Blog: OB skal præstere på trods

Af Martin Davidsen
17. februar 2022

Da vi for nogle uger siden havde DBU-træner Max Johansen i studiet, talte han om, at flere af OB’s akademispillere skulle lære at præstere på trods. Hans pointe var, at evnen til at håndtere modgang var afgørende for de næste trin i udviklingen for spillere som Mads Frøkjær, Max Fenger og andre unghingste i Ådalen.

Det kan man egentlig overføre til resten af OB. For det kræver en vis modstandsdygtighed at præstere i OB. Mere end 10 år med svingende resultater taler sit tydelige sprog om en klub, der har haft svært ved at finde en retning, og det har medført mange skuffelser og frustrationer internt såvel som eksternt.

For presset på OB vil altid være der. Og det skal klubben og dens aktører jo være glade for. Det hører med, når man har ambitioner om at være en del af toppen af dansk fodbold. Og det hører med til rollen som traditionsklub store resultater i fortiden og en position i en af Danmarks største byer med mange interessenter i form af fans, sponsorer og presse. Derfor er der en naturlig stor opmærksomhed omkring OB – det er også derfor, det larmer højt, når der eksempelvis er kritik af legendetrøjelancering og sjusket kommunikation. Fodbold er følelser.

OB kigger ind i en forårssæson, hvor det bliver svært at nå målsætningen om top seks, og dermed ligner igen det en resultatmæssigt skuffende Superliga-sæson, mens pokalturneringen kan redde stemningen omkring OB, hvis fynboerne går hele vejen til podiet med pokaloverrækkelse til maj.

Rent organisatorisk har OB drejet på en masse håndtag den seneste tid med ansættelse af ny fodbolddirektør og en ny trænerstab samt lancering af strategimål og forbedringer af faciliteter og rammer. Til gengæld er det sportslige budget stadig i midten af Superligaen, og dermed har OB sat sig selv under pres med en målsætning, der snakker om top seks med et budget, der måske kun lige er omkring top seks i ligaen. OB vil altså være en fast del af top seks med et budget, der ikke ligefrem sikrer, at man kan være med i det selskab hvert år.

OB skal altså præstere på trods, og det har man også gjort før. Pokaltitlen i 2007 kom i hus på trods af et uventet trænerskifte få måneder forinden. Miraklet i Madrid indtraf på trods af økonomisk usikkerhed og stor profilafgang i årene forinden. Mesterskaberne i 1982 og 1989 var små sensationer. OB’s historie er fyldt med eksempler på kampe, sæsoner og turneringer, hvor OB har leveret varen på trods.

I seneste udgave af vores podcast satte Daniel Lerke Ramming ord på en utålmodighed, som mange OB-fans nok kan genkende. Det er mere end ti år siden, at OB spillede sin seneste europæiske kamp. Det er mere end 10 år siden, OB sidst vandt en medalje i Superligaen. Og i løbet af de seneste ti år har OB mange gange meldt målsætninger ud, som ikke er blevet indfriet. Derfor er der en grundlæggende utålmodighed og bekymring blandt fans, der godt kan se, at OB på flere parametrer udvikler sig i en positiv retning, men som også er bevidst om, at konkurrenterne også tager skridt fremad.

I dansk fodbolds næstbedste række – 1.division eller Nordic Bet Ligaen, om man vil – har FC Fredericia spillet 20 år i træk uden at rykke op eller rykke ned. Det er det konstant stabile midterhold, der sjældent kommer i fare for nedrykning eller kommer tæt på oprykning. Skal man være lidt grov, kan man sige, at OB er ved at blive Superligaens var på FC Fredericia. I 10 år har OB været det relativt sikre midterhold, som sjældent kommer i nærheden af medaljer og nedrykning. Det er en bekvem placering, men det er heller ikke så sexet, og det er nok derfor, at OB visse steder omtales som grå mus. Fordi det aldrig bliver rigtig farligt i nogle af enderne for OB.

Hos Stemmer Fra Ådalen synes vi jo altid, at der er noget interessant at tale om, når det kommer til OB, men vi har stadig til gode at tale om de helt alvorlige sager i fodboldens verden: Europa-bold eller nedrykningsdramaer. Jeg ved godt, hvad de fleste af vores lyttere foretrækker… OB har selv skabt forventninger om, at klubben går en bedre fremtid i møde, og med en nedskreven ambition om en fast plads i top seks og europæisk fodbold mindst én gang frem mod 2026, vil der komme kritik, hvis det ikke lykkes.

Med fem kampe tilbage af grundspillet bliver det meget vanskeligt for OB at overhale tre klubber, hvoraf den ene har seks points forspring, og så må sæsonen handle om noget andet for OB. Den må handle om at præstere på trods af modvinden, på trods af skuffelserne og på trods af konkurrenternes styrke og kritikken fra omverdenen.

Forårssæsonen kommer også til at handle om, hvorvidt OB kan bygge videre på det fundament, der er ved at blive lagt med en ny sportslig ledelse og skabe et hold, en spillestil og et udtryk, der kan være et mere troværdigt og stærkere bud på et fast top seks-hold i næste sæson.

Og kommer OB i en pokalfinale, kan sæsonen jo ligefrem ende med at være en succes. På trods.

Vil du være samarbejdspartner eller annoncør hos
Stemmer fra Ådalen?