Blog: Sådan bliver du en god stadiongænger

Af Martin Davidsen
2. august 2019

Stemmer Fra Ådalens omstrejfende stadiongænger Simon Voetmann leverer her en 10-trinsguide til at være en god tilskuer til OB’s hjemmekampe på Nature Energy Park (Odense Stadion).

Af Simon Voetmann

6.339 tilskuere så mandag 22. juli OB slå Lyngby med 4-1. Det er et ganske pænt tilskuerantal til en kamp en mandag aften midt i sommerferien mod en knap så sexet modstander. Kampen forinden havde lidt over 9.000 fundet vejen til stadion i Bolbro for at se OB tage kampen op mod de forsvarende mestre fra FC København. Fodboldbyen Odense er altså godt i gang med at følge de lovende takter fra sidste sæson op med at komme op af sofaen og af sted til stadion. Det er absolut glædeligt. Hvad enten du er fast inventar til alle hjemmekampe, månedens gæst eller kun kommer, når OB spiller kvalifikationskampe til Champions League, så har jeg her 10 gode råd til dig, som jeg synes, du skal huske på, næste gang du skal til fodbold på det, der engang hed Odense Stadion.

Denne guide er hverken kronologisk eller prioriteret. Jeg må derfor bede dig om at læse alle punkter – det kan du godt 😉

Punkt 1: Tag af sted
Det er så simpelt, men det er faktisk vanskeligere end som så. Alle kampe i Superligaen sendes live i TV med alt, hvad det bringer med sig af lakridskonfekt, morfar-lure midt i 2. halvleg og andre mageligheder. Jeg kan bevidne, at alt fodbold er sjovere live – om det så er på Nou Camp, ØB på Arkonavej eller på Højstrupvej i Bolbro. Film skal ses i biografen – fodbold skal ses på stadion. Kun dér mærkes det rigtigt i alle kroppens fibre. Det koster tid og penge at tage til fodbold, så det skal du være villige til at afgive, men tro mig, hvis du giver dig hen, er opmærksom og nærværende, som operapublikummet i Det Kongelige Teater, så vil du få en oplevelse hver gang du tager til fodbold – selv til en 0-0-kamp i februar.

Punkt 2: Tålmodighed
Fint, du er kommet afsted. Dette punkt er særligt interessant for dig, der vælger at tage bilen. Parkeringsforholdene ved Nature Energy Park vil irritere dig. Hele bydelen er gravet op grundet etablering af letbane, så du møder forvirrede fodgængere på vejen, lysregulering uden lys og ensrettede veje. Frygt ikke, der er mulighed for parkering ved Føtex, og fordi du har læst med indtil nu, så får du her mit helt hemmelige og fra min familie nedarvede parkeringstip, der gør forspillet for din stadionoplevelse behagelig; Parkér på Bystævnevej. I seks år kørte jeg selv fra Jylland til hjemmekampe, og jeg gjorde det samme hver gang. Kørte ind fra Rismarksvej til Bystævnevej og tog en omgang i den lille rundkørsel med pizzeriaet, så jeg holdt med snuden den rigtigt vej, når jeg skulle hjem til Jylland igen. Fra Bystævnevej er der en lille gåtur til hovedindgangen på fem minutter – det kan du godt. Har du mulighed for at cykle, så gør det. Stil din cykel til højre for hovedindgangen ved Richard Møller Nielsens Plads. Du kan helt sikkert få en øl af en venlig sjæl ved cykelstativerne, hvis du har de lyster.

Punkt 3: Mere tålmodighed
Dette punkt kan springes over, hvis du har købt din billet online i god tid, som jeg klart vil anbefale, at du gør. Det er de færreste, der ligefrem holder af at stå i kø. Er du stor kø-elsker, så får du her for gylden mulighed for at udleve din passion. Jeg har selv haft sæsonkort de sidste mange år, derfor har jeg ikke aktuel erfaring med at stå i kø for at få en billet, men jeg kan se, at der altid er mange, der af årsager, der for mig er uforståelige, står i kø for at indløse billet. Billetter til OB’s hjemmekampe kan mig bekendt købes online helt op til kampstart, og de fleste mennesker i dag har en telefon med internetadgang, så brug hellere 30 sekunder på det fremfor 30 minutter i kø. Det kan have voldsom indvirkning på din totaloplevelse, hvis du skal stå i kø for billet. Særligt, hvis du har taget bilen.

Punkt 4: Kom i god tid
Er du stamgæst, så ved du det, men der er bag den ene endetribune, Richard Møller Nielsens Tribunen, kommet en fanzone. Den åbner et par timer før kampstart, og her er en god mulighed for at varme op og udvide stadionoplevelsen med en god burger og noget kvalitetsbryg fra den lokale leverandør, Albani. Fra tid til anden er der skjalde, der spiller op, men der er altid fin stemning uagtet om der er live-musik. Over tid er der også kommet et par installationer i form af en mur, et træ og noget graffiti, så er du lidt kulturel og/eller historisk anlagt, så er der altså også lidt at komme efter. Jeg går ikke nærmere ind i det her. Den klarer du selv – det kan du godt.

Punkt 5: Se opvarmningen
Det har altid været vigtigt for mig at se OB varme op. Det vil sige, at jeg er på plads cirka 30 minutter før kick off. Jeg bilder mig ind, at jeg kan lure dagsformen hos hver enkelt spiller. Hvem ”er der”, hvem sparker dem i kassen, når de afslutter, og ser målmanden klar ud. Det får du svar på under opvarmningen. Er man rigtig heldig/uheldig, kan man se en spiller blive skadet under opvarmningen. Det sker sjældent. Det er lidt som nordlys. Opsøg den mulighed. Er du spillefugl kan den med egne øjne oplevede skarphed hos angriberne vise, hvem du skal spille din 10-kroner på som første målscorer. Det er som at komme ned i staldene på travbanen.

Punkt 6: Tag en OB-trøje på
Det er lidt hyklerisk af mig at bede dig om at tage en OB-trøje på, men jeg gør det alligevel. Jeg vil skyde på, at det er 10 år siden, jeg sidst har haft en OB-trøje på til kamp, enten i Odense eller et andet sted. Jeg kommer lige fra en oplevelse på Brøndby Stadion, hvor rigtigt mange har en gul trøje på, og det så sgu fedt ud. I den podcast, vi optog den sidste mandag i juli, kunne tidligere superligaspiller, Kenneth Møller Pedersen, berette, at det er noget, man som spiller ser, hvis hjemmepublikummet bærer klubbens farver. Jeg synes, det er et lille offer at bringe for at støtte holdet. Hvorfor har jeg ikke selv haft en trøje på? Jeg tror, jeg har været nervøs for at blive sat i bås som fodboldfan med alle de fordomme, der er følger med det. Jeg ved bedre, end at alle fodboldelskere er voldsparate sociale udskud uden job og drømme med nedgroede negle og kviklåns-gæld. Fodboldfans ser ud på 1.000 forskellige måder, og jeg er nået til et punkt i mit liv, hvor jeg er ret ligeglad med, hvad andre tænker om, hvad jeg vælger at fornøje mig med i fritiden, og hvilke pjalter jeg iklæder mig. Say it loud – I’m (OB-)fan and i’m proud – og det gør man tydeligst og stærkest ved at tage en spillertrøje på til fodbold – ude og hjemme. Du er heldig, hvis du skal købe din første OB-trøje lige nu. Den kan købes på stadion, og den aktuelle hjemmebanetrøje har det ikoniske Albani-logo på maven, og den er skideflot – måske den flotteste i kongeriget.

Punkt 7: Råb
Det er din ret, når du er på stadion. Du må råbe stort set, hvad du vil, hvornår du vil. Enkelte benytter sig ofte og med stor appel af denne grundlovssikrede ret. Jeg må dog understrege, at almindelig strafferet og pli ikke er sat ud af spil på betontribunerne på fodboldstadioner. Der gælder nøjagtigt, de samme regler som i det omgivende samfund. Og dog. Du må for eksempel gerne kritisere mennesker, der er i færd med at udføre deres job. Og som givetvis gør sig umage, da deres ansættelse og videre karriere afgøres af deres præstationer på banen. Det gælder spillere, trænere og ikke mindst dommere. Råb for pokker. Det gør godt. Få det ud. Dømmer linjedommeren en fejlagtigt off side, så skrig din utilfredshed ud. Han gør det sikkert igen alligevel i 2. halvleg, så råb af ham igen – ikke for hans skyld, men for din egen. Og glæd dig til den forløsning, du vil opleve i kroppen og sindet, når OB scorer et sejrsmål i overtiden, for ja, det sker faktisk. Det skete sidste sæson – flere gange – og det vil ske igen. Det lover jeg. Skrig, så det flimrer for øjnene og dunker i tindingerne, kram en du kender og nyd mål igen, når det kommer på storskærmen. Lagr den oplevelse og følelse et sted, hvor du hurtigt kan finde den frem, hvis du overvejer at se bort fra punkt 1 i denne guide en dag. Jeg skal venligt og bestemt bede dig om ikke at råbe fordømmende udsagn om aktørernes seksualitet, etnicitet eller religiøse ståsted. Det behøver du ikke. Brug hellere energien på at digte en hyldestsang til en af dine egne helte, gerne med humor og på en catchy melodi. Det kan du godt.

Punkt 8: Tal med dem du står omkring
De fleste mennesker, der tager på stadion, har en interesse for fodbold. Selvfølgelig er nogle stadiongængere med af pligt eller for at sikre borgfreden eller fordi, far eller mor giver en pose slik, men fodbold er et godt samtaleemne. Fodbold kan som få andre emner bryde isen, hvis man fornemmer, at det menneske, man står overfor, er fodboldinteresseret. Tag chancen, også selvom det er lidt udansk at starte en samtale med personer, man ikke kender. Du har en glimrende mulighed for at vende og perspektivere det, du netop har oplevet. ”Var der egentlig off side på Bashkim” eller ”hvor kommer ham Svendsen fra” – værsgo’ – der har du to indledere til fri afbenyttelse for at få en samtale i gang i pausen af kampen. For denne aktivitet skal helst ske i pausen, da nogle fodboldfans, mig selv inklusiv, forsvinder lidt væk, mens kampen er i gang og derfor ikke har det store behov for samtale. Det er ikke arrogance – det er koncentration. Se en fodboldkamp som en gudstjeneste. Hvis du følger punkt 8, har du en god chance for at grundlægge en forbindelse til nogle mennesker, der sandsynligvis vil være at finde på de samme pladser til næste hjemmekampe. Fodboldfans har tendens til at være ret traditionsbundne, overtroiske eller vanedyr, der gerne sidde på samme plads i årevis.

Punkt 9: Aldrig gå før tid
Kampen er slut, når dommeren fløjter af og peger mod spillertunnellen. Så kan du gå. Aldrig før. Du er en idiot, hvis du gør det. Når du nu er kommet afsted, så lad for Guds skyld vær med at gå før tid. Hvil i, at du er til fodboldkamp, tag det stille og roligt, klap eller buh spillerne af banen, gå stille og roligt ud til din bil eller cykel, tænd for Liga på P3 og nyd, at du har været en del af en begivenhed, som de taler om. Måske er næste Superliga-kamp gået i gang. Lyt til det, og kør hjem.

Punkt 10: Kom igen næste gang
Sådan. Du er i mål. Godt gået. Det var forhåbentligt en god oplevelse. Lad vær med at sætte lighedstegn mellem en god oplevelse og en sejr til OB. Du er meget velkommen til at være forhåbningsfuld, når du går til fodbold i Odense, men pas på med at have forventninger eller krav. OB taber, de spiller dårligt, men de vinder også indimellem. Du skal være der uanset hvad. Er du i tvivl om hvorfor, så læs punkt 1 igen. Har du fulgt denne guide, har du som minimum fået lidt godt at spise og drikke, nydt bare at være til fodbold, set alle mulige sjove typer, hørt en masse udbrud, måske har du fået læsset af og råbt, måske har du været stille og nydt et åndehul væk fra hverdagens trummerum, talt med andre mennesker, og du er blevet underholdt. Det oplyses altid på stadion, hvornår næste hjemmekamp er, og der skal du afsted igen. Denne gang skal du måske have dit barn, din ægtefælle, din kollega, din gamle skolekammerat eller hele dit gamle stadionslæng med. De bedste samtaler har man ofte i biler, fordi man ikke er tvunget til at glo på hinanden. En fodboldkamp er en god mulighed for at mødes om noget for at være sammen. Sådan bruger vi det i min familie, vi mødes til fodbold og vender livet, mens der foran os tages højintense løb og laves cut backs i feltet. Jeg har også været til mange fodboldkampe alene. Det holder jeg også af. Men forsøg at kom afsted med nogen – for din egen skyld… og for klubben… og for byen.

Om skribenten:
Simon Voetmann er en fast del af holdet bag Stemmer Fra Ådalen og har fulgt OB i mere end 25 år. Han er uddannet skolelærer og journalist. Til daglig arbejder han som kommunikationsmedarbejder. 

Lyt til seneste udgave af Stemmer Fra Ådalens podcast her:

Vil du være samarbejdspartner eller annoncør hos
Stemmer fra Ådalen?