Blog: Tillykke med de 132 år – vis nu, at det ikke altid var bedre i gamle dage

Af Martin Davidsen
12. juli 2019

På tærsklen til en ny sæson fylder Odense Boldklub 132 år. I dette blogindlæg skriver redaktør Martin Davidsen om rigets tilstand i OB og ser frem mod en ny sæson, hvor klubben skal forsøge at bygge videre på sidste sæsons fremgang.

Af Martin Davidsen

Når OB i dag fejrer 132-års fødselsdag, er det som en af de ældste klubber i landets bedste række. Kun AaB og AGF er ældre, og det siger noget om den historie og tradition, der altid har fyldt meget i Fyns største og mest succesfulde fodboldklub. Og også gør det ved indgangen til en ny sæson.

For når man har 132 års historie og tilmed kan fremvise mesterskaber, pokaltitler, legender, landsholdsspillere og europæiske triumfer, er man en stor klub i dansk fodbold. Det skaber forventninger. Det er på grund af historien, at omverdenens medier og fans forventer mere af OB end klubber som Randers, Horsens og SønderjyskE – med al respekt for de klubber.

Der er også en grund til at spillere, trænere og sportschefer tager til OB frem for nogle af de klubber, der ellers er sluttet over fynboerne de senere år. Det er en større klub med større pres. Det er det, som sportsfolk elsker at være i.

Men faktum er også, at OB siden 2011 hverken har vundet titler, medaljer eller spillet europæisk fodbold. Der er dermed gået otte år, siden OB spillede en af den slags sæsoner, man med rette kan kalde historiske. Det er den længste tørke i klubben siden indførelsen af betalt fodbold i 1978, og det er værd at bemærke, at hele 10 danske klubber har prøvet at spille europæisk fodbold i løbet af de otte år, hvor OB er havnet i feltet 5-10 i Superligaen.

Mindre klubber som Horsens, SønderjyskE, Esbjerg Randers og Lyngby har smagt den europæiske saft i perioden, men flere af de nævnte klubber har så også prøvet at rykke ned. Her har OB vist en stærk stabilitet, og af de nuværende 14 Superliga-hold har kun FCK, Brøndby og AaB været i landets bedste række i længere tid end OB uden at rykke ned.

Men i en klub som OB’s størrelse er det ikke nok at være med – og det er ikke altid nok at være tæt på. OB har tradition for at præge toppen af dansk fodbold, og før 2011 var den længste tørke uden medaljer og europæisk fodbold på fem år. Nu ser man som nævnt tilbage på otte år med midterplaceringer. Selvfølgelig har fodbolden forandret sig, og der er kommet nye, hurtigløbende konkurrenter til. Det har presset OB, der i starten af årtiet valgte at lave en økonomisk tournaround med spareplaner og mindre kvalitet i spillertruppen til følge. Det har kostet på resultatsiden, men noget tyder på, at det lysner i OB nu.

År ét efter Forandringens Sommer
Det var os hos Stemmer Fra Ådalen, der sidste sommer udbasunerede, at OB var i gang med en ’forandringens sommer’. OB fik både ny cheftræner, assistenttræner og nye spillere, mens Odense Sport & Event præsenterede ny direktør, hovedsponsor og stadionnavnesponsor. Det signalerede nye tider, og vores forudsigelse holdt stik. OB leverede i 2018/19 sin bedste sæson siden 2011, og klubben var tæt på at sikre både medaljer og europæisk fodbold. Samtidig blev der uden for banen taget store skridt med planlægning af nyt Superliga-hus med moderne faciliteter samt spillersalg, der har sikret en bedre og sundere økonomi i fodbolddelen af Odense Sport & Event. Ifølge vores vandrør giver fodbolddelen af OSE nu overskud, og fremtiden tegner således lysere i OB, hvor der endelig ser ud til at være ved at skabe et bæredygtigt fundament.

På den korte bane skal OB nu forsøge at tage næste skridt. Det er år ét efter ’forandringens sommer’, og det er nu, at OB skal vise, at sidste sæsons opblomstring ikke var en enlig svale. Det er så moderne at tale om ’at bygge på’ og udvikle sig – og det skal OB gøre. Det vil være et vigtigt signal at sende, at man igen kan spille med i den øverste del af Superligaen, men det kommer ikke af sig selv.

Der er stadig visse spørgsmålstegn omkring spillertruppen, men det vil være et stærkt sportsligt signal, hvis klubben ikke sælger flere nøglespillere denne sommer. Folk som Jacob Barrett Laursen og Jeppe Tverskov er interessante for andre klubber, men signalerne fra Ådalen lyder på, at man ikke vil sælge dem til andre danske klubber – og i øvrigt vil man helst beholde dem i mindst en sæson endnu. Det vil være et tegn på ambitioner, hvis man forlænger med de to spillere – også selvom det koster økonomisk. Efter afgangen af Sten Grytebust i målet har OB ikke sportsligt råd til flere svækkelser. Det koster penge at have de kvalitetsspillere, der skal til for at være en del af toppen.

Også offensivt er der brug for mere power. Efter salget af Nicklas Helenius og købet af Sander Svendsen er fynboerne fortsat på udkig efter en offensiv forstærkning, og det er nødvendigt, hvis ikke Bashkim Kadrii skal trække det tunge læs alene.

OB leverede en flot sidste sæson, hvor man for første gang med den nuværende struktur var med i mesterskabsspillet og tilmed var få point fra en bronzemedalje. Men denne præstation er ikke meget værd, hvis klubben igen dumper ned i middelmådigheden i den kommende sæson.

Jævnbyrdighed
Det ligner igen en jævnbyrdig og tæt liga, så det bliver ikke let for OB at gentage sidste sæsons fremgang – eller ligefrem forbedre den. Mange klubber vil bejle til en plads i top seks, men set fra denne stol har OB mindst lige så gode forudsætninger som konkurrenterne. Spillertruppen er stærk og kun på målmandsposten er man svækket. Der er god kontinuitet i både trup og stab, og der må fortsat være stor sult efter succes.

Derfor kan OB godt række ud efter en plads i den øverste del af ligaen, og selvom OB ikke har det største budget, vil det være en stærk bedrift, hvis klubben igen kan spille med i feltet lige bag FC København og FC Midtjylland. Det er måske et hårdt pres at lægge på både spillertrup og trænerstab, men den slags forventninger fra omgivelserne er vilkårene i en klub af OB’s størrelse – og historik.

For udover 132-års fødseldag kan OB i år fejre 25-års-jubilæet for Miraklet i Madrid samt 30-års-jubilæet for seneste mesterskab. Hertil kommer, at det i 2020 er ni år siden, klubben sidst vandt medaljer og spillede europæisk fodbold.

Det må være træls altid at få at vide, at tingene var bedre i gamle dage – især når man som Jesper Hansen og Jakob Michelsen arbejder benhårdt og faktisk har flyttet OB i en bedre retning de seneste år.

Men der er kun én måde at få snakken om gamle dage til at forstumme. Det er ikke ved at bede folket om at ’screw down the expectations’. Det er ved at skabe mindeværdige resultater.

God sæson derude.

Lyt til seneste udgave af Stemmer Fra Ådalens podcast her:

Vil du være samarbejdspartner eller annoncør hos
Stemmer fra Ådalen?