Interview: Andreas Alm om forsvarsfejl, frustrationer og farvel til top seks

Af Martin Davidsen
10. marts 2022

Stemmer Fra Ådalen har talt med Andreas Alm om den resultatmæssigt skuffende OB-sæson, afskeden med nøglepersoner i OB, det røde kort mod Sønderjyske og de første kampe i 2022, der burde have kastet mere af sig.

Det har været en hektisk begyndelse på 2022 i OB. Året begyndte med tiltrædelse af fodbolddirektør Björn Wesström og en afsked med assistenttræner Henrik Hansen, der er blevet cheftræner i SønderjyskE, og siden da har der været yderligere gang i svingdøren i staben omkring holdet. Søren Krogh er kommet til som ny asisstent, og senest har klubben sagt farvel til både sportschef Michael Hemmingsen og assistenttræner Peter Feher.

Så i den sportslige ledelse er cheftræner Andreas Alm nu den med mest anciennitet i OB, selvom han kun har været i klubben siden juni 2021. Og han har haft nok at tænke på de seneste dage, hvor han både har skulle fordøje en 2-2-skuffelse i Haderslev, et rødt kort fra dommer Aydin Uslu og et endegyldigt farvel til top seks, der ikke længere er muligt at nå.

Derfor har Stemmer Fra Ådalen talt med Andreas Alm om den seneste tid som træner i OB.

”Når det er et faktum, at top seks er væk, er det selvfølgelig en skuffelse. Men de andre hold havde et forspring ved vinterpausen, så vi vidste, at det ville blive svært. Nu er det afgjort, og vi må arbejde herfra. For at kunne komme i top seks i næste sæson, skal vi blive i rækken. For mig ændrer det ingenting i forhold til arbejdet med holdet. Vi havde arbejdet på samme måde i top seks eller ej. Vi har en udfordring foran os i at blive et hold, som er rigtig godt,” siger Andreas Alm.

Et spørgsmål om effektivitet
I forårets tre første kampe kunne OB imidlertid have hentet ind på konkurrenterne ved at samle flere point end de to, det er blevet til. OB har fra flere fronter fået ros for sine præstationer i forårets kampe mod FCK, FCM og SønderjyskE, men trods føringer i slutfasen mod de to sidstnævnte hold, har fynboerne kun fået to point på kontoen, og dermed er afstanden til top seks blevet større end da foråret begyndte.

”To point er for lidt, og det har også betydet, at vi er ude af top seks, så det er en skuffelse. Men man præsterer aldrig til mere, end det man får. Præstationen er jo resultatet. Forhåbningen er, at præstationerne skal blive bedre, for ellers har man ingenting. Vi skal hele tiden forbedre os og bygge på,” siger Andreas Alm og ser tilbage på de første kampe i 2022:

”Vores første halvleg mod SønderjyskE var fantastisk, men jeg er ikke den træner, der har behov for at hylde os selv med gode præstationer. Jeg kan dog konstatere, at der er ting, der kan bygges videre på. Vi planlægger vores træningsuge og de ting, vi skal fokusere på ud fra det, vi kan og hvad vi gerne vil have mere af. Når man kigger på det, som vi træner på, og det vi ønsker, har vi set meget af i de kampe, som vi har haft. Alle kan se, hvad vi gerne vil gøre, og alle kan se, hvordan vi spiller, og hvad vi ønsker. Vi vil gerne være gode på bolden, og vi er begyndt at spille bolden ud på alle målspark. Det er i hvert fald tydeligt, hvad vi gerne vil gøre,” siger Andreas Alm.

Som årsag til de manglende resultater peger Andreas Alm på effektivitet.

”Jeg har kigget på antallet af målchancer efter de første 20 runder. Vi har præcis 100 målchancer nu. Sabbis chance mod SønderjyskE var vores målchance nummer 100 i sæsonen. Det er fem målchancer pr. kamp. Vi har til gengæld 85 målchancer imod. Så vi har et plus på 15 målchancer, når vi kigger på hele sæsonen. Vi har lukket seks mål ind i forårssæsonens første tre kampe, og der er en del at arbejde med på det punkt. Vi har set gode ude, men så er der kommet nogle sekvenser, som man ikke kan planlægge – eksempelvis SønderjyskE’s 2-2-mål. Det kan vi ikke træne på. Det slår hårdt. Det er et miks af mange ting. Vi har også lukket nogle mål ind efter indlæg, hvor vi egentlig ved, hvad vi skal gøre, men hvor vi er kommet i situationer, hvor vi ikke har været der. Det er et miks af effektivitet og ineffektivitet i vores forsvarsspil. Sådan er det altid, når det kommer til mål,” siger Andreas Alm.

Stemmer Fra Ådalen har ikke adgang til den data, som Andreas Alm bruger, når han nævner antallet af målchancer, men kigger man hos statistikerne TapIn har OB 27,1 Expected Goals for, mens man har 27,3 Expected Goals imod i Superliga-sæsonen hidtil.

Til gengæld har man også kunne konstatere, at OB har været foran i 11 kampe i denne sæson, men kun vundet fire af dem. Mod Brøndby på udebane, Randers på hjemmebane og senest mod SønderjyskE på udebane kunne man altså have sikret sig nogle sejre, der kunne have givet en top seks-placering, og det er oftest i slutfasen, at modstanderen har indhentet OB’s føringer.

”Vi har også haft kampe mod AGF på udebane og Brøndby på hjemmebane, hvor vi har scoret i slutningen af kampene, så det er også lykkedes at hente point til sidst efter at have været bagud. Men ja, det er sket. Når man scorer to mål på udebane, skal man vinde – ligesom i seneste kampe. Det er her, vi er. Der er situationer i kampene, hvor vi har haft udfordringer defensivt. Målene er kommet… måske ikke ulogisk, men på en måde, hvor man tænker: ”Hvordan kunne det ske?” Hvis modstanderen gør det super godt, og vi gør alt, hvad vi kan, er det noget, der kan ske. Men vi har mistet mange point på den måde, og det er en frustration. Det har været med til at gøre, at vi har misset top seks,” siger Alm.

Forandringer på sidelinjen

Kigger man på nogle af de ting, der er foregået uden for banen, har Alm som nævnt været vidne til en del udskiftning på personalefronten i den sportslige afdeling i OB. I forhold til sæsonstarten har Alm altså skulle sige farvel til både sin sportschef og til sine to assistenttrænere.

”Jeg havde intet ønske om at Henrik Hansen skulle forlade klubben. Når man kommer til en klub som ny træner, ønsker man at have en assistenttræner, som kan sikre kontinuiteten. Alle ved, at for samarbejdet i staben er kontinuitet en nøgle. Men klubben valgte at se på, hvor Henrik var i sin karriere, så jeg forstår dem godt. Samarbejdet mellem Peter og klubben blev afsluttet i enighed, og det var godt for alle. Det har vi fået god energi af. Michael Hemmingsens afgang har ikke haft så meget med holdet at gøre, for han havde en anden rolle,” siger Andreas Alm.

Når OB møder på AaB på mandag, bliver det uden Andreas Alm på sidelinjen, idet han fik rødt kort mod SønderjyskE efter en diskussion med dommer Aydin Uslu. Derfor må OB tænke i altivernativer på mandag, men det har Andreas Alm prøvet før.

”Vi må forberede os på en anden måde, men det har jeg gjort mange gange før. Jeg er blevet udvist fire eller fem gange i løbet af min karriere. Min fejl er, at man aldrig skal give dommeren muligheden for at give rødt kort. Det gjorde jeg senest. Det var ikke nogen stor sag, men jeg gav ham muligheden. Frem for alt skal man aldrig, aldrig, aldrig gå i konflikt med fjerdedommeren. Det slutter altid dårligt. Sådan er det bare. Man skal aldrig diskutere med fjerdedommeren; man kan godt have en dialog, men ikke en diskussion, for det fører ingen veje. De har så stort pres på sig, og der er mange af dem, der er unge og gerne vil gøre karriere, så de har et pres på sig i forhold til at gøre alt rigtigt,” siger Andreas Alm

”Forberedelserne bliver en smule anderledes, for jeg må kun være sammen med holdet frem til en time før kampstart. Vi kommer til at have et andet setup på bænken, og der vil være andre arbejdsopgaver. Jeg laver stadig holdudtagelsen, og så får Søren Krogh ansvaret for udskiftninger under kampen. Han er på pro-træner-kursus i dag, så han er endnu bedre uddannet til på mandag,” siger Andreas Alm.

*Interviewet med Andreas Alm blev foretaget onsdag, inden det kom frem, at træneren har fået en ekstra karantænedag og derfor må se til fra tribunen mod både AaB og Veje. 

Vil du være samarbejdspartner eller annoncør hos
Stemmer fra Ådalen?