Blog: En torsdag med triumf eller traume?

Af Martin Davidsen
4. maj 2022

For rigtig mange mennesker på kloden vil det være en ligegyldig kamp. Milliarder vil ikke vide, at den skal spilles. For en del danskere vil opgøret måske give anledning til et skuldertræk – ’nå, spiller de i dag?’ Og andre vil anskue de 90 minutter med let hovedrysten og en replik om, at det jo bare er fodbold – ’hvorfor skulle man hidse sig op over det?’

Stakkels mennesker. De ved ikke, hvad de går glip af.

For rigtig mange mennesker vil det betyde alverden. Det vil definere humøret, når de går i seng om aftenen eller når de står op næste morgen. Ja, måske humøret resten af foråret. Det er det vidunderlige ved sporten. Den sætter følelser i spil, og selv den mindste kamp kan være den største for en udvalgt gruppe af mennesker. For visse fans er det et spørgsmål om lykke. For nogle fodboldspillere kan det betyde alverden for måden, de vil blive husket på – som skurk eller helt. Og for en klub kan den definere en sæson, en fremtid, ja en æra.

Det er ikke bare en fodboldkamp, der spilles torsdag aften i Odense, når OB tager imod SønderjyskE i semifinalen i pokalturneringen. For OB og klubbens fans er det en stor mulighed for at komme i finalen i turneringen for første gang i 15 år med alt hvad det indebærer af europæiske drømme, økonomiske gevinster, historiske minder og anden almindelig festivitas.

Det er 15 år siden, at OB sidst stod i en pokalfinale. Det er 11 år siden, at klubben vandt en medalje i Superligaen ved at blive nummer to. Og det er 10 et halvt år siden, at den fynske klub sidst var i Europa. Det er en lang tørke – i den aktuelle Superliga er det kun Vejle, Silkeborg og Viborg, der har haft længere tids fravær fra finaler, medaljeskamler og europæiske lodtrækningsbowler. Siden indførelsen af betalt fodbold i 1978 har OB aldrig før prøvet en så lang periode uden en pokalfinale eller europæisk deltagelse.

Så sulten i Odense er enorm, hvilket fremmødet til første semifinale i Haderslev og interessen for returkampen i Odense bevidner. For det handler om andet end sport og om 22 mand, to mål og en bold. Det handler om håb. Det handler også om stolthed. Længe har OB’s fans ikke været stolte af deres fodboldhold. Det kan de blive med en finaleplads. Det handler også om en by og et af dens mest kendte vartegn – fodboldholdet. I disse år arbejder Odense Kommune med en ambition om at gå fra at være en stor by til at være storby. På samme måde skal OB også forsøge at udvikle sig fra at være en stor klub til at være en storklub – igen.

For det handler også om drømme. Drømme om storhed. Som daværende anfører Esben Hansen (i dag SønderjyskE-sportschef) udtalte i 2009: ”Hvis de kan spille Champions League på Cypern, hvorfor skal vi så ikke kunne i Odense?” Her kunne man tilføje Herning som et sted, hvor de også drømmer stort. Tilbage i 1995 udtalte daværende cheftræner Kim Brink med vanlig sans for bombastiske udmeldinger, at han ville gøre OB til en international storklub. I de senere år har OB sjældent været længere væk fra den drøm. Mindre kan også gøre det, men i første omgang handler det for OB om at opnå noget. Sætte en milepæl i klubhistorien. Ja, sørge for at der er noget andet end ottendepladser at skrive om i historiebogen. En plads i finalen kan være første skridt mod det.

Derfor er torsdagens kamp lige præcis den vigtigste i verden for fans, spillere og resten af OB. En samlet sejr over Sønderjyske vil være en triumf for det nye OB-projekt – vel det sjette ”nye projekt” siden 2010 – mens et samlet nederlag vil kunne blive et nyt traume for klubben.

Da OB i foråret 2019 var tæt på at havne i Top 3 i Superligaen, men formøblede sine muligheder i de to sidste spillerunder, gjorde det ondt på både fans, spillere og klub. Jakob Michelsens OB-hold kom sig aldrig rigtig over det. Det blev et traume og et billede på bagsiden af hele sportens væsen: Nogle gange gør det ondt. Sådan er det jo med kærlighed.

For man skal gribe chancen, når den er der. Man skal score på de chancer, man får. Og nu står OB med en ny mulighed for at skabe et mindeværdigt resultat og komme i en pokalfinale, hvor man vil kunne samle et femcifret antal fynboer på et stadion på Københavns vestegn, og hvor man vil kunne skabe en begejstring omkring byens og øens fodboldhold, der har været så meget igennem, og som har så meget brug for en succesoplevelse.

Det er et stort pres at spille under, og det bliver næppe mindre af, at der torsdag vel kommer 10.000 tilskuere inklusive pokalvinderholdet fra 2007 på stadion for at se det nuværende OB-hold forsøge at gøre sig selv historiske.

Vokser OB-holdet af de store forventninger eller lader de sig tynge? Vil historien og betydningen være som et tungt åg eller som magiske vinger? Bliver det triumf eller traume torsdag aften?

Det ved vi ikke endnu.

Det eneste, vi ved, er at det er en kamp, der er alt andet end ligegyldig. Det er den slags kampe, som gør fodbold til verdens vigtigste biting. Det er derfor, at vi elsker sporten.

God kamp.

 

Foto: Nicolai Berthelsen/OB Fra Sidelinjen 

Vil du være samarbejdspartner eller annoncør hos
Stemmer fra Ådalen?