Det står sløjt til i øjeblikket hos vores alle sammens favoritklub. 6-0-nederlaget til Superligaens bundprop var decideret jammerligt, og der skal helt sikkert ske noget nu. Jeg mener dog ikke, at løsningen er at fyre cheftræner Jakob Michelsen.

Af Peter Ingemann Nielsen, journaliststuderende og striwet gennem mange år

Da man i midten af 1800-tallet observerede, at der på to fødselsafdelinger på et hospital i Wien var markante forskelle på dødeligheden, begyndte man med det samme at lede efter årsagen til problemet. På den ene afdeling arbejdede veluddannede læger, der behandlede overklassen. Den anden afdeling, som var for de mindre bemidlede, bestod af jordemødre. Dødeligheden blandt de fødende kvinder var klart højst på overklasse-afdelingen, hvor der arbejdede læger.

Det undrede den ungarske læge Ignaz Semmelweis, som derfor satte sig for at undersøge sagen. Han fandt ud af, at der kun var præster på den rige afdeling med lægerne og ikke hos de andre. Derfor foreslog han at fjerne præsterne fra den rige afdeling. Men lige lidt hjalp det. Mange overklassekvinder døde stadig under fødsel.

Efter flere mislykkede forsøg fandt Semmelweis til sidst løsningen. Det viste sig, at lægerne, som også arbejdede med lig og andre syge mennesker, overførte sygdomme til de fødende kvinder. Jordemødrene, som kun arbejdede på fødestuen, havde ikke omgang med andre syge. Semmelweis fik derfor lægerne til at vaske hænder, inden de tilså de gravide kvinder, og efter dette tiltag overlevede langt flere kvinder, og dødeligheden på de to afdelinger udlignede sig.

Hvorfor er denne historie om et østrigsk hospital fra 1800-tallet så relevant?

Jeg mener, at historien fungerer som en fremragende allegori for den nuværende situation i Odense Boldklub. Der er uden tvivl en sygdom til stede i klubben, som afspejler sig i både dårligt spil, uheldige transfers og ikke mindst dårlige resultater. Og denne sygdom er uden tvivl større i OB end i mange andre Superliga-klubber.

Men at fjerne Jakob Michelsen fra roret, svarer til at fjerne præsten fra den rige fødestue med de veluddannede læger. Det nytter ikke noget som helst.

I stedet mener jeg, at blikket skal rettes mod spillertruppen og de personer, der har ansvaret for spillermaterialet. For kan man i virkeligheden forvente, at Jakob Michelsen præsterer bedre med den nuværende trup? Det mener jeg ikke. Jeg har også den holdning, at OB overpræsterede i sidste sæson, og det gjorde de især på baggrund af Michelsens taktiske snilde.

Hele idéen om, at OB bør være en fast deltager i mesterskabsslutspillet hver eneste sæson, bygger på en illusion om dét OB, der var engang. Men se sandheden i øjnene: Rent trupmæssigt er OB dårligere end både FCK, FCM, Brøndby, AGF, AaB, FC Nordsjælland og måske endda Randers.

Når det er sagt, er der selvfølgelig ingen undskyldning for at tabe 6-0 til ligaens absolut ringeste mandskab. Men det vil være absurd at fyre en træner på baggrund af én enkeltstående kamp, når selvsamme træner i sidste sæson genopfandt den fynske fodboldglæde.

Min pointe er altså, at ingen anden træner vil kunne præstere bedre end Michelsen med den nuværende spillertrup. Så for mig at se skal der ryddes gevaldigt op i truppen. Hvis Michelsen alligevel ender med at blive fyret, skal man ikke forvente at se et paradigmeskifte i de fynske fodboldresultater.

På det østrigske hospital var løsningen at vaske hænder. I OB skal der ske det modsatte. Ingen må vaske sine hænder og fratage sig ansvaret, hvis sygdommen skal til liv. Alle må knokle hårdt for at få vendt skuden. Det fortjener både byen, fansene og alle andre involverede. Og så tror jeg på, at Jakob Michelsen – ligesom Ignaz Semmelweis – er manden, der finder kuren.

Indlægget er et udtryk for skribentens egen holdning.