Blog: Tak for ordene – nu skal vi lave Danmarks bedste nichemedie

Af Martin Davidsen
30. januar 2022

Når jeg skriver dette indlæg på en frisk januarfredag, er det omtrent fem år siden, at vi var nogle gutter, som satte os sammen og tegnede de første skitser til en podcast med OB som omdrejningspunkt. Navnet var næsten det sværeste, for vi var ret sikre på, at der var et marked for et OB-nørderi-nichemedie. Derfor blev Stemmer Fra Ådalen født, og til marts er der gået fem år, siden vi første gang tændte for båndoptageren.

Og som redaktør kan jeg glæde mig over, at vi fik ret i vores antagelse. Vores ide om en ugentlig podcast er vokset til at være meget mere end det. Vi udgiver i snit to podcasts om ugen, og hertil kommer alt det andet i form af artikler, videoer og masser af liv på både de sociale medier og ude i virkeligheden. Stemmer Fra Ådalen er blevet større, end jeg turde tro på, og det er blevet en succes i form af konstant stigende lyttertal, flere indtægter fra samarbejdspartnere og frivillige abonnenter – og en masse positiv feedback fra det fællesskab, vi har skabt.

I løbet af januar har vi samlet feedback i vores årlige brugerundersøgelse, og der er mange søde og positive kommentarer foruden de nøgne tal, der viser stor opbakning til det, vi laver.

Vores lyttere kan kort og godt lide vores produktioner, og det glæder mig som redaktør, at vi har ramt noget rigtigt – både når det handler om mængden og længden af podcasts og om stemningen, tonen og troværdigheden i vores programmer. Tak for opbakningen til alle jer, der har sendt ros af sted til os ved at give gode karakterer og sende direkte beskeder til os. Jeg har samlet det hele i et word-dokument, som jeg og de andre i Stemmer Fra Ådalen altid vil kunne tage frem, hvis vi skulle have en dårlig dag og have brug for opmuntring. Sådan noget ros betyder mere, end I tror.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi kan ikke gøre alle tilfredse

Der vil altid være plads til forbedring, og jeg læser al feedback, der kommer ind. Både i lytterundersøgelsen og løbende i indbakken på mail og på sociale medier. Der vil altid være forskellige holdninger, og vi kan ikke gøre alle tilfredse, og så er det meget sigende, at der som altid er nogle lyttere, der mener, at vi er for kritiske/negative, mens andre mener, at vi er for positive/ukritiske. Så vi ligger nok meget godt på det punkt, og det betyder meget for mig, at vi evner den rette balance mellem kritik, begejstring og nuancer. I vores lytterundersøgelse er der også både folk, der vil have flere udsendelser med The Rat Pack, og nogen der vil have færre. Nogle lyttere foretrækker, at vi har mange forskellige slags paneldeltagere, andre kan godt lide den tone og energi, der er i programmerne, når deltagerne kender hinanden og konceptet, fordi de har været med (mange gange) før.

Netop vores paneldeltagere er grundstenen i Stemmer Fra Ådalen, og jeg bruger allermest tid på at sammensætte panelerne. Det kan være en udfordring, for alle panelister har et rigtigt arbejde at passe og laver SFÅ i deres fritid. Derfor er det et puslespil, men vi bestræber os på at mikse programmerne bedst muligt, så vi ikke hører de samme stemmer hele tiden. Men det kan ikke undgås, at den samme debattør er med et par gange om måneden og at nogle er mere med end andre. Aktuelt er der cirka 20 paneldeltagere i ”bruttotruppen” til de ugentlige paneldebattet, og jeg forsøger altid at sammensætte panelet, så der både er plads til ”almindelige” fans og folk, der har en eller anden form for fodboldfaglighed. Og så er jeg løbende udkig efter interessante OB-debattører, der kan berige vores programmer. Jeg kan i denne sammenhæng beklage, at det næsten kun er mænd, vi har med i studiet – jeg hører meget gerne fra eller om potentielle kvindelige paneldeltagere!

Vi vil også gerne have ”eksterne” eksperter med, der ikke nødvendigvis har et hjerte for OB, men det vigtigste for mig er stadig, at paneldeltageren skal være knivskarp på OB; altså have et godt kendskab til klubben, dens aktører, resultater og fans. Derfor kan en OB-fan ofte være en bedre ekspert end en tidligere Superliga-spiller eller trænere, der kun følger sporadisk eller overfladisk med. Og må jeg i den forbindelse sige: Bare fordi man har spillet 150 Superliga-kampe (for OB), er man ikke nødvendigvis en god debattør i en podcast. Paneldeltagerne skal både have viden om fodbold, kendskab til OB og mod til at udtrykke sin holdning – også når den er kritisk. Det sidste kan også nogle gange være en hindring for potentielle paneldeltagere.

Vi fortsætter udviklingen!

Men i bund og grund oplever jeg tilfredshed med måden, vi strikker programmerne sammen på, og det giver stor motivation til fortsat at drive og udvikle Stemmer Fra Ådalen. Helt personligt er det en stor drivkraft for mig at være med til at skabe et unikt nichemedie, et stærkt fælleskab og en kvalificeret samtale om øens fodboldhold. Det glæder mig, at det kan være over halvdelen af min beskæftigelse som journalist. Og når der kommer flere indtægter i SFÅ, kan jeg bruge mere tid på dét fremfor journalistiske opgaver i andet regi.

Det har hele tiden været en ambition, at Stemmer Fra Ådalen skulle vokse til en størrelse, hvor vi kan blive taget alvorligt som medie, og det er heldigvis lykkedes. Jeg tør godt sige, at Stemmer Fra Ådalen i dag er den foretrukne kilde til nyheder og debat om OB for en stor del af OB-fans, ligesom de nationale medier også har øjne og ører rettet mod vores programmer. Vi breaker nyheder, vi bringer unikke analyser og vi sætter dagsordenen for OB-debat – ikke kun på Fyn.

Det skal gerne fortsætte, og vi har masser af planer i skuffen. Vi mangler bare mere økonomi til at forløse det. Vi vil gerne lave flere interviews – store som små – med trænere, spillere og andre ansatte i OB, hvilket nogle af vores brugere har efterspurgt. Vi drømmer også om at lave mere video til vores YouTube-kanal, og som en lytter foreslår, kan det også give liv til visse formater, hvis de udkommer både som podcast og som video. Alt det vil vi gerne, men det kræver mere økonomi. Som jeg har sagt før, går penge fra partnerskaber og 10erdk ikke til at fylde en pengetank, men til at investere i nyt udstyr og flere mandetimer til driften og udviklingen af SFÅ.

Vores ugentlige og aktuelle paneldebatter er populære, det samme er SFÅ Magasinet og vores specials med interviews med OB-personligheder, og vi har efterhånden ramt en rytme, hvor vi udkommer to gange om ugen med udsendelser, der varer omkring halvanden time ad gangen. Det er også den frekvens, langt størstedelen af vores lyttere efterspøger. Og de fleste lyttere er egentlig ligeglade med, hvor længe vi taler – så vi holder nok fast i et mål om halvanden time pr. episode.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lige nu er jeg i gang med at planlægge 2022, hvor jeg håber, at vi kan løfte sløret for nye formater og mere unikt indhold. Vi vil gerne lave et månedligt talent-format, flere dybdegående interviews med OB-folk, et historisk format, flere temaudsendelser, flere live-aftener med publikum, flere blogindlæg på skrift og mere videoindhold. Der ligger nogle køreklare koncepter i skuffen, der bare venter på at blive foldet ud. Stemmer Fra Ådalen er hele tiden “under construction”.

Men det koster tid og penge, og derfor er der lige nu gang i en masse sonderinger og samtaler med mulige partnere. Albani og Tømrerfirmaet JM har forlænget deres aftaler, og vi håber, at vi snart kan præsentere både nye partnere og måske et par forlængelser mere. Jeg er opmærksom på, at vi skal integrere partnerne i vores udsendelser på en ordentlig måde, så det giver mening for både partnere og lyttere. Programmerne må ikke blive overlæsset med ”reklamer”, men jeg vil stadig gøre opmærksom på, at vi ikke kan lave SFÅ uden indtægter fra vores samarbejdspartnere. Derfor vil vi også fremover være omtale af vores gode venner i SFÅ-familien, og det glæder mig, at mange lyttere godt kan se meningen med det og endda også støtter vores samarbejdspartnere. Så går det hele jo op i en højere enhed, og vi styrker den cirkulære OB-økonomi, som en lytter bemærker i en kommentar.

Samtidig glæder jeg mig over, at flere og flere lyttere har valgt at støtte Stemmer Fra Ådalen på 10erdk – det er faktisk den største indtægtskilde for SFÅ lige nu. Vi vil gerne gøre endnu mere for vores trofaste støtter. Lige nu deltager man i eksklusive konkurrencer, men på tegnebrættet er nogle flere fordele for jer, der bidrager økonomisk. Det er fortsat planen, at Stemmer Fra Ådalens indhold skal være gratis for alle – men jeg vil gerne anerkende de frivillige abonnenter endnu mere. Gode forslag modtages gerne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kan vi blive Danmarks bedste?

I det hele taget er indbakken altid åben, og jeg læser som nævnt al feedback. Jeg retter mig ikke efter det hele, men jeg forsøger at svare de fleste. For ellers handler det for os på Stemmer Fra Ådalen om at holde snuden i sporet og fortsætte udviklingen. Stemmer Fra Ådalen skal være et centrum i fælleskabet omkring OB. Vi vil lave Danmarks bedste klubmedie – ja Danmarks bedste nichemedie – og være et omdrejningspunkt i OB-universet i særdeleshed og i den fynske fodboldkultur i almindelighed. For selvom OB ikke er Danmarks bedste fodboldhold, kan fodboldsamtalen og fodboldkulturen på Fyn jo godt være den stærkeste i landet. Det er i hvert fald min ambition.

I 2021 havde vi sammenligt over 250.000 podcast-afspilninger på et år, og de seneste par måneder har budt på rekordhøje lyttertal. Vi har tredoblet vores gennemsnitlige lyttertal pr. udsendelse. Vi nærmer os lige så stille en million afspilninger alt i alt.

Det skal fejres. Det samme skal vores 5-års-fødselsdag, så til foråret inviterer vi til en lille fest i SFÅ-universet, hvor vi kan lave podcast foran publikum og dyrke OB-fællesskabet yderligere. Hold øje med vores forskellige kanaler.

Til sidst skal der lyde en tak til alle jer, der har læst hele denne smøre. Tak til SFÅ-medstifterne Peter Brix, Morten Skov og Simon Voetmann. Tak til vores samarbejdspartnere. Og tak til jer, der støtter os på 10er.dk.

Den største tak til jer der lytter og læser med. I er det hele værd.

 

Vil du være samarbejdspartner eller annoncør hos
Stemmer fra Ådalen?

Klik her, og læs mere

Andre nyheder og podcasts: