Brevkasseblog: Andreas Alms aftryk og udviklingen af OB

Af Thomas Dahlslykke
18. december 2022

Her er det andet blogindlæg i rækken af brevkasseblogs. Den handler om den udvikling, OB har gennemgået siden strategien kom tilbage i 2021, hvilken indflydelse Alm har på projektet, og så konfronteres jeg med min skepsis omkring Alm af en SFÅ-lytter.

Et forsimplet udgangspunkt

Jesper Grønbæk spørger: Den positive udvikling vi er i nu, er vel et resultat af alle de kampe vi har spillet med Alm i spidsen. Hvis vi antager det, hvad ser du så er “medbragt” fra de første 5 kampe (1 point), og som gør at vi i dag fungerer godt? Hvad er den røde/blå tråd?

Jeg vil begynde med en forsimpling. Jeg anskuer tre overordnede parametre for værende de afgørende for et holds succes: Spillernes kvalitet, taktikken (spillestil) og det mentale.

Under parameteret spillernes kvalitet handler det selvfølgelig om hvor højt det individuelle niveau er, men også hvor gode de er til at indgå i relationer, og hvordan de passer til spillestilen. Det er en gammel traver for mig, men dog en central pointe; det hold Alm overtog, passede ikke til den spillestil, klubben vil måles på.

Ser vi på Alms første startopstilling mod FCM i juli 2021 og hans seneste mod Horsens, er der kun otte (inkl. indskiftningsspillere) af de spillere tilbage i kamptruppen (altså under halvdelen), og selvom man kun fik 3-3 mod Horsens, så er de fleste nok mest begejstret for den startellever.

Under parameteret taktikken er der også en række ting som er i spil. Fx træningskulturen, systemets positioner, hvordan man vil angribe, hvordan man vil forsvare. Flere gange i sidste sæson påpegede jeg i blogs og i podcasts, at OB forsvarede sig for højt, når forsvarer ikke var bedre til at dække bagrummet.

Sådan en pointe går to veje. Den ene vej handler om indvirkningen på resultaterne; at man ikke kan vinde, hvis man spiller med for meget risiko. Den anden handler om at blive bedre til det, man vil. Selvfølgelig vil Alm vinde, men OB har nogle grundlæggende spillestilskriterier for, hvordan de vil vinde.

Hvis man måler på den del der handler om resultater, så mislykkedes Alm i første sæson, men ser vi på spillestilskriteriet lykkedes han.

Det sidste parameter var det mentale. I SFÅ’s podcast udtrykte Alm, at de offensive spillere mod Horsens mistede fokus undervejs i første halvleg. Bl.a. Yankuba Minteh som flere gange ikke spillede Jeppe Tverskov i en retvendt position, selvom det var det taktiske opdrag.

Her peger Alm selv på hvor afgørende det mentale er for, at spillere kan lykkes. Jakob Breum er et andet eksempel. Man skal kunne håndtere presset og levere under pres.

Hvad er så medbragt fra de første fem kampe?

Reelt set træder OB ind i turnering i en eller anden form for krise tilbage i juli. De har spillet uafgjort mod FCM i en showkamp med flere U19-spillere end superligaprofiler. Efterfølgende tabte de både til Horsens’ oprykkere og Vejles nedrykkere i testkampe.

De resultater havde selvfølgelig været ligegyldige, hvis man havde vundet eller spillet uafgjort mod FCN i første runde, men det gjorde man ikke. Man tabte, og måden man tabte på via personlige fejl, blev afgørende.

Selvom krisen nok allerede var til stede der, også fordi flere centrale profiler (bl.a. Jebali og Ivancevic) var skadet, så valgte Alm at fortsætte det udviklingsspor, som han havde forsøgt at implementere hele sæsonen 21/22. Kun mod AGF ændrede han på de spillestilsmæssige træk.

Langt hen ad vejen fordi holdet ikke rummede den nødvendige ballast til at spille 4-3-3 offensivt og 4-4-2 defensivt, men så snart Jebali kom tilbage i Brøndby-kampen skiftede Alm tilbage til det oprindelige system med de underliggende spillestilskriterier.

Alm holdt fast i træningsformen, holdt fast i systemet og holdt fast i spillestilen, og det gjorde i min optik forskellen. Havde man revurderet hele paletten eller sågar fyret Alm, så havde man ikke kunne høste den frugt af sidste sæsons hårde arbejde.

Noget andet, som de første fem kampe viste, var, hvordan man fornuftigt ventede på, at de rigtige spillere enten ville blive klar efter skade eller blive rekrutteret, når det var muligt. Desværre er transfervinduet utrolig påvirket af dens slutdato.

Når man holder fast i måden at gøre tingene på, også i en krise, så skinner altid tydeligere frem. Vigtigheden af at rekruttere 6’ere fra en højere hylde, den mentale pause til H.C. Bernat, som blev skydeskiven for krisen. Erkendelsen både fra Kasper Larsen og fra klubben, at matchet ikke var det rigtige længere.

Den stribede tråd

OB vil spille 4-3-3 (i hvert fald offensivt), OB vil være i toppen når det kommer til high speed running meters og sprintmeter, OB vil være et top-sekshold. OB’s trup skal bestå af mindst 30 % akademispillere, og de skal have mindst 25 % af spilletiden.

Det er den stribede tråd. Der er masser af elementer under disse seks mål, men overordnet er det, det vi skal måle OB på.

Der er dog sket et skifte. Tidligere var Tonny Hermansen den kommunikative ejer af den stribede tråd med udsagn som; “man skal kende en OB’er uden trøjen på”, men nu er det i højere grad Wesström, som har ordet i sin magt i Ådalen.

Lige nu har svenskeren førertrøjen på i OB, og for ham er det vigtigt både at lykkes og fremtidssikre. De ting, man gør nu, skal være fundamentet til fremtidens OB. Derfor vil målene ændre sig over tid i den naturlige udvikling, fodbolden altid er i.

Dykker man ned i spillestilens tråd, så er det, at man angriber med fire spillere på forreste linje en spillestilsmarkør – det at man varierer mellem højt og højtintenst pres og lavere pres med prestriggere er en spillestilsmarkør, det at man forsvarer sig dybt i 4-4-2 er en spillestilsmarkør.

Både med og uden bold er OB meget mere afklaret. Alm ønsker, at alle spillere skal kunne have en offensive indflydelse og et defensivt ansvar, hvilket peger henimod, at OB skal ses som en samlet enhed. Det er måske noget af det, som har taget tid for Jebali, Kadrii og Sabbi at forstå, men når de indgår som holdspillere fungerer holdet fremragende.

For eller imod Alm

Nikolai Christensen skrev til mig: Vi havde en debat tidligere på efteråret her på Twitter omkring Alm, hvor du ikke mente han var den rigtige. Mener du stadig det? Og hvad skal der til for at tippe det, den ene eller anden vej for dig her i foråret? Er der tegn i spillet eller er det kun resultaterne der er vendt? I det ligger der også om det er Bjørns indkøb der har ændret sæsonen eller du mener Alm har spillet en væsentlig rolle i fremgangen og har fået dig overbevist. Personligt har jeg hele tiden været pro Alm/kontinuitet, men jeg er spændt på at se om nærmere analyse af det bakker det op

Mit opslag omkring Alm blev skrevet efter Viborg-kampen, hvor OB tabte til et bedre indstillet hold fra Midtjylland. Jeg skrev noget i retning af, det er kampe som disse, hvor jeg tvivler på Alm.

Der er ingen tvivl om, at jeg lige siden OB rekrutterede Alm i foråret 2021 har været i tvivl om han er det rigtige. Generelt er jeg sjældent overbevist om trænerrekrutteringer før de har bevist sig. Selvom Alm allerede inden Viborg-kampen havde levet op til en del af de kriterier, jeg bedømmer en træner ud fra, så savnede jeg stadig at se kontinuitet i spillet.

Siden Viborg-kampen har der ikke været andet end kontinuitet, selvom enkelte præstationer har manglet lidt, så har OB kunne skabe resultater.

Derfor er det også godt, at det var Wesström og ikke mig, som var fodbolddirektør. Man skal kunne skille det emotionelle fra det fornuftsbårne.

Indkøb eller Alm

Den forsimpling er illustrativ, men ikke retvisende for en analyse. Som jeg skrev tidligere i denne blog, så har OB en stribet tråd og fulgte vi den slavisk, har Alm ramt fire ud af syv mål i sin første sæson; pokalfinale, spillestil og akademispillere plus spilletid.

I denne sæson kan det forhåbentlig blive til en topseks-placering, og måske også på sprintmeter og high speed running meters, så man måske har pladen fuld, fordi det ikke er et mål hvert år at nå pokalfinalen.

Så Alm har allerede bevist sig i en vis grad første sæson, men han har måske endnu mere bevist sig ovenpå den indlede krise. Han kan reelt set håndtere kriser og vende det til noget bedre. Selvfølgelig har spillere som Gigovic, Manneh, Tongya, Hansen, Paulsen, Adelgaard, Minteh og Grubbe også gjort en forskel.

Det er dog ikke lige til at skulle inkludere så mange nye ansigter i en startellever, og at det er lykkes, skyldes både, at Wesström har rekrutteret klogt, og at Alm har skabt en træningskultur som har kunne håndtere den store udskiftning i truppen.

Det taler til Alms ære og faglige dygtighed, at OB er, hvor OB er nu. Et væsentlig bedre sted end for tolv runder siden. Vender jeg tilbage til mine parametre, har stammen i OB været taktikken, det som ligger hos Alm, og så har Wesström gennem transfers øget kvaliteten af spillerne. Det har skabt det mentale overskud.

Derfor burde afsnittet måske have heddet: Indkøb, Alm og Wesström, fordi det netop er den kombination, som har gjort, at OB har rykket sig.

Konsolidering

Nu skal Alm konsolidere OB, kontinuitet er godt, så længe det flytter holdet fremad og man lykkes, men hvis OB ikke konsoliderer sig i topseks i denne sæson, vil pilen pege tilbage på Alm. Så har han kun kortvarigt kunne forløse holdet.

Om det skal være afgørende for Alms fremtid, kan og skal Wesström vurdere. Dog skal det med til dette perspektiv, at Alms måde og facon bliver mere og mere tiltalende for mig. Han er uden tvivl en dygtig leder og en dygtig træner.

Klubbens ambition er ikke desto mindre stadig det pejlemærke, som Alm hele tiden holdes op i mod. Det samme gør Wesström også. Det ved de begge til fulde, og det er formentlig også dette pres, de trives i, så længe har de været i fodboldens kyniske verden.

Kommer OB i top-seks og konsoliderer Alm det OB, vi har set de seneste tolv kampe, så vil man begynde at tale om, hvorvidt OB allerede i foråret skal forlænge med Alm, og hvis man står i den situation, vil jeg være tilhænger, for så har han formået det, som for alvor kan rykke OB.

Det er dog vigtigt for mig at pointere, at jeg nødvendigvis ikke forbinder det at have den samme træner med at klubben har kontinuitet. Se fx på Viborg som har skiftet tre trænere på to sæsoner, uden at miste momentum; de er faktisk kun blevet bedre hver gang.

Der hvor kontinuiteten er vigtigst, er på Wesströms kontor og den relation han har til ejeren. Det er herfra OB defineres, udvikles og opnår sine mål.

Vil du være samarbejdspartner eller annoncør hos
Stemmer fra Ådalen?