Blog: OB bør bevare håb og sult efter forandringernes sæson  

Af Martin Davidsen
28. maj 2019

OB sluttede Superliga-sæsonen på skuffende vis, men det ændrer ikke på indtrykket af en klub, der er genfødt som en seriøs faktor i toppen af dansk fodbold og et hold, der igen kan vække begejstring på Fyn. Stemmer Fra Ådalens redaktør Martin Davidsen analyserer den forgangne OB-sæson og ser frem mod spændende tider for den fynske klub.

Af Martin Davidsen

Janus Drachmann sagde det egentlig meget godt, da han besøgte Stemmer Fra Ådalens udflytter-studie på Nature Energy Park efter lørdagens 0-2-nederlag mod Brøndby.

OB-anføreren talte om en kæmpe, der var blevet vækket og en stolthed over at have skabt liv og begejstring om klubben gennem en sæson, hvor fynboerne for første gang i årevis havde medaljer inden for rækkevidde helt frem til sidste spillerunde. Han talte ligeledes om en ny mentalitet på holdet og en stærk tro på mere fremgang i den kommende sæson. Og så talt han om dyb skuffelse over en misset medaljemulighed.

Med de ord ramte han hovedet på sømmet, for OB har været gennem en begivenhedsrig sæson, der trods den skuffende afslutning har efterladt et indtryk af et OB-hold, der igen kan tages alvorligt i den øverste del af dansk fodbold og igen trækker mange tilskuere på stadion.

Den tidligere OB-træner Troels Bech sagde engang, at fodboldklubber i virkeligheden sælger håb, og man må sige, at denne sæson igen tændte et håb på Fyn.

Nu er spørgsmålet så, om OB kan holde fast i fremgangen eller om man igen synker ned i middelmådigheden i næste sæson? Kan OB holde sammen på den talentfulde trup med det stærke udtryk eller spredes profilerne for alle vinde? Var denne sæson et udtryk for en permanent forandring eller var det blot en enlig svale?

Det vender vi tilbage til senere i dette indlæg, men denne sæson har i hvert fald givet nyt håb på Fyn, og det viste sig at være korrekt, da vi i Stemmer Fra Ådalen for et år siden talte om ”forandringens sommer” med ny cheftræner, nye spillere, ny hovedsponsor, ny spilletrøje og nye tiltag på stadion i Odense med det nye navn.

En ny mentalitet
For den overståede sæson har i den grad stået i forandringernes tegn i OB. Selvom der har været mange gengangere på holdet fra tidligere sæsoner, har man set et nyt hierarki tegne sig med Janus Drachmann, Jeppe Tverskov og Bashkim Kadrii som ledere sammen med Sten Grytebust i målet. Drachmann og Kadrii er kommet med indædt vinderkultur og en stærk mentalitet fra deres tidligere klubber, hvor de har været med til at vinde mesterskaber og medaljer, og de har været med til at bygge videre på et stærkt træningsmiljø under Jakob Michelsens ledelse.

Træneren traf et modigt valg ved at sætte Rasmus Festersen og Kenneth Emil Petersen af holdet, men forløbet blev udadtil håndteret godt og modent af de to veteraner, der så sent som i fredags optrådte med smil og humør i Ådalen – på hver sin side af den hvide kridtstreg.

Tidligere på foråret talte jeg med Jakob Michelsen om den nye kultur i OB, hvor han fortalte, at man blandt andet havde indført mange konkurrencer i træningen for at fremme vindergenet i truppen, og det har også givet pote i kampene.  Seks gange i Superliga-sæsonen har OB formået at få uafgjort i kampe, hvor de har været bagud undervejs, og hele fire gange har man vendt et truende nederlag til sejr. Det er 18 point, der kunne være tabt, men som er vundet i kraft af en stærk mentalitet og tro på point, og det er en stor forskel fra tidligere sæsoner, hvor man i perioden maj 2016 til maj 2018 ikke vandt en eneste kamp efter at være kommet bagud.

Samtidig har OB formået at sætte sejrsstimer sammen, så man for første gang i mere end to år har prøvet at vinde tre kampe i træk, mens det også lykkedes at tangere klubbens egen Superliga-rekord fra 2009 med fem sejre på stribe. Det er et tegn på klasse, og pointsnittet på 1,44 er det højeste i OB siden sølvsæsonen 2010/11.

Sult
Den resultatmæssige fremgang er imidlertid én ting. Noget andet er udtrykket. Jakob Michelsen havde to hovedbudskaber, da han lavede sit første interview med Stemmer Fra Ådalen ved sin tiltrædelse: OB skulle spille på flere strenge, og OB skulle skabe mere begejstring. Begge dele er lykkedes.

OB har undervejs i sæsonen både praktiseret forskellige systemer som 4-4-2, 3-5-2, 3-4-3 og 3-6-1, men holdet har bevaret et ensartet udtryk med en stærk organisation, aggressivt presspil og direkte angrebsfodbold, når man var i boldbessidelse. Kun tre klubber har haft flere afslutninger mod mål end OB, og kun tre klubber har skabt flere chancer end den fynske klub. Alt sammen på en bund af et kollektiv, der ikke er bange for at arbejde hårdt. OB er et af de to hold, der har løbet flest meter i sæsonen, og selvom det ikke er lig med succes at løbe langt, har det været et vigtigt parameter for OB’s måde at gribe kampene an på.

Derfor har arbejdsheste som Troels Kløve og Casper Nielsen været nøglefigurer, ligesom de to backer med efternavnet Laursen, der har taget mange, lange løb op og ned ad sidelinjen.

OB har lignet et sulten hold med lyst og vilje til at angribe og vinde fodboldkampe, og selvom det lyder banalt, har det udtryk været afgørende for den nyvundne begejstring på Fyn. For publikum har kunne lide dette OB-hold, der i sit udtryk har mindet om noget fra halvfemsernes gyldne tider. Det har resulteret i et tilskuersnit på 6.893, hvilket er en fremgang på 34 procent i forhold til sidste sæson og det højeste tal i tre år. Det er måske tidligt at sige, men noget tyder på, at den negative tilskuerudvikling i Odense er vendt, men når man kan se tilbage på tre forårskampe med femcifrede tilskuertal, er man på rette vej. Odense som fodboldby har også hungret gennem de seneste mange sæsoner.

Nye spørgsmål
Men alle de positive vibrationer kan være ligegyldige, hvis ikke OB formår at bygge videre på fremgangen. Der er udsigt til en spændende sommer med nye forandringer, og i skrivende stund blæser der stadig nye spørgsmål over Ådalen. Kan OB holde på profilerne? Hvem skal overtage målmandsposten? Og kan man tiltrække nye forstærkninger, så man også i næste sæson kan holde konkurrenter som AaB, AGF og Randers bag sig?

Femtepladsen i denne sæson er absolut godkendt, men der er også gode grunde til, at OB ikke lykkedes at vinde bronzemedaljer. Forårssæsonens kampe i Mesterskabsspillet udstillede således også visse mangler på OB-holdet.

OB vandt kun to ud af ti kampe i Mesterskabsspillet, og man så undervejs, hvordan både defensiven og offensiven blev udfordret. Jeppe Tverskov leverede højt niveau hele vejen, og hans makker Ramon Leeuwin ligner også en spiller i top seks-klasse, mens Alexander Ludwig, Oliver Lund og Marco Lund stadig mangler at overbevise hundrede procent om et stabilt højt niveau.

Samtidig er der brug for nyt blod til offensiven, for Bashkim Kadrii var ene om at levere varen blandt klubbens ellers potentente angrebsdepartement. Brugen af Oliver Lund som angriber i nogle af forårets kampe var et vink med en vognstang til Anders K. Jacobsen og Nicklas Helenius, der begge må overveje deres rolle på OB-holdet i den kommende sæson. Begge spillere har kun et år tilbage af deres kontrakt, og ingen af dem ligner faste startere i den kommende sæson trods en pæn lønseddel.

Helenius og Jacobsen er imidlertid blot to i en flok af mange med uvis fremtid. Også seks øvrige spillere har kun ét år tilbage af deres kontrakt med den fynske klub, og det bliver interessant at se, om OB kan holde fast i vigtige spillere som Jeppe Tverskov, Ramon Leeuwin, Casper Nielsen, Jacob Barrett Laursen og Jens Jakob Thomasen.

Ifølge vores oplysninger er Jacob Barrett Laursen tæt på en forlængelse med OB, mens Jeppe Tverskov også er åben for at lægge et eller flere år til sin aftale, men intet er altså på plads endnu. Her spiller økonomien også en rolle.

Endelig må flere af OB’s unge spillere gå ind til sæsonen med flere spørgsmål. Mathias Greve er ikke længere et talent og har fået markant mindre spilletid i denne sæson end i sidste, så hvad er hans situation? Kan Julius Eskesen komme tilbage fra sin skade og udfri sit store potentiale? Kan Jens Jakob Thomasen bygge videre på et fint forår og holde sig skadesfri? Og hvad med de unge forsvarsspillere Obbekjær og Grubbe? OB lå i efteråret på en femteplads i Superligaen, hvad angår spilletid til egenudviklede spillere, men denne sæson har alligevel budt på et fald i spilletiden til egne talenter. Kun 16 procent af spilletiden er gået til egenudviklede spillere mod 25 procent i sidste sæson. Bliver der plads til talentudvikling efter sommerferien?

Noget tyder på det. For alle meldinger går i disse uger på, at den 19-årige målmand Oliver Christensen skal overtage pladsen som førstekeeper efter Sten Grytebust. Christensen har i denne sæson forlænget sin kontrakt til 2023, han fik sin debut i Superligaen i efteråret og har været fast reserve gennem hele foråret. Det bliver interessant at følge Kerteminde-knægtens udvikling, når han træder i fodsporene på mange målmandslegender i den fynske klub.

Der venter altså endnu en spændende sommer på Fyn, hvor bestyrelseformand Niels Thorborg, sportsdirektør Jesper Hansen, cheftræner Jakob Michelsen og resten af det sportslige udvalg i OB skal træffe vigtige beslutninger frem mod næste sæson.

Når OB sluttede på femtepladsen i denne sæson, skyldes det også, at man fik en dårlig start på sæsonen med kun et point i de første fem kampe. Den dårlige start var et udslag af, at truppen ikke var på plads i tide, så man først fik Janus Drachmann, Bashkim Kadrii og Ramon Leeuwin ind på holdet efter sæsonen var gået i gang. Det blev dyrt.

Derfor skal OB handle hurtigt og effektivt, så Jakob Michelsen kan arbejde med holdet gennem hele sommeropstarten. Det bliver vanskeligt, når man tænker på OB’s plads i det danske og internationale fodboldhieraki, men det er et vilkår for succes at sikre kontinuerligt arbejde.

OB bør sigte efter at holde på de fleste profiler og ellers foretage de nødvendige justeringer, der igen kan sikre en plads i den øverste halvdel af sæsonen – og måske en medalje i næste sæson, hvor klubben håber at have et nyt Superliga-hus klar med moderne faciliteter til trup og stab.

For der er et vindue på klem i den kommende sæson, hvor både Brøndby og FC Nordsjælland formentlig skal bygge op efter en travl transfersommer med nye trænere, mens både AaB og AGF også står med udfordringer efter en skuffende sæson på resultatsiden. De store provinsklubber vil være sultne, så konkurrence vil der være nok af, men OB har gode kort på hånden i forhold til at fortsætte fremgangen i næste sæson.

Men kortene skal også spilles rigtigt henover de næste måneder, hvis sulten efter succes og håbet skal bevares på Fyn.

Vil du være samarbejdspartner eller annoncør hos
Stemmer fra Ådalen?