Blog: Jesper Hansen har sat markant aftryk på OB

Af Martin Davidsen
10. oktober 2019

Jesper Hansen stopper i OB 1. februar 2020. Stemmer Fra Ådalens Martin Davidsen kommenterer her nyheden og sætter Jesper Hansens tid i OB i perspektiv.

Af Martin Davidsen

Det er en markant skikkelse i den nyere OB-historie, der forlader klubben den 1. februar næste år. Når Jesper Hansen stopper som sportsdirektør, siger klubben farvel til en mand, der har haft en helt central rolle i klubbens udvikling de seneste seks et halvt år. Jesper Hansen har undervejs fået massiv kritik, men han udadtil har han været belagt med teflon og taget mange tæsk.

Men 1. februar er det slut, og han kan dermed se tilbage på næsten syv år med store udsving på OB-barometeret. Undervejs har der været kritik af sportsdirektøren fra omverdenen, men internt har han haft opbakning fra den øverste ledelse.

Og man skal heller ikke tage fejl af de bedrifter, Jesper Hansen har stået for under sin tid i OB – selvom resultaterne har været middelmådige undervejs, har OB flyttet sig på en række parametre siden foråret 2013. OB er overordnet set et bedre sted i dag end i 2013.

De fleste er enige om, at det i fodboldens verden er noget nær umuligt at spare sig til sportslig succes, men i løbet af Jesper Hansen-æraen i OB, har klubben nedjusteret sit spillerbudget, og klubben har på bestyrelsens anledning været gennem en regulær turnaround. Det har kostet på de sportslige resultater, hvor det kun er blevet til en enkelt placering i Superligaens øverste halvdel. Hvem husker ikke sagen om kakao og Red Bull, der ikke længere var råd til? Eller da man valgte at nedlægge stillingen som chefscout i en periode? Jesper Hansen blev på et tidspunkt tilmed citeret for, at OB hentede spillere, man vidste ikke var dygtige nok til at indfri klubbens målsætning, fordi der var et budget, der skulle holdes. Læg hertil, at store profiler som Rasmus Falk og Sten Grytebust undervejs er skiftet til FC København transferfrit, mens Jesper Hansen ofte har stået på transfervinduets sidste åbningsdag og forklaret, at det ikke lykkedes at hente den ekstraordinære forstærkning, som man arbejdede på. Der har været mange trælse sager i Jesper Hansens regeringsperiode i OB. Han har også selv fremhævet det vanskelige i afskeden med klubkoryfæer med mange førsteholdskampe, der under Jesper Hansens ledelse forlod væsentlige poster og i dag gør det godt i andre klubber.

Men når man vurderer Jesper Hansens aftryk på OB, skal man også tage i betragtning, hvilken klub han kom til. I sommeren 2013 var OB netop blevet nummer 10 i Superligaen for anden sæson i træk. Spillertruppen var præget af tiden med stor udskiftning i ledelsen, hvor tre trænere og tre sportsdirektører havde haft indflydelse på trupsammensætningen. Fra øverste sted var der truffet en beslutning om, at der skulle styr på økonomien efter underskud i Odense Sport & Event på henholdsvis 22 millioner kroner og 26 millioner kroner i regnskabsårene 2011 og 2012. I regnskabsåret 2013 lød minusset på 34 millioner kroner.

Så Jesper Hansen kom til at stå i spidsen for OB i en tumultagtig periode. Jesper Hansen var firmaets mand. Der findes ikke tal på alle de gange, han i medierne har skulle forsøge at forklare sportslige nedture, spillerafgange eller andre møgsager. Ligesom i andre klubber har der været en række fejlskud på transfermarkedet, og det har gjort ondt i OB’s selvforståelse, at klubber som Horsens, SønderjyskE og Lyngby med mindre budgetter end OB har kunne sammensætte trupper, der har været i stand til at havne i top seks eller vinde medaljer. De sportslige resultater for Superliga-holdet var måske kun en del af Jesper Hansens arbejdsområde, men det var det parameter, han blev vurderet på – og sådan er det i fodboldens verden. Jesper Hansen måtte ofte forsvare spillerrekrutteringen, og han fik ofte tæsk på sociale medier og debatfora for sin tørre facon, men udadtil virkede han sjældent rystet. Gang på gang slog han fast, at han ikke lod sig påvirke af kritikken fra omverdenen. Den slags kalder trods alt på respekt.

Og så skal man ikke glemme nogle af Jesper Hansens positive aftryk på OB. Inde på banen opnåede OB i sidste sæson den bedste placering siden sølvårene, og denne sæson er begyndt med den bedste pointhøst i 10 år. Laver man en Superliga-tabel baseret på de seneste 12 måneder, ligger OB nummer tre. Læg hertil en semifinale i Superligaen. Ansættelsen af Jakob Michelsen som cheftræner og staben omkring ham har været en fremragende disposition. På ungdomssiden er der blevet investeret kraftigt med en ny talentchef og en række fuldtidsansættelser, og i DBU’s nye talentsystem er OB placeret som Danmarks femtebedste akademi vurderet ud fra en række parametre.

Jesper Hansens største bedrift vil imidlertid først være klar, når han er fortid i klubben næste forår. Det er ingen hemmelighed, at Jesper Hansen fik et chok over træningsfaciliteterne i Ådalen, da han i sin tid blev ansat, og gennem mere end fem år har han været en drivkraft i arbejdet med at få etableret nye baner og et nyt Superliga-hus i Ådalen. Det er planen, at Superliga-huset skal stå klar i foråret 2020, og dermed er der endelig gjort noget ved en problematik, som har været et tema i OB gennem 30 år.

Det er min påstand, at OB trods alt er et bedre sted nu end i sommeren 2013, hvor Jesper Hansen indledte sit virke som sportsdirektør. Der har uden tvivl været mange hårde beslutninger, og det siger noget om udfordringerne, at der undervejs har været fire cheftrænere i spidsen for Superliga-holdet. Jesper Hansen har skulle slukke en del ildebrænde – nogle af dem har han måske selv været med til at antænde. Man kan også argumentere for, at Jesper Hansen har manglet sparring og støtte i den øverste sportslige ledelse. Sportsdirektøren har skulle forholde sig til alt fra kontraktforlængelser og køkkenpersonale til kommercielle tiltag til møder med kommunen, og da der kun er 24 timer i døgnet, er der ikke noget at sige til, hvis jobbet har slidt på sportsdirektøren. På det seneste har man godt kunne få det indtryk. Jesper Hansen har været direktøren for det hele i fodbolddelen af Odense Sport & Event. Måske skulle man overveje at dele stillingen op, så man både ansætter en sportsdirektør og teknisk direktør som afløser for Jesper Hansen.

Under alle omstændigheder er det måske godt for alle parter, at Jesper Hansen nu giver stafetten videre. Han har været i OB i mere end seks år, og der er stort set skiftet ud på alle nøglepositioner i organisationen. Med de nye træningsfaciliteter på vej kan man argumentere for, at OB er blevet en helt ny klub med en helt ny kultur i løbet af de seneste seks år. Efter seks år med oprydning og opbygning, er det nu tid til at udvikle OB videre, og i den proces kan det været godt med nye øjne.

OB har endnu ikke en afløser klar, og det bliver interessant at se, hvem der skal bære faklen videre i den fynske klub.  Den øverste ledelse i OB har gennem det seneste år været igennem et større strategisk arbejde, der skal tegne fremtiden. Disse tanker er endnu ikke blevet præsenteret for offentligheden, men jungletrummerne fortæller om konkrete ambitioner om at få europæisk fodbold til Fyn igen. I den proces er en sportsdirektør væsentlig, og derfor bliver det afgørende for OB at finde en kompetent afløser for Jesper Hansen. Det er en vanskelig opgave for bestyrelsen, og man har ikke altid været lige heldig med sine valg.

Da Kim Brink blev fyret som sportsdirektør i efteråret 2010, gik der 14 måneder, før man fandt en afløser i Poul Hansen. Han holdt kun 13 måneder i jobbet, inden Troels Bech måtte dobbeltjobbe som manager i et katastrofalt halvår i foråret 2013, inden Jesper Hansen kom til.

Da Poul Hansen stoppede som sportsdirektør i OB i december 2012, udtalte han, at der var for meget regneark og for lidt fodbold i jobbet til ham. Jesper Hansens eftermæle i OB vil modsat være, at han havde stort fokus på regneark og kulturarbejde – og at der var langt mellem de fodboldmæssige højdepunkter.

Gennem næsten syv år har Jesper Hansen stået for kontinuiteten i OB, mens der er blevet skiftet ud på næsten alle positioner. Med hans afsked den 1. februar er en æra forbi.

En ny kan begynde.

Vil du være samarbejdspartner eller annoncør hos
Stemmer fra Ådalen?

Klik her, og læs mere

Andre nyheder og podcasts: