske endda giver Ibrahimagic en forlængelse på halvandet til to år, fordi han vil kunne honorere nogle af de parametre, OB gerne vil måles på omkring talentudvikling og akademispillere.

To andre sorteper’ere i Ådalen er Opondo og Kløve. Opondo burde på nuværende tidspunkt i karrieren være fast mand, men måske er fremtiden for ham at være breddespiller i OB.

Kløve er en anden historie. Han har siden, han kom til OB været fast mand på holdkortet. Under Jakob Michelsen stod Kløves navn altid øverst uanfægtet præstationer, form og skader, men sådan er det ikke længere.

Nu er Kløve endt på bænken og selvom han har spillet 15 kampe, har han kun opnået 658 minutter på banen, det er et snit på 44 minutter. Til sammenligning har Fenger og Frøkjær fået 100 og 400 minutter mere end Kløve.

Kan Kløve leve med udviklingen eller vil han forsøge at vikle sig ud af kontrakten indtil 2024 og komme til en klub, hvor han kan spille fast?

Endelig er der spillere som Tverskov, Thrándarson, Frøkjær, Sabbi og Jebali, hvis topniveau gør dem attraktive i andre klubber. Fx kunne Tverskov afløse en Maxsø i Brøndby. Jeg tvivler dog på, at der sker noget med disse spillere i januar-vinduet.

18-6-3-modellen

Ifølge Enrico Augustinus skal OB have 18 etablerede spillere, seks talenter og tre målmænd i truppen. Af de syv med udløb skabes der en del huller i truppen. Ibrahimagic og Fenger er stadig i talentkategorien, resten hører til de etablerede.

Ydermere tales der fra Ådalen om at rekruttere kvalitet i stedet for bredde, men hvis tallene i 18-6-3-modellen falder i den grad, så bliver januar-vinduet næppe stille. Om ikke andet så skal der være meget på plads til sommer-vinduet åbner.

Skulle det store skifte ske allerede nu, ville tallene (uden rekruttering) kunne hedde 13-5-3 til 1. februar. Sådan går det nok ikke, men kontinuiteten er truet og vil man skille sig af med så mange spillere, så skal kvaliteten ved rekrutteringer være væsentligt højere, fordi de skal kunne gå ind på holdet fra dag et.

Derfor er OB nødt til at handle, men hvad mangler de?

Det vil min næste blog angribe.

 

Vil du være samarbejdspartner eller annoncør hos
Stemmer fra Ådalen?

Klik her, og læs mere

Andre nyheder og podcasts: