Interview: Her er fire interessante pointer om OB’s fysiske strategi fra Janus Blond

Af Martin Davidsen
19. januar 2021

I SFÅ Magasinet ringede vi mandag til OB’s fysiske træner Janus Blond, der kom ind på flere interessante temaer. Her bringer vi nogle af de mest fremtrædende pointer. 

Mandag optog vi en ny udgave af Stemmer Fra Ådalens magasin-program SFÅ Magasinet, og blandt de mange gode samtaler havde vi også et interview med OB’s fysiske træner, Janus Blond. I løbet af den 30 minutter lange snak kom Blond ind på mange interessante aspekter af OB’s fysiske træning, og derfor bringer vi her et lille sammenkog af nogle af budskaberne.

Jeg vil anbefale, at man hører hele snakken med Janus Blond i hel sammenhæng, men her er nogle af budskaberne.

Janus Blond vil gerne forlænge sin kontrakt med OB, hvor hans rolle er blevet endnu tydeligere de senere år

Citater fra interviewet:

“Jeg startede med at være fysisk træner, men har i andre klubber også været assistenttræner. Da jeg kom til OB i 2017, blev jeg først ansat som assistenttræner med ansvar for det fysiske, men da jeg forlængede min aftale i 2020, ændrede vi det tilbage til, at jeg har titel af fysisk træner. Tidligere var jeg med til at sparre omkring det taktisk/tekniske, men nu holder jeg primært til det fysiske. Det er i tråd med den strategi, som OB gerne vil have, for mit ansvarsområde handler om, at spillerne skal være i bedst mulig forfatning. De skal nå deres fysiske max-niveau, så fysikken ikke er en hæmsko. Vi prøver at komme så tæt på max, og der er absolut nogle områder, der skal forbedres. Det handler også om, at spillerne skal være skadesfri.”

“Min fremtid ligger i OB minimum frem til sommer. Hvad der sker derefter, er primært op til OB. Jeg håber, at de er interesseret i at forlænge, for de har lagt en strategi inden for mit område, som jeg meget gerne vil være med til at føre ud i livet og ud i støvlerne på spillerne, så modstanderne primært kommer til at se såler og rygnumre på OB-spillere. Men det handler også om, at jeg er rigtig glad for mit samarbejde med vores fysioterapeuter Daniel Borden og Thomas Almestrand, som gør et fantastisk stykke arbejde – også når vi bliver skudt på i forhold til skader. De er innovative og vellidt af spillerne. Jeg er en del af et godt team og fungerer godt med resten af trænerteamet, så det er også en god start og en god basis for at ville forlænge.”

OB er meget optaget af at optimere spillernes fysik og gøre det til et aktiv, som skal gøre OB stærkere end konkurrenterne.

Citat fra interviewet:

“Det er den varme kartoffel, der er hele essensen omkring fysisk træning. I både dansk og international fodbold prøver alle klubber at optimere fysikken. Går man et par år tilbage, var man nået op på et fornuftigt niveau, men de sidste år har alle beskæftiget sig meget med spørgsmålet: Hvordan kan vi øge den fysiske formåen på banen? Jürgen Klopp har virkelig rykket nogle grænser – også i Dortmund – men især i løbet af hans tid i Liverpool – for hvad en fodboldtræning egentlig kan være, og hvor meget der kan lægges vægt på fysikken. Liverpool fik også en masse skader i starten, for spillerne kastede op og var trætte af det, fordi han krævede så sindssigt meget. Men pludselig mærkede de, at de i de sidste 20 minutter af en fodboldkamp kunne blæse modstanderen bagover. Det er det, vi alle i alle Superliga-klubber går efter. Vi vil optimere fysikken, og når Michael Hemmingsen siger,at vi skal træne hårdere og øge vores fysiske niveau, handler det reelt om, at vi har en strategi i OB, der gerne skulle gøre, at vores fysik skal være et aktiv. Det skal ikke bare være noget, som alle har. Vores fysik skal være med til at dominere vores modstandere. Det handler ikke bare om at løbe flere meter. Det er også et spørgsmål om, at hvis man er i god form, laver man færre fejl – også når man har spillet 80 minutter. Der er flere nuancer i det.”

Der er stor opmærksomhed på skadesfrekvensen og balancen mellem hård træning og at undgå skader.

Citat fra artiklen:

“Det tager lang tid at implementere en hårdere linje rent fysisk. Man har en sammensat spillertrup, der er trænet på én bestemt måde, og når man så pludselig skruer op for det, skal man vurdere, hvor hurtigt, man kan gøre det. Det har jeg også lært noget om, for da vi kom tilbage fra corona-nedlukning, fik vi mange skader. Der var jeg med til at skrue op. Vi puttede stor belastning på og øgede niveauet markant. Det var der nogen, der bukkede under for, og hver skade gjorde ondt på mig. Jeg stod på mål for meget, men jeg kiggede også på de tal, som de spillere, der klarede det, præsterede i kampen. De tal, vi havde fysisk der, er de bedste i min tid i klubben. Dem der kom igennem nåleøjet, løftede deres fysiske niveau, men der var for mange, der ikke kom igennem, og det var noget rigtig møg. Det har vi lært af nu, og vi har inddelt vores spillere ud fra, hvem der kan tåle hvad. Nogle spillere kan træne meget. Nogle er en mellemgruppe, som vi skal vurdere på dagen. Og en tredje gruppe spillere består af spillere, hvor der skal tages hensyn og have nogle andre programmer.”

OB og Janus Bland arbejder med stort fokus på at forbedre spillernes søvn for at optimere præstationerne på banen.

“Mit primære fokusområde er søvn. Alle vil gerne optimere sin søvn, men det handler også om vaner. De fleste har dage, hvor de går sent i seng, mens de andre gange går lidt tidligere i seng. Det vil sige, at deres søvnrytme er meget dårlig […] Når man kommer ind i en rytme, vil man få øjnene op for, hvor meget søvnen betyder. Spillerne får behandling efter træning, sidder med restitutionsbukser og så videre, men der er intet, der slår en god nats søvn – specielt ikke, hvis man gør det gentagende gange og har en god søvncyklus. Der er intet, der kan hamle op med det. Man finder intet, der er så potent inden for restitution som søvn. Omvendt; hvis man kun sover seks timer eller under, har man ingen effekt af den styrketræning, man ellers bruger tid og kræfter på. Muskelvæksten udebliver. Det er et stort område, og vi søvntracker vores spillere via en app, hvor spillerne selv melder ind, hvordan og hvor længe, de sover. Der kan være fejlkilder i det, men vi kan se, at vores spillere har et kæmpe problem med søvn. Specielt når vi spiller klokken seks eller senere om aftenen. Vi har spillere, der først falder i søvn klokken to eller fire om natten, og så er det altså hårdt at skulle til træning morgenen efter. Det prøver at vi at planlægge vores træning efter.”

Lyt til hele interviewet med Janus Blond her:

 

Vil du være samarbejdspartner eller annoncør hos
Stemmer fra Ådalen?