Enrico Augustinus: Bjørn Wesström er kæmpe kapacitet, der skal være med til at rykke Odense Boldklub

Af Frederik Hestbjerg
2. juli 2021

Svenske Bjørn Wesström vækker nok ikke stor genklang i det fynske fodboldmiljø. Ikke desto mindre er det navnet på Odense Boldklubs fodbolddirektør som vil være at finde i Ådalen fra d. 1. januar 2022.

Bjørn Wesström kommer med med over 20 års erfaring i svensk topfodbold, primært fra AIK Stockholm. Her var har han været alt lige fra chefscout til administrerende direktør. Han har derudover også været sportsdirektør i klubben fra 2013-2020, og var i sin tid blandt andet med til at sælge EM-aktuelle Alexander Isak til Borussia Dortmund.

Stemmer Fra Ådalen tog en snak med administrerende direktør Enrico Augustinus om hvorfor valget faldt på Bjørn Wesström, hvad formålet med fodbolddirektøren er og hvordan arbejdsfordelingen bliver fremover i Odense Boldklub. I det følgende svarer Enrico Augustinus på en række spørgsmål om Bjørn Wesström og valget af ham.

 

Kan du, Enrico, så ikke sætte et par ord på hvad der har overbevist jer om at Bjørn Wesström er den rette kandidat til jobbet som fodbolddirektør i Odense Boldklub?

“Vi har med god hjælp fra OneNexus talt med rigtig mange kandidater, danske og skandinaviske. Valget er faldet på Bjørn Wesström, da han er en tung ressource, som kommer med en rigtig stor erfaring med blandt andet store transfers, udvikling af talenter og spille europæisk i en større klub. Når vi har kigget på vores kandidater, så var han det bedste navn, blandt mange gode kandidater”

 

Vi har ikke haft adgang til jobbeskrivelsen, så kan du sætte et par ord på hvad hans rolle bliver?

“Hvis man skal prøve at karikere det, så bliver hans opgaver; strategi, det overordnede budget og internationalt samarbejde. Det sidste er et tveægget sværd, fordi vi har et godt samarbejde fra os og nedefter. Dog har vi ikke haft kræfterne organisatorisk til at deltage i internationale aktiviteter som vi er blevet inviteret til, f.eks. UEFA-møder og aktiviteter som vi bliver inviteret til i Europa. Derudover bliver det også en mulighed for at finde en storebror til os, der kan ved til at udvikle klubben”

og fortsætter:

 “Derudover kommer han jo med en tung erfaring med store transfers og dette bliver selvfølgelig også en del af hans arbejdsopgaver. Dette betyder grundlæggende at Bjørn kommer til at lette Michael Hemmingsens arbejdsbyrde og samtidig kan vi så rykker ham tættere på banen og det sportslige. Det er den investering vi har lavet i OB, som jeg også nævnte sidste gang, så var vi kommet frem til at der ikke var nok ressourcer i en person og stilling, til at kunne varetage alle opgaver på hele paletten. Så det er klart at når Michael slipper nogle opgaver og det samme gør jeg. Det skulle også betyde at han kan rykke tættere på trænerteamet og sikre den ensartethed, der skal være i OB og få flere ressourcer til udviklingsplaner til spillerne. Det er klart at sidste gang brugte vi meget tid på U19 og var fortrøstningsfulde om at det skulle være med til at skabe noget bæredygtig økonomi. I sidste weekend fik vi jo et flot U15 mesterskab, så vi er endnu mere fortrøstningsfulde om at der er spirende håb og salgstalenter på vej. Nu får vi desuden en rigtig stærk købmand ind, så vi er sikker på at det nok skal blive godt.

 

Jeg går ud fra at Bjørn Wesström også kommer til at sidde i det her sportslige udvalg og netop også supplere Michael i forhold til de opgaver der handler om kontraktforlængelser og alt det der. Hvordan bliver arbejdsopgaverne helt konkret delt op?

“Bjørn er direktør og hvis man ser det som en almindelig virksomhed, så er det direktøren der fremlægger de overordnede planer og ting som vi skal igennem og så sidder bestyrelsen på den modsatte side af bordet og er sparringspartner til det. Så Bjørn bliver en ressource, der fremlægger alt det samlede for klubben, økonomi, retning, akademi og faciliteter. Så har vi nogle stabsfunktioner nedenunder, ligesom vi har i dag, som bidrager på forskellige områder. Der er Michael og Tonni stadig en altafgørende del af dette, og får stadig en masse ansvar, men Bjørn står med det overordnede”

 

En praktisk ting – han tiltræder 1. januar, hvorfor først der?

“Han tiltræder SENEST 1. januar. Han har en direktørkontrakt, og det handler også for Bjørn og AIK om at han skal komme godt afsted og ikke smække nogle døre. Det kan være at AIK er hurtigere til at finde hans erstatning og derfor kan han komme tidligere. Indtil videre er aftalen 1. januar, og det kan for nogen virke som lang tid, men jeg kender selv til kontrakter med dobbelt så lang exit-periode. Vi ønsker at bevare et godt forhold til AIK og derfor skal Bjørn gøre sit arbejde ordentlig færdig der. I virkeligheden bør man også se det her som et positivt signal, at han ikke kan starte lige med det samme, da det betyder at AIK værdsætter ham“

 

Kan du uddybe lidt hvad det betyder for OB at der kommer en ekstra ressource i form af en fodbolddirektør, som endda har et stærkt CV, hvordan kan vi andre se det på OB at I får denne ressource tilført?

“Umiddelbart skal man ikke forvente at kunne se nogle ændringer om 4 uger når vi kan komme på stadion igen. Til gengæld vil man forhåbentlig kunne se på banen at vi har udvidet staben med en ekstra assistent, da det frigør nogle ressourcer til blandt andet mere individuel træning. Det er klart, at når Bjørn kommer om bord så kommer han til at sidde for bordenden og skal være med til at samle OB. Han skal selvfølgelig også være med til at indfri de ambitioner som vi har lavet i strategien. Så er der en stab nedenunder, og det han også skal være med til, er at udfordre os og dette setup; er dette nok? Hvor meget skal vi udvikle os på data? Analysearbejde? Scouting? og mange flere ting. Derfor venter forventer vi også at der kommer en erfaren ressource, som kommer med et friskt blik på den forretning vi har skabt i OB i dag. Som jeg også tidligere har sagt, så strategien mere en retning, og vi skal udvikle os hele tiden. For at gøre dette kræver, det at vi har dygtige folk ombord, som kan udfordre os. Den vigtigste opgave for os, der sidder på den anden siden af bordet er at hvis der bliver fremlagt en god plan, så er det vores opgave at skaffe den økonomi, der skal til for at realisere denne. Derfor har vi først og fremmest investeret setuppet rundt om banen, men på sigt er vi selvfølgelig også villig til at investere i værktøjer og det der foregår på banen. Der er vi dog nødt til at have en der er med til at lave de beslutningsoplæg og som har noget indsigt i hvor meget og hvor lidt man skal investere, fordi bremselængden er lang så vi kan ikke tåle at tage fejl på den del. Så i må ikke forvente at Bjørn har direkte påvirkning på det der sker på banen, det har vi andre folk til at styre mere direkte i form af Andreas, Henrik og Peter. Det er derfor den overordnede målsætning om at være en fast del af top 6, lave en bæredygtig klub og lave salg af de gode talenter der er på vej, det er i højere grads ansvar”

 

I har ansat en fodbolddirektør, udvidet med en ny assistenttræner og forlænget med den nye transistionstræner, kommer i til at opruste yderlig på organisationen?

“Vi vil gerne opruste mere, der for eksempel lige blevet opslået en stilling som digital marketing manager. Der står intet i strategien om hvor mange der skal være ansat i organisationen om 5 år. Der står til gengæld hvilken retning skulle skal bevæge sig i. Der har vi indikeret i samarbejde med ejerskabet at vi er villig til at investere. Eksempelvis så er den digital marketing manager et udtryk for at vi gerne vil styrke vores position på sociale medier. Dette kan være med til at sikre os mere opmærksomhed ved at fortælle flere af de gode historier vi har i klubben og dermed større, flere eller bedre sponsorater og partnerskaber. Vi vil investere både i det sportslige, organisatoriske og kommercielle for at lykkedes med den retning vi har sat os”

 

Bjørn har en fortid med Alm, har det spillet ind i forhold til ansættelsen af ham?

“Nej det har det ikke. Trænerjagten og jagten på en fodbolddirektør startede nogenlunde samtidig, forskellen var dog at vi noget mere presset på tid i jagten på træner. Jeg vil dog påpege at det ikke har handlet om at købe en pakkeløsning. Vi var i sin tid nede på 4 forskellige trænerkandidater ud af 22 fra både Danmark og Skandinavien, så dette har vi ikke haft inde i overvejelserne til. Når det så er sagt, så ved vi at vi har købt ind på at kemien er i orden da de kender hinanden fra tidligere. Dette kan man ikke være garanteret på forhånd når man rekrutterer, det er en svær øvelse. Et godt CV er ikke nødvendigvis garanti for et match, når man sammensætter nye folk. På den måde har det været et plus i bogen, men der var andre lige så dygtige skandinaver, der var med i slutspurten.”

 

I har nu investeret i en række kapaciteter udenfor banen, men jeg tror at mange fans gerne vil høre om der er komme nogle nye spillere til klubben?

“Det jeg kan love jer, er at I er de første der hører om det”

 

 

 

Vil du være samarbejdspartner eller annoncør hos
Stemmer fra Ådalen?

Klik her, og læs mere

Andre nyheder og podcasts: