Blog: Terningerne er kastet for fremtidens OB

Af Martin Davidsen
18. januar 2022

Her på Stemmer Fra Ådalen ynder vi at sige, at der altid er noget at tale om, når det handler om OB. Min pointe er, at en fodboldklub altid er fuld af interessante historier, og der vil altid være noget, der kan undersøges, debatteres og fortælles. Det er det, vi lever af som fodboldmedie.

Men særligt i den seneste uge har der været noget om snakken, for med Björn Wesströms ankomst i OB, er der for alvor kommet opmærksomhed omkring den fynske klub. Wesström har været på interview-turne i både lokale, regionale og nationale medier, og hans budskaber har været tydelige, skarpe og lette at forstå.

Det er på tide, at OB har fået en leder med stærke kommunikative evner, og jeg tør godt sige, at Wesström er den stærkeste kommunikator i OB-ledelsen i nyere tid. Ingen af forgængerne – Kim Brink, Thomas Christensen, Poul Hansen, Jesper Hansen eller Michael Hemmingsen – kommer i nærheden, når det handler om evnen til at kommunikere klart og konkret og sætte en tydelig retning for OB.

TILMELD DIG STEMMER FRA ÅDALENS NYHEDSBREV

Wesström har ret præcist formuleret, at gennemsnitsalderen i OB-truppen skal være yngre, klubben skal være dygtigere til at sælge spillere dyrere og oftere og at der skal være en mere tydelig og stærk struktur i klubben. Alle skal kende deres rolle ned til detaljen, og der skal laves en manual for måden, man gør tingene på i OB. Hvor OB i årtier har været kendt som en klub, der allermest havde fokus på kampene om søndagen og træningen ude på banen, skal man i OB nu reflektere i højere grad over metodikken og måden, man arbejder på. OB skal være tydeligere og dygtigere i de seks dage om ugen, hvor der ikke spilles kamp på stadion. ”Hvorfor gør vi tingene som vi gør? Og kan de gøres bedre?” Det vil være spørgsmål, som Björn Wesström vil stille sin organisation. Man forstår, hvis der er medarbejdere i OB, der føler, at de skal rette ryggen.

Det er ingen hemmelighed, at OB har leveret pauvre resultater gennem de seneste ti år, men som jeg tolker de fleste OB-fans, har frustrationen over klubben egentlig ikke handlet om resultaterne. Ikke udelukkende i hvert fald. Det har i lige så høj grad handlet om, at man som OB-fan ikke har kunne kende OB. Man har ikke vidst, hvad OB var eller ville være. Måske har OB’s egen ledelse også været i tvivl. Det skal Björn Wesström lave om på. Man skal fremover ikke være i tvivl om, hvad OB vil.

STØT STEMMER FRA ÅDALEN PÅ 10ERDK

Derfor er det også vigtigt, at OB holder fast, for Wesströms og OB’s nye kurs er kun positiv, hvis man holder fast i kursen. Også når det stormer, når nedrykningsspøgelset kommer igen og når man måske bliver nødt til at fyre træneren.

Lige om lidt begynder Superligaen igen, og så er det ikke nok at have gode ideer og tale om processer og strukurer. Når man er en fodboldklub, er man en del af resultatbranchen, og selvom OB nu for alvor vil brande sig som en talentudviklingsklub, er omgivelsernes forventninger trods alt stadig, at OB skal være en klub, der leverer resultater. 16 europæiske deltagelser fra 1991 til 2011 skaber nogle forventninger, og det vil i hvert fald kræve en meget stærk kommunikation, hvis Björn Wesström skal lykkes med at føre sit budskab om, at fynboerne skal være stolte af noget andet end kun resultater, igennem. Den øvelse bliver spændende at følge.

For der er jo også en grund til, at OB har hentet svenskeren til. Niels Thorborg og den øvrige ledelse er heller ikke tilfredse med de seneste ti års middelmådige placeringer. Målene i ’Strategi 2026’ foreskriver, at OB skal være en fast del af Mesterskabsspillet, og det kræver jo i hvert fald bedre præstationer. Som Wesström siger: Lige nu er OB nummer ni i dansk fodbolds hierarki. Det er ikke godt nok.

For der ER potentiale til mere på Fyn. OB’s budget er cirka det sjettestørste i landet. Tilskuertallet er aktuelt det femtestørste. Akademiet er vurderet blandt de fem bedste. Og hvis man så får en tydeligere struktur og tydelighed i måden, man gør tingene på og bliver skarpere på rekrutteringen, er der muligheder. Men det kræver også økonomi og kvalitetsspillere, og det bliver spændende at se, hvordan Björn Wesström og hans stab vil sikre en stigende kvalitet i OB-truppen, når man samtidig vil sælge sine bedste spillere konstant. Jeg er personligt spændt på, om det kan lykkes at skabe en model, der både sikrer udvikling af talenter, store spillersalg og stabilt gode resultater.

BESØG STEMMER FRA ÅDALENS WEBSHOP

Vi har jo set tegningerne til det på det seneste, hvor der er kommet flere akademispillere i OB-truppen, og hvor egenudviklede spillere har stået for næsten 40 procent af spilletiden på førsteholdet. Vi har også set, at OB har solgt spillere for to-cifrede millionbeløb i form af Oliver Christensen, Bashkim Kadrii og Mathias Jørgensen. Og vi ved, at der er nye spændende navne på vej fra akademiet i form af folk som Jakob Breum, Tobias Slotsager og Tobias Lund Jensen for bare at nævne nogle af de OB-talenter, der tales varmt om i både dansk og international fodbold.

Men man kan ikke ignorere, at et spillerbudget også har stor betydning for konkurrencedygtigheden, og vi må konstatere, at OB ikke ligefrem har blæst omverdenen bagover i de seneste transfervinduer. Hvis OB ikke henter nogle nye spillere i dette transfervindue – der er under to uger tilbage af det – vil fynboerne have hentet fire spillere fra andre klubber på permanente kontrakter i de seneste fire transfervinduer. Jeg gentager: Fire spillere i fire transfervinduer – og her er Bashkim Kadrii den ene og Emmanuel Sabbi den anden. Kun Ayo Okosun og Nicholas Mickelson har kostet OB en transfersum.

Der er intet, der tyder på, at den kurs vil blive ændret. Björn Wesström lavede heller ikke store indkøb i sin tid i AIK, men satsede i stedet på uslebne diamanter og egne talenter – til tider med pæn succes. I det aktuelle transvervindue forlyder det, at OB søger en midtstopper og eventuelt en central midtbanespiller. En venstre back nævnes også på rygteplan. Men jeg vil ikke blive overrasket, hvis det igen bliver et stille transfervindue på Fyn. Det er de signaler, man får fra Björn Wesström og andre fra kredsen omkring OB’s ledelse. Vi må se, hvad der sker.

Under alle omstændigheder må vi konstatere, at vi her i januar har set skitserne til fremtidens OB blive tegnet. Med Wesströms udmeldinger er terningerne kastet, og i denne uge er der faldet endnu en brik på plads, idet Søren Krogh er blevet ansat som ny assistenttræner som afløser for Henrik Hansen. Krogh passer som fod i hose til OB’s ambitioner om en større tydelighed med fokus på talentudvikling, og med hans erfaring fra både AaB og FC Nordsjælland er han et lille scoop for OB. Han får fine skudsmål med sig fra sine tidligere adresser og beskrives som en vellidt personlighed i Aalborg og en træner med stærke offensive kompetencer, og så har han i flere sammenhænge været dygtig til at sætte ord på sin fodboldfilosofi og måden at drive talentudvikling på.

Til sommer skal OB ændre i staben på klubbens akademi efter Kim Engstrøms afsked, men ellers er rammerne for fremtidens OB mere eller mindre på plads. Der er bygget et Superliga-hus. Der er fundet en direktør, en cheftræner og et par assistenttrænere, der alle er kompetente. Akademichefen har skrevet en otte-årig kontrakt. Der kommer en større tydelighed i metodik og strategi. Talenterne bliver dygtigere. OB laver større spillersalg.

Efterhånden mangler OB kun det allervigtigste og det allersværeste: Resultaterne.

Indlægget er skrevet af Stemmer Fra Ådalens redaktør Martin Davidsen. Han har arbejdet som fodboldjournalist i mere end 10 år, hvor han blandt andet har været tilknyttet Tipsbladet, DBU, Jyllands-Posten og Mediano.  Han har desuden udgivet fire bøger om fodbold. Martin Davidsen var fra 2002 til 2008 tilknyttet OB’s ungdomsafdeling som træner. 

Vil du være samarbejdspartner eller annoncør hos
Stemmer fra Ådalen?

Klik her, og læs mere

Andre nyheder og podcasts: