Blog: Alles øjne hviler på OB’s nye stærke mand

Af Martin Davidsen
6. januar 2022

Det er altid spændende, når en fodboldklub tager hul på et nyt år. Luften er fuld af forventningens stille summen, og mens spekulationer, gætværk og spørgsmål om fremtiden blæser i vinden, løber sandet langsomt gennem timeglasset som en nedtælling til det, det hele handler om: Premieren.

For OB’s vedkommende går 2022 for alvor i gang, når fynboerne møder F.C. København på udebane den 20.februar i det, der er første forårskamp og femtesidste grundspilskamp. Det er ingen hemmelighed, at det bliver vanskeligt for OB at nå egen målsætning om at snige sig med i Top 6, og derfor er der også mere musik i pokalturneringen, hvor fynboerne møder SønderjyskE i semifinalerne. Hvis det i år lykkes at spille sig i den første pokalfinale i 15 år, vil man allerede have opfyldt af målsætningerne i 2026-strategien, men som cheftræner Andreas Alm har påpeget, er en pokalfinale jo kun sjov at medvirke i, hvis man vinder den. Det er så også det eneste, OB har prøvet de seneste fem gange, klubben er nået til slutkampen i cupturneringen…

Ikke desto mindre er første halvdel af 2022 i høj grad endnu et udviklingsår i OB. De seneste år har man drejet på mange forskellige håndtag for at styrke klubben på forskellige områder, og i dag fremstår OB som en solid og troværdig Superliga-klub, når det handler om akademi, organisation, transferbudget og træningsfaciliteter. Her ligger OB vel lige omkring Top 6, men resultaterne har været ringere end dette i ni af de seneste ti år, og derfor lancerede man sidste år en ny strategi, der skal føre klubben tilbage mod toppen af dansk fodbold.

Støt Stemmer Fra Ådalen på 10er.dk – klik her

Indtil videre vil OB være en fast del af top seks, og det er både en ambitiøs og lidt uambitiøs melding. Ambitiøs, fordi OB skal opnå noget i fem ud af fem år frem mod 2026, som man kun lykkedes med i en ud af de 10 foregående sæsoner. Uambitiøs, fordi OB tidligere fyrede træneren, hvis han kun blev nummer seks. Fra 1991 til 2011 spillede OB europæisk fodbold i 16 af de 20 sæsoner. Nu vil man være tilfreds med at være blandt de seks bedste i Danmark. Men ambitionerne er der fortsat, og bestyrelsesformand Niels Thorborg har tidligere slået fast, at OB skal tilbage i Europa. Det står også i klubbens strategi.

Blandt andet derfor har man oprustet i organisationen med svenske Bjørn Wesstrøm som ny fodbolddirektør. Han havde første arbejdsdag i denne uge, og det var interessant at se ham på sidelinjen ved Bane 3 i Ådalen til OB’s første træningsdag. Her kunne man se ham i samtale med Michael Hemmingsen, hvor den langskæggede Wesstrøm med fagter og gestik lignede en mand med stort engagement i sit nye job.

Forventningerne på Fyn er store til Wesstrøm. Hvor ledelsen i OB har talt om, at man ikke vil give nøglerne til klubben til cheftræneren, ligner det, at Wesstrøm til gengæld har fået dem. OSE-direktør Enrico Augustinus har kaldt Wesstrøm den største investering i OB i nyere tid,  og svenskeren har også et cv, der vel burde gøre ham tæt på uopnåelig for OB. Det er i øvrigt interessant, at de tre store provinsklubber AaB, AGF og OB nu alle har lagt den sportslige ledelse af klubben i hænderne på skandinaviske købmænd fra Norge og Sverige. Norsk Stig Andre Olsen i AaB, norske Stig Inge Bjørnebye i AGF, svenske Bjørn Wesstrøm i OB.

Besøg Stemmer Fra Ådalens webshop – klik her

I Aalborg har Olsen afløst klubmanden Allan Gaarde, i Odense har Wesstrøm overtaget en del af Michael Hemmingsens opgaver. Hemmingsen er imidlertid stadig i klubben som sportschef, og hvordan arbejdsfordelen bliver mellem de to bliver fremadrettet, bliver interessant at følge. I første omgang har OB meddelt, at Michael Hemmingsen ikke længere udtaler sig om transfers. Den slags skal Bjørn Wesstrøm tage sig af. Og Hemmingsen refererer fremadrettet til Wesstrøm. Det behøver der ikke være noget odiøst i, for FC København havde også både plads til Ståle Solbakken og Johan Lange, og FC Midtjylland har både Claus Steinlein og Svend Graversen i organisationen, men alligevel: Hvem gør hvad i OB fremover?

Under alle omstændigheder er det væsentligt for OB at få en mand som Bjørn Wesstrøm ind i klubben. Han kommer med mere end 20 års erfaring fra ledelsen af AIK i Stockholm, hvor han var med til at vinde mesterskaber, lave store spillersalg og udvikle en af Sveriges største klubber, og nu skal han altså være manden, der udfører og udvikler OB’s nye strategi og får OB tilbage, hvor klubben i egen selvforståelse hører til.

Blandt fans er der store forventninger til, at Wesstrøm kan være manden, der skaber de rammer, som sikrer gode resultater på Fyn. Men man må ikke glemme, at en tømrer ikke er bedre end det materiale, han arbejder med. Så Bjørn Wesstrøms succes er også betinget af det budget og de arbejdsbetingelser, han har. Det er efterhånden de fleste bekendt, at Superligaen over tid i høj grad afgøres af de sportslige budgetter, og det er svært at føle sig sikker på en Top 6-placering, når man kun lige har det sjettebedste budget i turneringen.

Det er fortsat Niels Thorborg, der sidder for bordenden som bestyrelesformand i Odense Sport & Event og i det sportslige udvalg i OB, og samme Thorborg har som ejer fortsat meget at skulle have sagt. Hvordan kommer Wesstrøm til ”lede opad” i organisationen og påvirke beslutningstagerne på de store linjer? Det bliver spændende at se, og i virkeligheden er Bjørn Wesstrøms vigtigste opgave at få OB’s spillerbudget til at vokse – og så at bruge pengene bedre og rigtigere, end det er lykkedes for skiftende OB-ledere de seneste 10 år. Og tænker man efter, har OB taget de største skridt fremad, når stærke personligheder som Kim Brink eller Bruce Rioch har udfordret den øverste ledelse med nye, ambitiøse ideer eller måder at gøre tingene på. Hvad og hvem fik ledelsen til at øge risikoen og budgettet betragteligt, så OB blev et tophold for 10-12 år siden? Og kan man gøre det igen?

I december var det 10 år siden, at OB sidst spillede en europæisk kamp. I de ti år, der er gået, er der blevet spillet europæisk i Horsens, Lyngby, Esbjerg, AaB, AGF, SønderjyskE, Randers, FC Nordsjælland, Brøndby, FC København og FC Midtjylland. Men ikke i Odense.

Derfor befinder OB-sympatisører sig i et dilemma. På den ene side er man bevidst om, at man skal stole på processen og give både Bjørn Wesstrøm og Andreas Alm tid til at udvikle holdet. På den anden side er der grænser for tålmodigheden, når højdepunktet de seneste ti år har været en femteplads.

Bjørn Wesstrøm er ingen frelser for OB, men han er måske den stærke og erfarne fodboldmand, som OB har savnet. Han har endnu ikke udtalt sig om sine visioner for OB, og de opgaver, der venter for ham, men det bliver interessant at se og høre hans tanker om udviklingen af OB, når han i løbet af de næste uger stiller op til interview. Også hos os på Stemmer Fra Ådalen.

Alles øjne hviler lige nu Bjørn Wesstrøm. Der er nok at tage fat på.

Indlægget er skrevet af Stemmer Fra Ådalens redaktør Martin Davidsen. Han har arbejdet som fodboldjournalist i mere end 10 år, hvor han blandt andet har været tilknyttet Tipsbladet, DBU, Jyllands-Posten og Mediano.  Han har desuden udgivet fire bøger om fodbold. Martin Davidsen var fra 2002 til 2008 tilknyttet OB’s ungdomsafdeling som træner. 

Lyt til denne podcast fra november, hvor Stemmer Fra Ådalen sætter fokus på Bjørn Wesstrøm og hans rolle i OB:

Vil du være samarbejdspartner eller annoncør hos
Stemmer fra Ådalen?

Klik her, og læs mere

Andre nyheder og podcasts: