På Stemmer Fra Ådalen er vi glade for den respons, vi har fået i lytterundersøgelsen og ser frem mod endnu en sæson, hvor vi håber at lyttertallet vil fortsætte med at vokse. Imens vil vi udvikle Stemmer Fra Ådalen til at blive et endnu stærkere OB-medie. Redaktør Martin Davidsen fortæller her om Stemmer Fra Ådalens udvikling. 

Af Martin Davidsen, redaktør, Stemmer Fra Ådalen. 

Selvom man har fart på, er det godt at stoppe op engang imellem og give plads til refleksion. Derfor laver vi på Stemmer Fra Ådalen hvert år en lytterundersøgelse, hvor vi spørger vores lyttere om deres holdning til det, vi laver – med særligt fokus på vores podcast. For vi har fart på – siden vores start i marts 2017 har vi i skrivende stund lavet 158 podcast-udsendelser, og vi har dermed talt om OB i mere end 160 timer. Gennem årene er lytterne blevet flere og flere, og vi har mere end fordoblet vores gennemsnitlige lyttertal siden vores start. Det er vi meget glade for, men vi forsøger hele tiden at blive bedre. Podcast-markedet er vokset, og der findes solid dækning af OB flere steder på både internettet og i mere traditionelle medier, så derfor er vi glade for, at vi har skabt os et ry som et af landets stærkeste OB-medier og kilder til information om Fyns eneste Superliga-klub.

Derfor har det også været interessant læse svarene fra lytterundersøgelsen, hvor der er kommet meget god feedback og konstrultiv kritik, som vi tager til os. I det følgende vil jeg fremhæve nogle af de gennemgående pointer og desuden fortælle om vores syn på de forskellige dele af Stemmer Fra Ådalens udvikling.

Først og fremmest er vi glade for, at langt størstedelen af deltagerne i undersøgelsen har svaret, at de godt kan lide os. På skalaen fra 1 til 10 har over 90 procent sat kryds ved enten 8,9 eller 10. Det tager vi som et tegn på, at vi egentlig gør rigtig meget rigtigt, og at vi også skal huske på det tavse flertal, der måske ikke altid skriver så ofte på sociale medier.

73 procent af respondenterne har svaret, at vores troværdighed er meget høj, 22 procent har svaret, at den er høj. Det er 95 procent, der anser Stemmer Fra Ådalen som et troværdigt medie, og det betyder utrolig meget som en journalist som mig. For lad mig igen slå fast, hvad jeg før har sagt: Stemmer Fra Ådalen er først og fremmest et uafhængigt medie. Ja, vi dækker OB, ja, vi har fans med i studiet. Og ja – Stemmer Fra Ådalens redaktion vil da gerne se, at OB kommer i Europa. Men det er ikke et fanmedie. Lige så vel som DR Sporten ikke er fan af det danske landshold, selvom kommentatorerne jubler, når Christian Eriksen scorer. Stemmer Fra Ådalen forholder sig sagligt til alle emner, der har med OB at gøre. Saglighed og ordentlighed er en kerneværdi for mig som vært. Men i og med at det er et debatprogram, vil der også komme følelser og holdninger i spil. Det vender jeg tilbage til.

Udsendelsernes opbygning og indhold

I forhold til vores udsendelsers opbygning, kan vi konstatere, at vi har fundet en god formel. Som en lytter bemærker, er der sikkert 1.000 holdninger til indholdet, for nogle vil gerne have lidt mere om talenter, andre vil gerne have lidt mere om fanscenen og nogen vil helst bare høre kampoptakt og kampnedtakt. Vi vurderer fra gang til gang hvad der er mest interessant at tale om, og hvad der bør have mere vægt. I vores undersøgelse får vi at vide, at vores programmer gerne må være lange. De fleste er egentlig ligeglade med udsendelsens længde, da det er indholdet, der tæller, mens en pæn del gerne ser vores programmer vare halvanden time – altså lidt længere end nu.  De faste elementer som Høgh/Koval-skalaen, Brevkassen, Ugens Top 3, kampnedtakt, optakt og større temaer får alle ros, så den opbygning vil vi holde fast i henover foråret. Men vi vil formentlig ryste posen engang imellem, og når en ny sæson venter til sommer, vil vi måske retænke udsendelsernes opbygning. Det er imidlertid tydeligt, at I allerhelst vil have, at vi snakker om OB’s kampe og aktuelle begivenheder, transfers og klubens udvikling generelt. Temaer som talentudvikling, stadion, økonomi, fans og Odense Sport /Event behøver ikke fylde lige så meget, men vi kommer også til at berøre disse ting fra tid til anden, når det giver mening.

Jeg har i øvrigt noteret mig ønskerne fra et par lyttere om, at vi svarer på mere end bare et enkelt spørgsmål fra Brevkassen – vi øger formentlig mængden her i foråret, hvilket så nok vil betyde, at udsendelserne bliver en smule længere. Men det ved vi jo, at de fleste har det fint med.

Panelsammensætning

Så er der selve sammensætningen af panelerne – altså de personer, der sidder ved mikrofonen. Der er mange holdninger til dette, for nogen foretrækker, at vi primært har fans med, andre foretrækker flere fodboldfaglige eller objektive debattører. Sikkert er det dog, at der er gode karakterer til stort set alle typer af paneldeltagere. Vores lyttere er især glade for ’The Rat Pack’, som jeg har døbt mine medstiftere Voetmann, Skov, Brix. Nogen vil egentlig helst, at det bare er os fire, der snakker hver gang, men folk ser også gerne besøg fra journalister, tidligere fodboldspillere, andre fans og folk fra de nuværende OB.

Selv foretrækker jeg som lytter af mange podcasts (og som vært på dette program) en god blanding af fans, journalister og fodboldfaglige folk. En lytter beskriver det meget godt i en kommentar til os:

”Der skal være noget variation i mellem at have folk med i podcasten der har et stribet hjerte, og folk som ser det objektivt. For selvom jeg sætter pris på Brix og hans brandtaler, er det godt nogle gange godt at få folk ind udefra der både kan tale OB op, når den fynske pessimisme er for meget, eller komme med nogle sandhedsopfattelser, når der bliver talt lidt for meget med OB-briller. For hører man både stemmer fra Ådalen, og Mediano om den samme kamp, er billedet ikke altid det samme.”

Det er præcis, sådan jeg ser det. Der skal være plads til det subjektive, men også det objektive. Og så har jeg det som journalist bedst, når vi debatterer ud fra fakta i stedet for følelser, men jeg er udmærket klar over, at vores program også lever af den hjertebanken, som dele af vores panelister kan få, når de taler om OB. Så det ændrer vi ikke på.

Og så lad mig komme med en tilståelse, der måske er en overraskelse for nogen: Den absolut sværeste og mest tidskrævende del af arbejdet med Stemmer Fra Ådalen er sammensætningen af panelet. Voetmann, Brix og Skov har alle fuldtidsarbejde at passe og kan ikke være med hver gang. Det samme gælder stort set alle vores deltagere, og hvor nogen helst vil optage om eftermiddagen eller aftenen, foretrækker andre at gøre det om formiddagen. En lytter har foreslået, at dygtige journalister som Peter Brüchmann, Lasse Vøge og Sebastian Stanbury er med hver gang på skift, men de bor altså i København og kan ikke lige prioritere en tur til Fyn en gang om måneden.

Mit ønskescenario er, at vi hver gang har en fan, en mediemand og en med fodboldfaglig baggrund i studiet, men det er sjældent, at det kan lade sig gøre. Fordi ”folk” desværre har et liv at passe. Som lytter af andre podcasts kender jeg følelsen af at have nogle ”favorit”-deltagere, men jeg ved også, at man ikke kan få lagkage til dessert hver dag i ugen. Alt i alt er jeg som redaktør dog godt tilfreds med den trup af panelister, vi har med. Der er vel 10-12 forskellige stemmer, der på skift er i panelet, og vi giver med jævne mellemrum nye folk chancen. Vi tager også gerne imod gode bud på nye paneldeltagere, men det vil altid være en vurdering, om det giver mening. Vi har også prøvet at henvende os til potentielle debattører, der enten har sagt nej tak eller haft forbehold for at være med.

Værten og teknikken

I lytterundersøgelsen har der også været nogle kommentarer til mig som vært. Nogle mener, at jeg taler for meget, andre mener, at jeg skal have mere kant og også komme med min holdning til tingene. Nogle mener, at jeg ikke er kritisk nok i mine interviews med OB-toppen. For mig handler det om at lade personerne tale ud og høre deres version af et givent emne – især hvis det er personer, der sjældent optræder i medierne. Men selvfølgelig skal vi spørge kritisk.  Jeg læser al feedback og tager det til mig, men jeg tror, at det er vigtigt at holde fast i den personlighed og den stil, man nu engang har. Efter at have arbejdet med medier i 15 år og været vært på mere end 200 podcastepisoder har jeg også opbygget en vis erfaring, men jeg forsøger altid at blive bedre. Både til at formulere spørgsmål, styre debatten og til at bruge stemmen.

Endelig er der teknikken. En håndfuld lyttere klager over lyden, og vi vil forsøge at forbedre denne del. Når vi selv lytter programmerne, finder vi ikke anledning til problemer, men vi anerkender, at det kan være tilfældet andre steder. Det er dog en tilbagevendende udfordring, at nogle af vores gæster (nævner ingen navne, men en bestyrelsesformand er en af dem) ikke er så dygtige til at tale direkte ind i mikrofonen – det skal vi nok coache dem bedre på. Og så er vi i gang med at få lavet en ny speak til ”Høgh-Koval”-skalaen, så den ukrainske målmands navn bliver udtalt rigtigt 😉

Økonomien og fremtiden

Til sidst er det også glædeligt at se, at vores partner Albani får opmærksomhed af den positive slags i lytterundersøgelsen, for det er nødvendigt med økonomisk støtte, hvis vi skal blive ved med at lave podcasts på dette niveau og med denne frekvens. Vores aftale med Albani løber resten af denne sæson, og vi håber at kunne forlænge samarbejdet. For vi laver et journalistisk produkt hver uge, og den slags er altså ikke gratis.

Aktuelt er der 50 af vores lyttere, der støtter os på 10er.dk, og det er vi også meget glade for. Det betyder, at vi får cirka 400 kroner pr. udsendelse, som blandt andet bruges til at betale for løbende udgiver som serverhosting, transport og teknik.

Samtidig håber vi, at vi kan finde endnu en hovedpartner, så vi kan blive endnu bedre. Vi skal snart investere i nye mikrofoner, og drømmen er at kunne leje et lokale, hvor vi kan bygge et rigtigt studie, så vi ikke er nødt til at låne lokaler hist og pist for at optage. Desuden vil vi også gerne kunne give vores gæster mere end en sodavand for at bruge deres kostbare tid på tale om OB. Og endelig har vi flere gode ideer på tegnebrættet, som kræver økonomiske ressourcer at realisere. Er man interesseret i at komme med på rejsen, kan man skrive til martin@obstemmer.dk.

Alt dette håber vi at kunne gøre i løbet af 2020, men først og fremmest er vi glade for, at Stemmer Fra Ådalen er blevet en succes, der både nyder stor opbakning i form af mange lyttere og megen anerkendelse fra både fodboldfans og mediefolk på Fyn og uden for Fyn.

Derfor glæder vi os også til endnu en halvsæson med masser af interessante OB-kampe og masser af interessant OB-snak.

På genhør. Og tak til dig, der har orket at læse så langt. Lad mig til sidst citere en lytter, der skrev sit bud på, hvad Stemmer Fra Ådalen skal stå for.

“Ordenlighed, seriøsitet, humor.”