Blog: Farvel til våbnene

Af Thomas Dahlslykke
1. januar 2023

Thomas Dahlslykke er underviser, tidligere fodboldtræner for serieklubben Utopia og OB-sympatisør. Han har siden sommeren 2020 medvirket i Stemmer Fra Ådalens podcasts som en del af vores ekspertkorps.

Det er på mange måder et paradoks i dansk fodboldhistorie, at den største danske fodboldspiller ikke deltog i den største danske triumf nogensinde. Det siger noget om, hvordan et kollektiv kan overgå den enkeltes kvalitet.

Det siger også noget om, at Richard Møller Nielsen ikke byggede sine hold op efter profilernes evner. Som fx Argentina var bygget fuldstændig op efter at skulle sætte Messi op. Sådan kan fodboldpendulet svinge mellem et kollektivistisk udtryk som hos Marokko og et mere individualistiske udtryk hos Frankrig og Argentina.

Oftest er de kollektivistiske hold meget orienteret i fase uden bold, og har ofte få berøringer når de erobrer bolden. Hvorimod individualistiske hold sigter imod skabe 1v1-situationer for deres driblestærkere spillere.

Det er meget firkantet at dele hold op i enten kollektivistiske eller individualistiske, for alle hold arbejder mere eller mindre kollektivt om langt de fleste elementer i spillet. Det interessante i denne opdeling er nærmere, at den viser hvor afgørende en Messi er for Argentina, en Mbappe for Frankrig osv.

Issam Jebali er med al sandsynlighed fortid i OB, og selvom jeg længe tilhørte de Jebali-skeptiskes fløj, så må jeg ærligt indrømme, at han er den mest indflydelsesrige spiller, OB har haft i de seneste tre sæsoner. Denne blog vil forsøge at kaste lidt lys over, hvad det er OB mister, om prisen er rimelig, og hvordan OB skal gribe tiden efter Jebali an.

En GOAT i Odense

Jeg bryder mig egentlig meget lidt om GOAT-begrebet, men dets evne til at illustrere virker oplagt på den statistik, som dette afsnit vil fremlægge. Jebali har været toneangivende for OB’s offensiv igennem tre sæsoner, og derfor bliver det ikke lige til at erstatte ham.

Jebali ankommer til OB d. 30. juli 2019. Den første sæson bliver ikke så succesrig, som man havde håbet på. Kun 14 gange startede Jebali inde, og han blev skiftet ind ni gange, scorede kun tre mål og lavede kun to assists; meget pauvert af en af de løntunge spillere.

Men selvom tallene ikke var prangende, sluttede Jebali sæsonen ganske udmærket af, hvor han blev mere og mere toneangivende. Han viste potentialet frem, og allerede sæsonen efter blev Jebali OBs vigtigste spiller.

I sæsonen 20/21 spiller tuneseren 30 kampe for OB, han scorer ti mål og laver tre assist, OB laver i den sæson 40 mål, hvilket betyder, at Jebali er med i næsten hvert tredje mål for OB. Selvom klubben som sådan ikke præsterer videre godt, så er Jebali over sæsonen den stærkeste spiller for klubben.

I sæsonen 21/22 stiger Jebalis indflydelse med Andreas Alms indtog i klubben. OB laver 45 mål, Jebali er med i hver tredje med sine ti mål og fem assists. Derudover præsterer Jebali det fine snit på kortere tid end i sæsonen inden, fordi han grundet skader kun spillede 25 kampe.

Dykker vi ned i tallene, kan vi se, at Jebalis indflydelse på OB resulterer i ca. 0,5 mål pr. kamp. I de to sæsoner, som jeg har gennemgået ovenover, har Jebali spillet 55 kampe med 28 mål og assists til følge. Det giver et snit på 0,509. Isolerer vi sæsonen under Alm, bliver snittet faktisk 0,6.

I denne sæsons første fire kampe var savnet af Jebali stort; i de fire kampe scorer OB fire mål. I de følgende 13 kampe har OB scoret 19 mål, hvoraf syv af dem direkte er kommet fra Jebali, som har scoret fire og lavet tre assists. Dermed holder han sit vanlige snit med at være involveret i ca. hver tredje fynske scoring.

0,36 er snittet over hvor mange hele mål Jebali har bidraget til af de 19 mål. Derudover har han på de 13 kampe formået at være med i 0,53 mål pr. kamp.

Det må siges at være en kæmpe indflydelse i OBs offensiv som forsvinder for de rygtedes 7,5-8 millioner. Sammenligner vi med andre klubber i Superligaen, så skal vi til en Mikkel Uhre i Brøndbys guldsæson eller Patrick Mortensen i AGFs bronzesæson for at finde spillere med mere indflydelse.

Nicklas Helenius og Nicolaj Vallys gjorde det for Silkeborg i sidste sæson. Pep Biel i FCK og Evander i FCM havde også en enkelt sæson med mere indflydelse end Jebali, men Jebali skiller sig ud ved at præstere på nu tredje sæson i træk på det absolutte topniveau.

Fælles for alle dem, jeg har sammenligner Jebali med, er, at de i deres bedste sæson bliver afgørende for deres holds succes, mesterskaber og medaljer fulgte med deres toppræstationer. Måske kan pokalfinalen tale Jebali lidt op der.

Kigger vi afrundingsvis i dette afsnit på, hvor mange chancer Jebali er med i, så topper han listen blandt angribere i Superligaen med 33 skabte chancer. I hele Superligaen er han kun overgået af FCMs midtbanespiller Ferreira. Faktisk holder Jebali topspillere som Schjelderup, Wass, Sousa Daramy m.fl. under sig.

Dertil skal det med, at Jebali har spillet færre kampe end sine nærmeste konkurrenter i tabellen over chanceskabelse. I hvert fald blandt angriberne.

OB mister markant indflydelse i offensiven, når Jebali rejser væk.

Et spørgsmål om penge

Fjerner vi de syv mål, som Jebali har skabt i efterårssæsonen, så er OB nede på beskedne 16 mål, hvilket ville være et enkelt mere, end hvad bundholdet Lyngby har lavet. Mål bliver til point, og point bliver til penge. Uden Jebali havde OB haft en målscorer på 12-12 i de sidste 12 runder, hvilket er svært at opgøre til point.

Men et rimeligt bud vil være 12-15 point på en 12-12-målforskel, hvilket havde placeret OB i bunden af Superligaen med AaB og Lyngby. Alt dette bliver kontrafaktisk; derfor vil jeg rive to andre tal frem for at beskrive forskellen på OB med og uden Jebali.

OB har lavet 1,29 point i snit siden 20/21-sæsonen, Jebalis personlige snit er 1,33 – det er altså en indflydelse på 0,04 point pr. kamp. Jebalis snit ville få OB i top-seks hvert andet år rent statistisk. Det interessant bliver her, hvad OB har opnået uden Jebali på banen. 13 point på 13 kampe.

Det vil sige, at OBs snit er 1,0 uden Jebali, hvilket ville bringe OB i nedrykningsfare i ny og næ.

Nu når vi til ”point er penge”; som jeg kan læse mig frem til, så fordeles TV-penge efter tre nøgler: Solidaritetspenge, hvor klubberne ligeligt fordele ca. 23 millioner, Placeringspenge, hvor man deler 30 millioner efter hvilken placering man har efter runde 11, 22 og 32 – der er ca. 10 millioner til fordeling hver gang.

Endelig er der markedspuljen på 39 millioner, som efter hvor man lander på valglisten hos rettighedshaverne. Man får mere for at være førstevalg end sjettevalg. Den kamp som spilles kl. 18:00 søndag aften er oftest førstevalget.

92 millioner kr. er der altså kamp om på en Superligasæson. Slutter man i top-seks vil man hente omkring syv millioner kr., hvilket svarer til det beløb, man står til at tjene på Jebali. Derudover vil man i tilskuerindtægter også kunne tjene mere i en top-seks end i en bund-seks.

Disse tal er forsigtige tal.

Og sammenholdt med den indflydelse Jebali har haft, så ligner det et kæmpe slag i kampen om top-seks, derfor bliver salget af Jebali et nulsumsspil, hvor man økonomisk sikrer de syv-otte millioner, inden top seks er afgjort.

Er alt håb så ude for sportslig succes?

Nej, for selvom Jebali har haft en kæmpe indflydelse, kan vi på pointsnit finde mange andre spillere i OBs nuværende trup, som er højere end Jebalis, mest fordi de kun har været i klubben i fem måneder.

Den kontinuitet som Jebali har i sit snit, hører reelt set fortiden til. Selvom har under Alm har været MVP, så har Wesström vist sig som en dygtig fodboldmand, som har visioner og planer, som strækker sig udover den enkelte spiller.

Derfor vil Wesström højst sandsynligt kunne rekruttere spillere, som kan hjælpe OB til at opnå den sportslige succes, hele Fyn længes efter. Han kan dog ikke erstatte Jebali, for den form for erstatning findes ikke for fynske penge.

Derfor vil vi højst sandsynligt se et andet udtryk i offensiven end tidligere. Umiddelbart ville strategien tilskrive, at Frøkjær skal spille 10’eren, men også Tongya er skolet 10’er og kan potentielt set bruges derinde. Hvilket kan betyde, at OB kan spille endnu mere direkte.

Derfor tror jeg, at det som den elegante svensker først og fremmest rekrutterer, bliver en 9’er. Hverken Kadrii eller Fenger deltog i træningen, inden OB-juleferien og hvad udsigterne er vides ikke. Derudover har Fenger endnu ikke haft et kontinuerligt forløb, og Kadrii er ingen vårhare.

Sabbis korte opblomstring som 9’er kunne meget vel fortsættes, men ikke desto mindre, så mangler man med Jebalis afgang et kvalificeret supplement på forreste linje.

Som jeg har berørt tidligere, så er OB meget mere præget af en stabilitet, som skal kunne holde til at miste centrale profiler, og derfor skal Alm og Wesström vise, at Jebali-casen er endnu et eksempel på det. Selv uden Jebali skal OB stadig kunne komme i top-seks. Kollektivet er kun blevet bedre og bedre siden Alms ankomst.

Som tallene viser, så er det den store trykprøve, strategien skal holde til nu. Hvis top-seks misses, så er den hurtige analyse, at man ikke kunne undvære Jebali, men kommer OB i top-seks, så vil vi bukke anerkendende overfor Wesström.

Jebali som i begyndelsen skilte fans’ begejstring, har ved sin afgang har opnået en enestående indflydelse på OB. Selvom Tchami, Pedersen, Miti, Højer, Utaka og Kadrii stadig er større i min optik, så vil Jebali hører til blandt de bedste offensive OB’er de seneste 30 år. Med Jebalis farvel er det et farvel til de våben, som har været forskellen i tre sæsoner.

Nu skal der findes nye våben i januar.

Thomas Dahlslykke er underviser i retorik, tidligere fodboldtræner for serieklubben Utopia og OB-sympatisør. Han har siden sommeren 2020 medvirket i Stemmer Fra Ådalens podcasts som en del af vores faste ekspertkorps. Indlægget er et udtryk for skribentens egen holdning. 

Foto: Nicolai Berthelsen/OB fra Sidelinjen

 

Vil du være samarbejdspartner eller annoncør hos
Stemmer fra Ådalen?