Blog: Den refleksive træner

Af Thomas Dahlslykke
12. oktober 2021

Et er at være på ferie i Sverige med familien og derigennem møde og tale med svenskere, noget ganske andet er, at høre en podcast, hvor 80 procent af tiden foregår på svensk. Man skal spidse ørene en ekstra gang, når brødresproget ikke følges op af den normale ansigtsmimik og gestik, men kun består af de nære og dog alligevel anderledes lyde.

Jeg måtte således opgive at lave mad, mens jeg hørte Martin Davidsens interview med Andreas Alm fra d. 7.oktober, jeg kunne heller ikke få lov til at sidde i sofaen og fordybe mig, mente min pige på fire. Derfor gik der et par dage, inden der var tilpas meget ro til at gennemføre lytningen.

Mødet med Alm

Jeg har hilst på ham et på gange, set hans træninger mere end ti gange, set diverse interviews i tv og hørt de to podcasts, som SFÅ har lavet. I den første periode mærkede jeg den naturlige distance, man har til nye omgivelser. Alm virkede som en, der lige skulle se Odense, fans og medierne an, inden vi blev lukket for meget ind.

Det blev vi så i det seneste interview, hvor Alms datter kontakter ham undervejs, og hvor han selv fortæller, at familien stadig bor i Sverige. Det private glider naturligt ind for Alm, som på den måde viser tillid til Martin, tillid til SFÅ’s lyttere.

Denne lidt ydmyge position bibeholder Alm gennem hele interviewet, hvor han også frasiger sig eneansvaret for succes, indrømmer et par fejl og generelt har et mantra om, at man altid kan blive bedre. Alm er ikke en superhelt, som er kommet til Odense for at redde OB ud af suppedasen.

Han er en reflekteret træner med fokus på den lange bane.

Vejen til succes i OB

Åbent fortæller Alm om, hvilke tanker han gør sig om bestemte spillere, bestemte positioner. Bl.a. stikker han en kniv i diskussion om 6’er-positionen med den påstand, at kun meget få klubber i Superligaen har én decideret 6’er i deres formation. Derudover vendes Okosuns rolle eller manglen på samme.

OB vil meget, hvilket Alm også indrømmer, men han tror også på, at det er muligt. Udover en topseks-placering jagter OB også muligheden for at udvikle sine egenproducerede spillere, hvilket Alm meget fint italesætter som et af kriterierne i holdudtagelsen.

Alm anerkender også, at der er mere potentiale i klubben end resultaterne indtil videre har vist. At der er ting, som skal blive bedre for at OB får de point, de mener, de fortjener.

Noget af det, som han indtil videre ikke er tilfreds med, er, hvordan zoneforsvaret har fungeret, og selvom Martin udfordrer ham på, om det skyldes spillerpotentialet og kvaliteten i holdet, så mener Alm, at de nuværende spillerne godt kan trænes til at få det til at fungere.

Han er loyal mod sine spillere og reflekteret over deres evner. Han gentager, at Bashkim Kadrii som 9’er skal komme til flere store chancer, og have en effektivitet på ca. 40%, men fortæller også at Kadrii som forsvarende spiller har været en af de bedre offensivt.

Alm peger altså på forskellige parametre, som vi i de kommende kampe skal se forbedring på, hvis målet om top seks skal indfries. Det kommer ikke som oneliners, men som små nuancer på, hvordan OB kan få mere succes.

Talenterne er deres egne

Alm reflekterer også over transitionstrænerens komplekse hverdag, hvor han både skal udvikle de unge spillere, samtidig med at han ikke kan garantere dem spilletid. For mantraet i OB er ikke, at de unge skal spille lige meget hvad.

Nej, de skal selv konkurrere sig til pladsen; selvfølgelig kigger man mere deres vej i situationer, hvor forskellen mellem to spillere er lille, men de skal selv udjævne de forskelle der er.

Alm har flere gode pointer om talentudvikling, blandt andet at det sjældent skyldes én træner, at én spiller bryder igennem. Det handler om mængden af gode folk, som Alm også nævner i podcasten.

Refleksivitet

En del af træneruddannelsen er at kunne reflektere, men kravene om refleksion skaber ikke nødvendigvis refleksive trænere. Alm er refleksiv, interviewet viser meget fint, hvordan viden om fodboldspillet kan foldes ud, uden det bliver reduceret til klichéer og oneliners.

Denne facon kan godt gøre Alm til en lidt ”kedelig” træner i en mediebranche som elsker oneliners, men i dette interview viser han fint, at det kedelige mere skyldes mediernes vinkling end personens dybde.

Det holdt lidt hårdt for mig at prioritere den ro det krævede at lytte til svensk i 45 minutter, men jeg er glad for det lykkedes.

 Thomas Dahlslykke er underviser i retorik, fodboldtræner og OB-sympatisør og har siden sommeren 2020 medvirket i Stemmer Fra Ådalens podcasts som en del af vores ekspertkorps. Indlægget er et udtryk for skribentens egen holdning.

Hele interviewet med Andreas Alm kan høres i nedenstående afspiller eller i din foretrukne podcast-app:

Vil du være samarbejdspartner eller annoncør hos
Stemmer fra Ådalen?

Klik her, og læs mere

Andre nyheder og podcasts: