Blog: Inden for stregerne

Af Thomas Dahlslykke
30. juni 2022

Martin Davidsen og Peter Brix lanceret onsdag at nyt koncept; Brix og Davidsen, hvor de talte om de store linjer i og for OB – de tog i debutudsendelsen udgangspunkt i Davidsens seneste interview af Björn Wesström.

Denne blog vil i højere grad holde sig inden for stregerne og kommer tættere på, hvad det er Wesströms tanker får af betydning for det hold, som skal forsøge at bryde muren til top6 ned.

Jeg vil derfor begynde med en af Wesströms – i min optik – centrale pointer; at der skal være lige konkurrence om alle pladser. Mellem linjerne kan man læse, at Wesström hellere ser mange gode spillere end få sublime. De sublime skal man nemlig selv producere, så de kan blive solgt.

I interviewet konkluderer Wesström ligeledes, at det kun er i det centrale forsvar, at man mangler konkurrence. Sagt i forlængelse af en af de vigtige analyser af den forgangne sæson; at OB lukker alt for mange nemme mål ind.

At konkurrence gør en trup stærkere, er åbenlyst, men metoden som Wesström advokerer for er anderledes end vi tidligere har kendt til i OB. I mange år har strategien i højere grad været at hente stjerner (i OB-kontekst) og vandbærer, men denne strategi virker til at være slut.

På højreback har man fx nu to unge, fremadstormende (bogstavelig talt) næsten lige gode spillere. Det er måske det bedste eksempel på, hvordan OB vil udvikle sig fremadrettet. Spillernes ærgerrighed for at spille skal løfte holdet op i tabellen.

Denne metode er billigere end at skulle følge med klubber som FCK, FCM, Brøndby og AGF som alle rent budgetmæssigt er gået i udbrud foran resten af feltet i superligaen.

Men hvordan er konkurrenceniveauet egentligt i superligatruppen? På målmandsfronten er det ikke meget tid Mandé får, men ikke desto mindre vurderes han til at være en habil konkurrent for H.C. Bernat, som dog også får den fornødne ro til at udvikle sig.

Højrebacken har jeg vendt og på venstrebacken har vi allerede set det, som Wesström ønsker sig. Med Joel Kings ankomst var Jørgen Skjelvik ikke længere selvskrevet til holdet og måtte derfor oppe sig for at få spilletid. Denne duel har gjort især Skjelvik godt; jeg er stadig spændt på om King også kan løfte sit niveau.

Centerforsvaret har ikke set for stabilt ud, alt for mange personlige fejl har været billedet på OB’s forsvar. Derfor er det åbenlyst, at det er her, man vil rekruttere. Det er bare ikke let at finde kvalitets centerbacks, som kan købes for det begrænsede budget, man opererer med i Ådalen.

Historien om 6’erne fortsætter uden tvivl. Er Ayo Okosun, Aron Thrándarson og Jeppe Tverskov gode nok til at OB har en tryg akse centralt i banen? Måske ville begge svenskere være gladere for, at der dumpede en dygtig 6’er ned fra himlen, men det sker næppe. Og selvom Max Andersen fra U17 er dygtig, så er springet til superligaen nok for stort.

Kan Tverskov holde sit niveau fra foråret, og kan Thrándarson ramme niveauet fra efteråret samtidig med Okosun rammer forårets høje niveau, så vil konkurrence være frugtbar centralt. Desværre har alle tre haft perioder med problemer, så jeg synes, det er en spiller for lidt til midtbanen.

Masser af kamp om pladserne er der helt fremme. Den velklædte direktør er begejstret for Issam Jebali og han har fuldstændig ret i, at Jebali er mere værd for OB på banen end på transfermarkedet.

Offensiven kan blive giftig, men endnu er det kun Jebali, som er fuldstændig forløst; hverken Jakob Breum, Sander Svendsen, Max Fenger, Mads Frøkjær eller Emmanuel Sabbi har scoret og assisteret nok til at flytte OB opad. Det store spørgsmålstegn er Bashkim Kadrii – hvad kommer der til at ske?

Som spillestilen har udviklet sig under Alm, er Kadrii kommet længere og længere væk fra holdet. Med mine øjne har jeg svært ved at se Kadrii genvinde det tabte, så længe OB vil spille som de spiller.

Selvom der tales mest om defensiven, så skal Alm og Co også kunne forløse offensiven. Her skal de unge blive så attraktive, at OB kommer længere op ad transfermuren, end man har kunnet indtil nu.

Den vigtigste transfer denne sommer er, at Wesström har modet til ikke at sælge spillere. Jeg er overhovedet ikke i tvivl om, at der har været forespørgsler på mange i OB’s trup, men pengene har ikke været store nok til, at det har været attraktivt for OB at sælge. Og de kommer næppe til at blive store nok.

Dog skal Wesström være opmærksom på, at en del spillere har et snarligt udløb foran dem; derfor skal denne sommer også bruges til at få forlænget med de rigtige. Således at OB 1. januar 2023 faktisk har 22 spillere som også tørner ud for klubben til sommeren 2023.

Den synergi gør nemlig holdet bedre.

Fodbolddirektøren ved det allerede, men det er den svære øvelse at lykkes med. Det er også problematisk, at strategiens punkter om top6, spillersalg og Europa endnu et år vil være noget, de andre har. OB vil gennem kontinuiteten kunne hoppe op i top 6; det tror de på i Ådalen, og hvorfor skulle det ikke være sandt?

Man kan hurtig blive til en jubelidiot, men jeg kan simpelthen ikke se hvorfor, det ikke bliver i den kommende sæson, at OB rykker sig derop, hvor de gerne vil være. Forudsætningerne på banen er gode, fordi der rent faktisk er spillere som kan forløses.

Der er konkurrence og intensitet på holdet. Det skal overføres til kampene. Spillerne skal have pladsen til at fejle, samtidig med at de ikke må blive komfortable. Denne balance kræver en stærk daglig ledelse. Så fra nu af kan vi for alvor bedømme, hvad Alm kan udrette!

Foto: OB fra sidelinjen

Vil du være samarbejdspartner eller annoncør hos
Stemmer fra Ådalen?

Klik her, og læs mere

Andre nyheder og podcasts: