Blog: Sæsonen er slut

Af Thomas Dahlslykke
2. juni 2022

Det er et andet OB, som sæsonen 21/22 har født. Ikke nødvendigvis et resultatmæssigt bedre OB, men et OB med perspektiv i. Ikke siden sølv-sæsonerne har OB haft så stabilt et udtryk gennem en hel sæson, hvilket har illustreret spillernes egentlige formåen, men også vist deres potentiale.

Inden sæsonens begyndelse var Bashkim Kadrii holdets store stjerne, men undervejs i sæsonen har han ikke konkurrere under de præmisser, som Andreas Alm har sat op for, hvordan OB skal spille. Alm har ganske enkelt ladet stilen diktere retning og ikke ladet stjernerne definere OB.

Derfor var Okosun ikke god nok i efteråret, hvor en skadesfri Thrándarson ikke kunne trues på sin position. Derfor blev Sabbi sat af, da han præsterede ringest, derfor spillede Thomasen ikke pokalfinalen. Det er ikke spilleren som definerer OB, det er holdet.

Noget er på vej

Mellemledernes yndlingsband Minds of 99 hittede for år tilbage med sangen Hurtige Hænder, hvis første linjer lyder: ”noget er på vej/ikke i rute men på vej”. Sådan forholder det sig delvist i OB, der er uden tvivl noget på vej, men til forskel fra Minds negation, så er grunden til, at OB er på vej, at de faktisk er i rute.

Jeg ser nogle centrale spor i Ådalen, som viser ruten:

  1. at man ikke fraviger fra spillestilen, man udbygger og udvikler den løbende
  2. at man rekrutterer efter den strategi man har – med King, Ivancevic, Kanté og Grubbe har man holdt sig langt under 25 år, hvilket tidligere har været en ung rekruttering til OB
  3. at projektet tiltaler omverdenen, Frank Hjortebjerg er ikke hvem som helst i den danske trænerverden, sammen med Søren Krogh får OB nogle af Superligaens mest kompetente assistenter
  4. at man kan præstere under pres uden at gå for meget på kompromis. Da lokummet brændte og stregen nærmede sig, så løftede Alm sikkert holdet ud af nedrykningsfaren, kampene var ikke prangende, men resultaterne kom og mentalitet fik et løft
  5. at man netop har fået gjort noget ved mentaliteten, er måske det vigtigste. Den dårlige stemning som reelt set har præget Ådalen igennem sæsoner er væk. Alt omkring holdet og selve holdet virker til at være i god gænge
  6. at man på akademiet endnu et år præsterer på niveau eller over, er med til at vise, at den arbejdsgang, den metodik som klubben arbejder efter, ikke bare fungerer, den giver muligheden for at overpræstere

Man kan uden tvivl finde flere spor, som peger i den rigtige retning. Man kan uden tvivl også finde huller i osten.

Nothing Else Matters

Hvad er det vigtigste? Spillerne eller stilen?

Så simpelt kan det ikke gøres op, men det hjælper betragteligt, at man har en retning og så kan man citere Metallicas vel nok mest berømte hit og sige ”Nothing Else Matters”. Björn Wesström har vist sig som en kompetent leder, der ved hvad han vil og tvivler ikke på retningen.

Derfor gør det i min optik ikke det store, hvis OB i sommerpausen skipper nogle profiler med udlængsel. Hellere har motiverede spillere i truppen end nogle som egentlig så sig selv et andet sted.

I OB er der en håndfuld spillere som er attraktive for andre klubber at hente og attraktive for OB at holde på. Det drejer sig i min optik om; Jeppe Tverskov, Issam Jebali, Jakob Breum, Mads Frøkjær og Emmanuel Sabbi.

Forestil jer et hold uden de fem spillere, hvor mange point ligger der ikke gemt i støvlerne på Jebali, Breum og Frøkjær… Ikke desto mindre skal vi acceptere OB’s egen præmis om, at det ikke er spilleren, men holdet som skal afgøre kampene.

Det vil uden tvivl gøre ondt, men når man i Randers kunne sælge Rømer, når man i Silkeborg kunne sælge Mattson, så skal man i OB også kunne sælge fx Jebali uden at det nødvendigvis betyder dårligere resultater. Problemet kan blive at både Jebali og Tverskov er væk, men også det skal kunne løses af Alm og co.

I Walk the Line

Det er ikke længe siden, jeg skrev et blogindlæg om manglende intensitet i OB’s spil. Den intensitet genopstod i pokalfinalen. Det bliver Alms store opgave at sikre, at holdet har den fornødne intensitet med i alle kampe og ikke bare med FCK, Brøndby, AGF og FCM.

Forhåbentlig får Alm også mere tid til netop at tage sig af denne del, når drengene mødes i Ådalen om et par uger. For med Hjortebjerg og Krogh som kompetente assistenter frigives der uden tvivl mere tid til at Alm kan udvikle på andre fronter.

Derudover er Hjortebjerg nøjagtig en træner som har fokus på intensitet i sin træning, derfor kan han vise sig at være en kæmpe gevinst for OB.

Det er aldrig nemt at flytte sig ind i topseks, hverken AaB, Randers eller Silkeborg er kommet sovende til deres plads i år. Ikke desto mindre så vil jeg Walk the Line og pege på, at OB’s muligheder er steget med 50 % i forhold til den netop overståede sæsons begyndelse.

Også selvom profiler forlader klubben i løbet af sommeren og selvom de kun erstattes af unge talenter, så vil OB med strategien og håndteringen være 50 % bedre stillet end de var for et år siden. Klubben er simpelthen blevet mere metodisk, mere stilsikker og mere kompetent.

Vil du være samarbejdspartner eller annoncør hos
Stemmer fra Ådalen?

Klik her, og læs mere

Andre nyheder og podcasts: