Blog: Mangel på intensitet – det er ikke godt nok

Af Thomas Dahlslykke
16. maj 2022

Fodbold er fyldt med data, analyser og forklaringer, men nogle gange skal man gå med følelsen. Lige nu er følelsen, at Alms projekt er gået i stampe.

Det kan virke ironisk at skulle kritisere en træner for elleve kampe i streg uden nederlag, men ikke desto mindre er lidt kritik på sin plads. Da Alm og spillerne vandt 3-0 hjemme over SønderjyskE i pokalsemifinalen, havde de hentet 20 point i otte kampe (inkl. pokalkampe). Det gav et pointsnit på 2,5.

Nu har de hentet 23 point i 11 kampe, hvilket reducerer snittet til 2,1, men det kraftige fald i snit er ikke det eneste, som OB har tabt over de seneste tre runder. Det vil jeg vende tilbage til.

Fjerner vi pokalkampene fra snittet, ser det faktisk endnu mere skuffende ud. Efter seks runder af kvalifikationsspillet havde OB hentet 14 point, hvilket er et flot snit på 2,3 – snittet er nu faldet til 1,88.

OB uden intensitet

Ude mod FCM, hjemme mod Brøndby, Ude mod AGF og hjemme mod Vejle, i de fire kampe i grundspillet formåede OB at skabe den fornødne intensitet i spillet, som gjorde, at de kunne dominere kampbilledet og skabe resultater.

Ude mod Randers og hjemme mod SønderjyskE i pokalturneringen formåede OB ligeledes at skabe intensitet. Dvs. seks kampe på en sæson, hvor OB præsterer. I alt for mange af de andre kampe har OB’s tændingsniveau og intensitet været alt for lav til at kunne indfri klubbens ambitioner.

Man kan vinde meget på intensitet, og hvis man kan spille flere og flere kampe med høj intensitet, så vil man formentlig også vinde dem. Intensitet betyder nemlig, at man ikke efterlader for mange ledige rum til at modstanderen kan hvile med bolden.

Modstanderen skal helst føle, at hver gang de spiller bolden, er de i fare for at miste den. Et hold med høj intensitet der fylder mindst 1,1 plads og bliver derfor nærmest umulige at spille imod.

Derfor ærgrer det mig, at Alm i ingen af de tre forgangene kampe har leveret på intensitet i spillet. For netop mod tre hold af den kaliber, burde OB kunne sætte et højere tempo. Den eneste kamp, som OB består, er kampen mod FCN, hvor matheden naturligt ville være højest.

På den korte bane

OB kunne ikke gabe over to turneringer, og har reelt set mistet muligheden for 7. pladsen. For andre klubber i bund-8 i Danmark ville en pokalfinale være rigelig succes, men i Ådalen så er den blot én af trædepuderne for at kunne genrejse sig til toppen af dansk fodbold.

En anden trædepude ville være playoffkampen, om man kan lide den eller ej. Især i år, hvor den med en FCM-titel i pokalen ville tilfalde Brøndby eller AaB, som alt andet lige vil være OB en nemmere modstander end FCM.

Ærlig talt er jeg pisseirriteret over præstationerne mod Viborg og SønderjyskE; det kan simpelthen ikke være rigtigt, at man ikke får mere ud af det momentum, som man havde skabt med fire sejre i træk.

Taktisk har Sabbi genvundet sin plads, og selvom han scorer i pokalsemifinalen og i søndagens kamp mod SønderjyskE, så spiller han alt for ofte ikke sammen med holdet.

Jebali har haft en naturlig nedgang i formen, men Alm har stadig ladet ham spille, men har det været det rigtige at gøre? Netop Jebalis evner til at sætte intensitet i OB’s spil er central, når han er på banen. Spiller han for langsomt, så spiller OB for langsomt.

OB’s offensiv har ikke leveret godt nok.

På den længere bane

Spiller Sabbi, Jebali og Kadrii i striber efter sommeren? Og hvad med Tverskov? De spørgsmål er naturlige, men har de spillet ind på Alms dispositioner?

Påfaldende er det, at Sabbi og Jebali starter så ofte, selvom den første sjældent leverer og den anden måske ville have godt af en pause. Du sælger sjældent spillere som sidder på bænken. Så er disse lidt pudsige valg fra Alms side mere et udtryk for en strategisk tænkning end en fodboldfaglig vinkel?

Triumf eller traume?

Sådan formulerede min redaktør sin indgangsvinkel til OB’s pokalsemifinale mod SønderjyskE, men den kan godt genbruges, når det kommer til selve finalen. Selvom AGF og senest Silkeborg har konverteret nederlag i finalen til bronzemedaljer inden for få år, så er det ikke en selvfølge.

Der er ingen tvivl om, at en pokalsejr vil flytte OB gevaldigt.

  1. at vinde pokaler gør noget ved spillerne og klubben – Sønderjyske er den eneste pokalvinder som har formøblet potentialet af en sejr i nyere tid.
  2. man er sikret en plads i Conference League og dermed tocifrede millioner af kroner.
  3. man bliver derfor naturligt mere attraktiv for spillere og får derved nemmere ved at rekruttere
  4. man får muligheden for at spille om at deltage i Europa League og kan dermed næsten nå et trecifret millionbeløb i indtægter

Både SønderjyskE og Vejle spiller langt henad vejen som FCM gør, med tre mand i bagkæden. Derfor får OB rigelig med mulighed for at træne sig i at spille mod sådan et system. Mod SønderjyskE fejlede man, fordi man alt for ofte spillede bolden for centralt på sidste tredjedel.

Man burde i højere grad have angrebet på siderne af de yderste centerbacks, og gået efter de hurtige indlæg, det havde formentlig skabt flere chancer.

Det skal man rette op på mod Vejle. Det skal være den perfekte generalprøve, så man er klar til at gribe ud efter triumfen og reducere min blog til et surt opstød.

Vil du være samarbejdspartner eller annoncør hos
Stemmer fra Ådalen?

Klik her, og læs mere

Andre nyheder og podcasts: