Blog: Pil op og pil ned for OB i 2019

Af Martin Davidsen
21. januar 2020

Et år er gået på hæld, og endnu et har taget sin begyndelse. OB News ser tilbage på 2019 og frem mod 2020.

Skrevet af Emil Plovgaard og Mikkel Andreasen, OB News.

Konkurrencen er hård i denne sæson. Det er OB en af klubberne, som har fået at føle. Måske netop derfor ligger klubben i øjeblikket placeret på en niendeplads. Ambitionen om en placering blandt de øverste seks er i live, men også et stykke væk.

Indtil videre har det været en meget svingende sæson, der har budt på både op- og nedture. Sæsonen startede ud med et snævert nederlag på hjemmebane til FCK, sidenhen en udklassering af Lyngby på samme bane, og et bittert nederlag på Brøndby Stadion. Siden da har resultaterne skiftet uge efter uge. Og så røg man i ottendedelsfinalen ud af pokalen, da AGF’s Jakob Ankersen scorede kampens eneste mål fem minutter før ordinær tid.

De svingende resultater har fået Jakob Michelsen til flittigt at rotere rundt blandt både spillere og formationer. Nøglespillere som Jacob Barrett og Ryan Johnson betød, at OB i visse perioder ikke spillede med wingbacks.

Uheldigheder har der også været en del af. Et bortdømt mål mod SønderjyskE i august kunne måske have givet ekstra point på kontoen. Nogen husker måske Oliver Lunds mål, som var en meter inde over stregen i Farum, men som blev underkendt? Mange af hændelserne er ikke gået OB’s vej. Det siges, at fejlene udligner sig hen over sæsonen, så OB bør have point til gode i det kommende forår.

Drømmene om permanent kvalifikation til Europa-gruppespil er hengemte, og det er ræsonnabelt nok at stille spørgsmålstegn ved, om OB på den lange bane kan holde momentum i subtoppen uden nogle saltvandsindsprøjtninger?

OB News har set nærmere på, hvordan OB har klaret sig ført an af cheftræner Jakob Michelsen i 2019.

Det taktiske, truppens bredde og målsætninger

OB har præsteret godt, når A-kæden har været i kamp. Omvendt har det set mere svingende ud, når stærke stamspillere som Ryan Johnson og Jacob Barrett har siddet ude med skader. Udfordringer har der også været at spore på midtbanen samt i det centrale forsvar. Truppens bredde har vist sig ikke at være stærk nok, hvilket både afspejler sig i svingende resultater og det spillemæssige udtryk. Det har dog ikke set ud til at kue Jakob Michelsen, der fra gang til gang har vendt posen med taktiske formationer og rådigheden af spillere.

De mange spilsystemer

Det startede med 4-4-2, hvorefter “JM” gik over til at benytte sig af grundformationen 3-5-2. Derudover har han eksperimenteret med 3-4-3 og 4-3-3 med en defensiv 4-5-1, når holdet skulle forsvare. Ros til ham for at turde. Det er en moderne træner, man har med at gøre, der ikke låser sig fast på en taktisk ideologi. Han har taget udgangspunkt i det spillermateriale, der har været til rådighed og sat holdet ud fra dette med et tydeligt øje til modstanderholdet.

Men hvilket spilsystem bør bruges primært? Med de tre offensive spillere i Kadrii, Jebali og Svendsen synes det oplagt at udvikle spillestilen ud fra fra en 3-4-3-opstilling. Alle tre angribere besidder forskellige færdigheder, der vil kunne komplimentere hinanden og chancen for flere mål. Den største udfordring synes at være holdets evne til at udfolde sig i opspillets faser. Spillernes relationer virker haltende. Typisk iscenesat med sidelæns og baglæns boldomgang.

Det savnes, at OB bliver bedre i det direkte spil, der kan splitte modstanderholdet ad ved at finde hinanden i mellemrummene. Der har manglet en del kynisme og evnen til at turde spille det offensive spil. Det virker låst, og frygten for at miste bolden har set ud til at fylde for meget i hovederne på spillerne. Særligt givet til udtryk ved mange fejlafleveringer og unødvendige boldtab.

Vigtige kampe frem mod mesterskabsslutspillet

Det tætte midterfelt gør, at spændingen om en plads i top-6 er markant. Det betyder også, at der i hver kamp i foråret skal kæmpes om vitale point. Sidste år overvintrede OB på en 7. plads med 27 point med samme pointantal som i år, hvor man dog må nøjes med en 9. plads

Får OB tur i den i forårets kampe, der med 9 point op til AGF og blot 5 point til Brøndby, er et stykke bagud i forhold til konkurrenterne, eller er springet for stort, til at det kan indhentes på seks kampe? Netop Brøndby møder OB i første kamp efter vinterpausen. Det kan meget vel blive en nøglekamp i det tætte kapløb om en plads i slutspillet.

2 x debut til Gribben fra Kerteminde

Det var uden tvivl et helt store samtaleemne i sommer, da Grytebust forlod OB til fordel for FCK. Skulle OB hente en ny keeper, eller skulle Oliver Christensen gives chancen i buret? Valget faldt på “OC”, som i den grad har grebet chancen. Der gik heller ikke længe, før han også blev førstevalget på det danske U21-landshold, som han fik debut for i træningskampen mod Ungarn i september. Overordnet set har “OC” præsteret fremragende. Til trods for et fælt drop i kampen mod Lyngby i efteråret og lidt problemer med fødderne, så har han med sin unge alder løst sine opgaver i målet til topkarakter. Det kan både han og klubben være godt tilfredse med. Hvis han fortsat kan udvikle sig, går den unge knægt fra Kerteminde en stor tid i møde.

Mesterskabsslutspillet og ambitionerne om at spille europæisk igen

I år er rækken tæt i midterfeltet, og alle kan i realiteten blive taberen i kampen om en plads i slutspillets fine selskab, hvor drømmene om medaljer og europæisk kvalifikation lokker. Der kan analyseres meget på, hvad man skal lægge i Niels Thorborgs udmelding om, at man igen har ambitioner om spille med i Europa. Betyder det, at der igen skal investeres flere penge i setuppet og truppen? Er investorerne målrettede og klar til at ligge mellem 90 og 150 mio. årligt for at indfri disse ambitioner, eller vil man fortsætte med at give fynske talenter muligheden for at udfolde sig på eget græs? Det kunne være rart at vide, hvad Niels Thorborg forestiller sig.

Ser man på truppen, er der både pil op og pil ned. Holdet har haft brug for forstærkninger på nøglepositioner i både forsvaret og midtbanen. OB er blevet styrket i det defensive med Kasper Larsen og det offensive med hele to topscorere i Sander Svendsen og Bashkim Kadrii. Med sommerens tilgang i form af Sabbi og Lieder er angrebet i den grad forstærket. Så er spørgsmålet; hvem ryger ud af truppen?

Samlet set har der været en konstant fremgang i både spillet og resultaterne. Det er værd at tage med. Jakob Michelsens tropper skal blive endnu bedre og få point mod de hold, man lige umiddelbart véd, man bør slå. Dette eksemplificeret i nederlaget mod Lyngby i efteråret og AGF i pokalen.

Truppen skal styrkes således, at man kan stå distancen, også når skader og karantæner opstår på holdet. Her har holdet, med undtagelse af sejren over FC Midtjylland, ikke kunnet præstere. Spillet har været usammenhængende, og det har stået klart og tydeligt, at de spillemæssige relationer ikke har fungeret. Jakob Michelsen og Henrik Hansen står med et stort stykke arbejde i vinteropstarten, hvor de taktiske og spillemæssige opgaver skal styrkes.

Det bliver et spændende forår, OB går i møde.

Vil du være samarbejdspartner eller annoncør hos
Stemmer fra Ådalen?

Klik her, og læs mere

Andre nyheder og podcasts: