Dette blogindlæg kan også høres som podcast:

Af Martin Davidsen

Der var en vis symbolik i billedet, da Jakob Michelsen gav sit første tv-interview som ny cheftræner i OB. Det var en sommerdag i juni måned, og mens Michelsen fortalte om sine ambitioner i det nye job, kunne man i baggrunden skimte en af hans forgængere på posten.

Det var naturligvis et foto af Richard Møller Nielsen, der skuede fra den tribune, der er opkaldt efter træneren, hvis arv har været svær at løfte for rigtig mange af de folk, der har forsøgt siden midten af firserne.

Jakob Michelsen blev præsenteret foran Richard Møller Nielsen-tribunen. (Foto: Youtube/OB TV)

For det var Richard Møller Nielsens to mesterskaber, pokaltitel og utrættelige arbejde med at skabe en særlig vinder- og arbejdskultur i OB, der lagde fundamentet til den klub, som siden indførelsen af betalt fodbold i Danmark næsten har været en konstant faktor i dansk fodbolds øverste række. Og det er Møller Nielsens fornemme resultater fra 1975 til 1985, der gjorde OB til en storklub i dansk fodbold – i egen og omverdenens optik.

Det betyder ikke, at forventningerne til nutidens trænere er urealistiske, men det betyder, at OB er en klub, der på godt og ondt holdes øje med. Som Martin Borre udtalte tidligt på sæsonen, skal der ikke meget til, før der skabes begejstring på Fyn. Men der er heller ikke langt til kulkælderstemning. Det er en klub, der er holdninger til – og visse forventninger til. Det er en klub, hvor omgivelserne spærrer øjnene op, når man undlader at melde en målsætning ud.

Uvejr
Derfor var der også stormvejr omkring både klub og træner, da Jakob Michelsen efter fem kampe som cheftræner i OB kun havde høstet ét point til klubben, der lå sidst i Superligaen.

Michelsen har selv fortalt, hvordan ”hele verden var på nakken af OB” i juli og august, og sportsdirektør Jesper Hansen fortalte også i seneste udgave af Stemmer Fra Ådalen, at der var mange diskussioner omkring holdet i den pågældende periode.

Men der er sket noget siden de stormomsuste uger i begyndelsen af sæsonen. Jakob Michelsen og resten af trænerteamet tog konsekvensen af de mange indkasserede mål og lagde spillestilen om, så der blev skabt et stærkere defensivt fundament ud fra et 3-5-2-system. Det var en klar forandring af den spillestil, der ellers har kendetegnet OB de seneste syv sæsoner, hvor man i en 4-4-2-formation har arbejdet meget med at være spilstyrende og boldbesiddende. Det er ikke alt, der er kastet over bord, men som den tidligere OB-assistent Joakim Mattsson forklarede i et afsnit af vores podcast for nogle uger siden, er OB’s udtryk blevet forandret.

Omvendt kan man sige, at den nuværende OB-stil med en stærk defensiv med nogle arbejdsmænd som Janus Drachmann og Casper Nielsen i centrum minder mere om fortidens OB-hold og har visse ligheder med Richard Møller Nielsens mandskaber.

Resultater
I de seneste tre måneder har det ikke givet mere sprudlende fodbold, men det har givet resultater. OB er nu oppe på syv kampe på stribe uden nederlag i Superligaen, hvilket er den bedste stime i fem år. Man har kun lukket seks mål ind i de seneste ti kampe, der tilmed har budt på fornemme 19 point. Samtidig er OB placeret på en fjerdeplads efter 16 spillerunder – det er også længe siden, det sidst har været tilfældet.

Så lige nu blæser der mildere vinde over Ådalen, selvom OB faktisk havde ét point mere på kontoren på samme tidspunkt sidste år. Den mere positive stemning – rent sportsligt – skyldes naturligvis fraværet af nederlag. Men det skyldes også, at OB har vist en evne til at komme tilbage i kampe, som gennem lang tid ellers har været en fremmed egenskab på Fyn.

Hele 12 af OB’s 20 mål i denne sæson er scoret inden for kampenes sidste 15 minutter. Og i hele fem tilfælde har OB sikret sikret point på kontoen ved at score i slutfasen. I alt har sene mål mod SønderjyskE, AGF, FC Midtjylland, Brøndby og Esbjerg kastet seks ekstra point af sig. Det er markant, og det siger noget om en nyfunden vindermentalitet og never-say-die-attitude, der har kendetegnet OB under Jakob Michelsen. Da OB vandt 2-1 over Esbjerg i seneste spillerunde, var det første gang siden 29. maj 2016, at fynboerne kom tilbage og vandt en kamp efter at have været bagud.

Afgørende slutfase
Alle disse fine statistikker er dog hamrende ligegyldige, hvis OB’s opadgående kurve nu stagnerer. Der resterer fire kampe inden jul, og det er i denne sidste etape, at OB skal vise, at man kan bide sig fast i Top 6-ræset. Grundspillets første otte kampe gav seks point, de næste otte gav 15 – og hvad så nu? OB skal frem mod jul vise, at de seneste fine resultater ikke bare har været en tilfældig opblomstring eller et øjebliksbillede. For hvad er det sande OB? Det vi så i starten af sæsonen eller det vi har set på det seneste?

De næste fire kampe mod FC Nordsjælland, Vendsyssel, FC Midtjylland og AaB kan meget vel definere resten af OB’s sæson. For hvor står OB, når vinterpausen kommer og lægger en dyne over Superligaen?

De sportslige resultater har altafgørende betydning for stemningen omkring en Superliga-klub, og den seneste fremgang på banen har haft den afledte effekt, at omverdenens fokus på OB er blevet mindre. Der tales mindre om faciliteter, om manglende målsætninger, om utidssvarende faciliteter, om karantæneramte stemningsskabere, om svingende tilskuertal, om fraværet af en tydelig strategi. Alt dette er stadig betændte emner, som OB skal forholde sig til – og som der forhåbentligt bliver arbejdet med i kulisserne – selvom Jesper Hansen i sidste uge udtalte, at der ingen målsætning er. Forskellen mellem den nuværende og tidligere situation er, at der nu er nogenlunde arbejdsro.

På den kortere bane er der stadig plads til forbedringer i OB’s spil, der særligt offensivt efterlader noget tilbage at ønske. Det handler ikke kun om angribere, der ikke scorer på sine målchancer, men i lige så høj grad om spilopbygningen og måden man skaber chancer på. Samtidig er der visse spørgsmålstegn omkring flere positioner i truppen: Hvem vogter målmandsposten i næste sæson? Hvem skal være backernes back-ups? Hvem bliver sorteper i spillet om spilletid på midtbanen? Og kan de målfattige angribere forløses? Alt dette skal OB forholde sig til, og det er langt lettere at gøre, når man får point på kontoen.

Men der skal ikke mere end et par nederlag til, før utilfredshedens flammende bål atter kan blusse op – særligt fordi der blot er seks point fra den aktuelle lune fjerdeplads til sidstepladsens kummefryser. Derfor kan arbejdsroen pludselig blive forstyrret af kritiske bannere og nærgående spørgsmål fra omgivelserne.

Derfor bliver alene søndagens kamp mod FC Nordsjælland væsentlig for OB, der tilmed står over for endnu en mulig milepæl. Vi skal tilbage til marts 2016 for at finde den seneste gang, hvor OB vandt tre kampe på stribe i Superligaen. Og undgår man nederlag i Farum, skal vi tilbage til efteråret 2009 i de glade sølvår for at finde en længere stime uden nederlag i Superligaen. Det er markante tal.

Det er snart et år siden, at vi på denne plads skrev om 2018 som et afgørende år for OB, og man må sige, at der er sket ting og sager på Fyn i løbet af de seneste 11 måneder. Der er kommet ny direktør, træner, anfører, hovedsponsor, stadionsponsor, maskot og meget mere, så efter nogle år med kontinuitet i højsædet, må det konstateres, at 2018 har været et år, hvor der har været behov for omstillingsparathed.

Man kunne derfor ønske for OB, at 2019 bliver mere roligt. I klubber som AaB, AGF og OB vil der altid være en omverden, der kigger nysgerrigt og kritisk på, hvad der foregår. Og selvom OB stadig kæmper for at blive hele byens hold, er det stadig den sportsklub, som allerflest odenseanere har en holdning til. Så potentialet er der. Det kommer vi også til at tale om, når vi den 20. december afholder vores næste live-session af Stemmer Fra Ådalen hos Albani.

Da Jakob Michelsen stod foran Richard Møller Nielsen-tribunen og blev præsenteret som ny OB-cheftræner i sommer, talte han meget om, at han ville skabe begejstring efter nogle magre år på Fyn. Indtil videre har begejstringen vist sig i glimt, men man mangler stadig at se den folde sig ud i fuldt flor.

Det sker kun, hvis Superliga-holdet leverer resultater.

—-

Støt Stemmer Fra Ådalen på Mobile Pay 29 88 49 97

Lyt til seneste omgang paneldebat her: