Af Martin Davidsen, redaktør, Stemmer Fra Ådalen

Lad mig starte med en indrømmelse.

Gennem det meste af Stemmer Fra Ådalens levetid har vi i programmet flere gange været kritiske overfor debatten på OB’s debatforum og blandt visse fangrupper. Særligt jeg har talt om usaglighed, ukonstruktive indlæg og en skinger tone, og jeg må indrømme, at jeg har misset nogle nuancer. Der findes mange velargumenterede indlæg og interessante diskussioner blandt OB’s fans, og det er tydeligt, at der er mange debattører, der er godt inde i deres OB-stof og har en stor passion og viden om klubbens historie. Det er vigtigt at huske.

Der er imidlertid også nogle folk, der råber højt og slynger om sig med udokumenterede påstande, men sådan vil det altid være, og man kan ikke forvente, at alle kommer med objektive analyser på et fanfora. Det er jo netop et sted, hvor følelserne får frit spil, og fodbold lever af følelser. Det er helt fair, og det vil jeg minde mig selv om, når jeg fremover kan blive lidt træt af at læse nogle af de mere skingre kommentarer fra (forståeligt) frustrerede OB-fans.

Måske er det på grund af nogle af mine hårde ord mod OB’s debatforum, at jeg i kølvandet på interviewet med Jesper Hansen har kunne læse, at jeg skal tage kurser i interviewteknik, at interviewet virkede indstuderet og planlagt på forhånd – og at det var som at høre en royalist interviewe en kongelig. Vi journalister er et nærtagende folkefærd, og jeg burde måske lade sådanne kommentarer prelle af, men jeg vil alligevel bruge det til at komme med en forklaring. Eller en varedeklaration, om man vil.

Så her kommer den: Stemmer Fra Ådalen er ikke et fanmedie eller en fanpodcast. Det er ikke fansenes stemme. Det er et uafhængigt medie. Det har hele tiden været ideen med podcasten, men det har vi måske ikke været tydelige nok omkring.

Men Stemmer Fra Ådalen er altså et journalistisk medie, der følger journalistiske principper og har en journalistisk tilgang til de udsendelser, vi laver. På den måde skal vi betragtes som ethvert andet medie, der er i Danmark. Vores fokus er bare på en fodboldklub, og vi har i vores programmer ofte gæster på besøg med et stort hjerte for OB – og et kritisk blik på klubben.

Vi vil altid forsøge at holde balancen i de udsendelser, vi laver. Vi skal se tingene fra flere sider. Vi skal ikke kun male med hvide og sorte pensler, men forsøge at få nuancerne med. Vi giver plads til følelser hos paneldeltagere, men det skal ikke stå alene. Stemmer Fra Ådalen er altså ikke en kanal, hvor følelser får frit løb uden at blive nuanceret.

I de seneste par paneldebatter har vi været meget kritiske overfor OB og klubbens ledelse, og derfor var det naturligt at lade sportsdirektøren komme til orde i onsdagens program. Og lade ham tale ud.

Noget om ordentlighed

I sidste uge var jeg til generalforsamling hos foreningen Danske Sportsjournalister. Det var en hyggelig aften med god mad og rødvin, og så var der en prisuddeling, hvor en af vinderne talte om den kerneværdi, der ifølge ham kendetegnede en god journalist.

”Ordentlighed.”

Det var det ord, han fremhævede. Ordentlighed. At man som journalist skal behandle kilder ordentligt. Man skal behandle læsere/lyttere/seere ordentligt. Man skal have ordentligheden i centrum. Man kunne også bruge et andet ord: Respekt. Man skal have respekt for sine omgivelser.

Interviewet med Jesper Hansen har medført mange reaktioner – både på Forum, på Twitter og i min private indbakke. Jeg er sågar blevet ringet op af folk. Langt de fleste har været positive, og flere lyttere har skrevet, at de sjældent har oplevet en så åben og skarp Jesper Hansen. Men jeg har fra nogle OB-fans også fået ris for ikke at være kritisk nok.

Her vil jeg igen vende tilbage til varedeklarationen. Der er forskel på fans og journalister, og jeg er først og fremmest journalist. Og Stemmer Fra Ådalen er ikke et fanmedie. For mig som journalist handler det om at behandle gæsterne i studiet ordentligt. Jeg skal udfordre dem, men jeg skal også behandle dem med respekt. Jeg er nysgerrig på deres svar og vil gerne lade kilderne tale ud. Her er medier som podcast-mediet mediano og Tipsbladet forbilleder.

Det skal naturligvis ikke være mikrofonholderi, men i seneste udsendelse med Jesper Hansen er der også talrige eksempler på, at sportsdirektøren bliver udfordret på sine udsagn. Han bliver direkte spurgt, hvorfor Kent Nielsens job ikke er til diskussion. Han bliver rettet, da han påstår, at omgivelserne forventer sølvmedaljer. Og han bliver også spurgt, om han selv har gjort sit job godt nok. Jeg ved ikke, om Dronning Margrethe har fået det spørgsmål for nylig? Nok om det.

Min pointe er, at jeg som journalist altid vil forsøge at være kritisk overfor gæsterne, og der vil altid være emner og spørgsmål, jeg kunne gå mere ind i og følge mere op på. Det tager jeg til mig, og det er de hug, man må tage som journalist, når man lægger et uredigeret interview ud. Og så må jeg erkende, at min personlighed nok er tættere på Tintin end Kaptajn Haddock.

Noget om balancen

Meningen med Stemmer Fra Ådalen er, at vi skal blive klogere på OB og søge svar på aktuelle emner, der vedrører OB. Så kan det godt være, at der skal stilles et ekstra opfølgende spørgsmål hist og her, og at kilderne nogle gange taler uden om. Det skal vi måske være endnu mere opmærksomme på. Dog vil jeg også henvise til nogle af de tidligere interviews med Jesper Hansen, hvor vi har evalueret transfers, scouting og så videre med ham. Men vores stil er ikke den samme som Clement Kjærsgaards. Det er ikke Stemmer Fra Ådalens formål at tænde fakler og hente høtyve.

Hvorfor er det vigtigt for mig at forklare? Det er det, fordi OB’s dedikerede fans er en vigtig del af vores målgruppe, og vi vil gerne tage alle lyttere alvorligt. Jeg er opmærksom på, at det netop er dedikerede OB-fans, der donerer penge til Stemmer Fra Ådalen. Derfor er det vigtigt for mig at være tydelig omkring det produkt, som nogle mennesker giver penge til. Og derfor er det vigtigt at få præciseret, hvad Stemmer Fra Ådalen egentlig er. Og hvad det ikke er. Og der er altså ingen guillotiner i vores studie, selvom vi jævnligt diskuterer, om det er tid for OB at skifte ud i spillertrup, trænerstab eller ledelse.

Stemmer Fra Ådalen er lige nu i gang med en enormt spændende periode med de højeste lyttertal nogensinde, og det fortæller mig, at vi er på rette vej og gør nogle rigtige ting. At vi har den rette balance. At der er behov for et journalistisk båret program som Stemmer Fra Ådalen. Og at vi gør et godt stykke arbejde.

Mange tak for det store engagement, der er omkring Stemmer Fra Ådalen. Vi ser frem til at fortsætte med vores uafhængige, kritiske, balancerede og nysgerrige fodboldmedie.

Det seneste interview med Jesper Hansen kan i øvrigt høres her: