Blog: Blond-interview giver indsigt i OB’s strategi

Af Thomas Dahlslykke
20. januar 2021

Fodboldtræner og lektor i retorik Thomas Dahlslykke skriver i dette indlæg om nogle af de ting, han har hæftet sig ved i kølvandet på Stemmer Fra Ådalens interview med Janus Blond.

I fodboldens maskinrum foregår der mange ting, som dem, der følger det på afstand, sjældent får indsigt i. Det har også været billedet i OB. De fleste OB-fans, -følgere og journalister med mere har måske i frustrationen over mærkværdige meldinger og manglende resultater tvivlet på, at det der foregår i OB, har været hensigtsmæssigt. Her er det ikke så meget træneren, som har stået for skud; i højere grad har det været den øvrige sportslige ledelse centreret omkring Michael Hemmingsen og før ham Jesper Hansen.

Maskinrummet åbner sig dog stille og roligt i OB, og i modsætning til i sommer, hvor modstridende og bemærkelsesværdige interviews blev givet fra både Jakob Michelsens og Michael Hemmingsens side, så har januar åbnet nye sider af, hvad der foregår i Ådalen.

Den flittige læser på her på sitet vil vide, at jeg så sent som søndag aften kommenterede på Hemmingsens interview med min redaktør. I denne kommentar forsøgte jeg at samle trådene omkring, hvordan en strategi i OB kunne se ud. Den var en blanding af tendenser fra andre klubber, Dan Hammers og Mads Davidsens bog Hvor svært kan det være? og så det, som Hemmingsen selv havde forklaret under interviewet med Martin Davidsen. Mandag gav SFÅ-magasinet så endnu en luns kød i jagten på strategien i OB, da Janus Blond, deres fysiske træner, gav et længere interview til magasinet. I kan finde et opsamlingsheat over de centrale citater fra Blond her.

Hvis vi skal koble det som Blond siger til noget strategisk, så kan vi bare følge hans egne ord: ”…at spillerne skal være i bedst mulig forfatning. De skal nå deres fysiske max-niveau, så fysikken ikke er en hæmsko. Vi prøver at komme så tæt på max, og der er absolut nogle områder, der skal forbedres. Det handler også om, at spillerne skal være skadesfri.

Det, Blond lægger oven i dette, er kriterier som:
1. at spillerne skal nedbringe deres mængde af fejl i de sidste tyve minutter,
2. at spillerne skal kunne løbe fra modstanderen de sidste tyve minutter
3. at spillerne skal optimere deres fart på de første ti meter (som ofte er afgørende i mange situationer i kampene).

Det er alt sammen en uddybning af de kriterier, som Hemmingsen ikke fik sagt ordentligt i sit interview.

Noget af OBs strategi går altså på at kunne dominere fysisk, ikke nødvendigvis løbe mere end modstanderen – hvilket ifølge Mads Davidsen heller ikke er afgørende for at vinde kampe – men kunne løbe flere højintense og dermed kampafgørende løb. Denne form for fysisk træning spiller i høj grad ind i en type fodbold, som den man kender fra Dortmund, RB Leipzig og Liverpool – Blond bruger selv Liverpool som eksempel i interviewet.

Dette interview står ikke alene som en redningskrans for den ikke-kommunikerede strategi i OB, også Asser Nielsens interview med Kim Engstrøm skal kobles til denne mere og mere synlige strategi i OB. Han citeres indledningsvis: ”ihærdighed, viljestyrke, energi, robusthed, optimisme og bevidsthed.”, disse seks værdier understreger i høj grad den tråd, der er gennem Hemmingsens interview og bekræftes kun yderligere i Janus Blond interviewet. De parametre man skal kende OB på, er det som både Richard Møller Nielsens og Kim Brinks OB var kendte for – det peger imod fastlæggelsen af et OB-DNA.

Engstrøm fortsætter: ”Den overordnede spillefilosofi er at vi skal være boldbesiddende, med balance mellem at spille possession og direkte. Det er et vidt begreb, da der kan være mange veje til hurtigst muligt at komme op til modstandernes mål. Vi skal kunne tage temperaturen på kampen, og når vi spiller possession, så skal det være på modstanderens banehalvdel og ikke imellem vores midtstoppere.” Også dette citat kan kobles til Hemmingsens intentioner om, at OB skal dominere flere kampe, hvilket den forberede fysik i høj grad skal bidrage til.

Griber vi kort fat i Blonds vurdering af det skadesinferno, som ramte OB i foråret 2020, så er det interessant, at mange af de spillere som kom ind på OBs hold i den periode fra Engstrøms U19-hold faktisk havde de fysiske forudsætninger for at spille som den fysiske strategi ligger op til; jeg tænker her på Fenger, Klynge og Frøkjær. Blond forklarer, at man på baggrund af erfaringerne fra foråret 2020 har inddelt spillerne efter hvad de kan klare rent fysisk og her kunne det være nærliggende – nødvendigvis ikke sandt – at tro, at de unge hører til den første gruppe som har udviklet sig mest fysisk. Dette er især tendensen i de klubber, som er ejet af Red Bull-koncernen; her satser man benhårdt på ungdommen, bl.a. fordi de deres fysiske kompetencer står bedre mål med de krav spillestilen kræver.

Afslutningsvis vil jeg dog rette mit blik mod konsekvenserne af denne strategi om det fysiske. Det fordrer i høj grad en spillertrup, som er motiveret til at ville knokle de ekstra højintense meter, og det er ikke sikkert, at alle de nuværende spillere ser nødvendigheden af dette. Jeg har selv prøvet at implementere en lignende spillestil, selvfølgelig på noget lavere plan end i OB, men min erfaring er, at den kan være meget ekskluderende, også overfor spillere som tidligere var definerende typer på holdet. Omvendt kan den få andre til at blomstre. I fire kampe i efteråret kan jeg genkende Engstrøms og Blonds vinkel på, hvilken strategi man opererer med i OB, så der er i min optik et stykke vej før denne strategi forløses på banen, og jeg tror næppe, at det bliver den nuværende foretrukne startellever, som klarer forløsningen.

Der er stadig mange valg på Hemmingsens skrivebord, som vi enten ikke kender til, eller som ikke er truffet. Det vigtigste må være at finde det trænerteam som skal videreudvikle og kvalificere de strategier, man allerede forfølger.

Thomas Dahlslykke er retoriker, fodboldtræner og OB-sympatisør og har siden sommeren 2020 medvirket i Stemmer Fra Ådalens podcasts som en del af vores ekspertkorps. Indlægget er et udtryk for skribentens egen holdning

Vil du være samarbejdspartner eller annoncør hos
Stemmer fra Ådalen?

Klik her, og læs mere

Andre nyheder og podcasts: